Grealish talán még mindig Ibizán bulizik – ezeken nevettünk 2023-ban

DOMONKOS SÁNDOR BÁLINTDOMONKOS SÁNDOR BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.12.31. 16:34
null
Jack Grealish okosan ünnepelt, mert tudta: jólláthatósági mellényben szinte bárhová könnyen bejuthat (Fotó: Getty Images)
Az év vége az összegzés és az ünneplés időszaka. Ünnepelni, szórakozni természetesen az év többi időszakában sem tilos. Sőt! Ez alkalomból igyekeztünk összegyűjteni a 2023-as esztendő legviccesebb történeteit, eseményeit.

Néhány nappal karácsony után mivel mással is kezdhetnénk, ha nem ezzel? A németországi Weidenthal városában 2023 januárjában már 15. alkalommal tartották meg a karácsonyfadobó-világbajnokságot! Igen, jól olvasták! Ráadásul a svéd minta alapján kialakult hagyomány nem is annyira egyszerű, mint elsőre hangzik, az idei 195 (!) indulónak ugyanis három különböző dobást kellett teljesítenie (távolba dobás, magasba dobás, katapultdobás).

És ha már az ünnepek: az angol élvonalbeli Tottenham Hotspur csatára, Richarlison és az AS Romát irányító José Mourinho is vicces kedvében volt karácsonykor, s közösségi oldalaikon osztottak meg magukról egy-egy képet, milyen lenne, ha a karácsony miatt elhíznának.





Apropó, karácsony: alighanem legkorábban Liverpoolban karácsonyoztak. Szoboszlai Dominikék ugyanis még októberben kaptak karácsonyi ajándékokat két csapattársuktól, Virgil van Dijktól és Curtis Jonestól. A sok frappáns ajándék közül azonban minden bizonnyal kiemelkedik honfitársunk ajándéka, Szoboszlai ugyanis egy piros köntöst kapott a középpályástól, majd a Liverpool edzőközpontjában is abban flangált, s derített mindenkit jókedvre.



Szoboszlai egyébként nem csak a pályán volt elemében idén. Adott is, kapott is. Előbb az Union Berlinben játszó Schäfer Andrástól kapta meg márciusban a magyar válogatott észtek elleni felkészülési mérkőzése és a Bulgária elleni hazai Európa-bajnok selejtezője előtt a kérdést, hogy mennek-e együtt turkálóba, utalva Szoboszlai nem szokványos öltözékére.


A magyar válogatott csapatkapitánya Liverpoolba igazolása után már honfitársa, az AFC Bournemouthhoz szerződő Kerkez Milos ellen is pályára léphetett, a bajnoki után mezt cseréltek, erre pedig Szoboszlai csak úgy reagált: „Most majd lesz mivel port törölgetni.”

A ma már az angol élvonalban játszó két válogatott labdarúgónk egyébként még tavasszal is „összekapott” egymással, amikor Kerkez még az AZ színeiben szerzett gólja után Szoboszlaiéra kísértetiesen hasonlító gólörömöt mutatott be.



Ha már Szoboszlai és a válogatott: nagy visszhangot váltott ki az Észtország elleni felkészülési találkozón az a jelenet, amikor Sallai Rolanddal kő-papír-ollózással döntötték el, ki lője a megítélt büntetőt. A játékot és így a tizenegyes elvégzését a freiburgi támadó nyerte meg, de a büntetőt már nem tudta értékesíteni. A vicces jelenet utánMarco Rossi felhívta a két érintett figyelmét, hogy ilyen soha többé nem fordulhat elő – más kérdés, hogy a Bulgária elleni Eb-selejtezőn Szoboszlai káprázatos szabadrúgásgólja után ismét kő-papír-ollózással ünnepeltek, de már csak heccből.

Ami a magyar labdarúgást illeti, az egyik legemlékezetesebb „produkciót” egy kutyának köszönhetjük 2023-ból, a május 20-i Paks–Puskás Akadémia bajnoki előtt ugyanis egy kutya beszállt cicázni a tolnai játékosok mellé.



Emellett viszont kiemelt érdeklődés övezte olvasóink körében az Felsőnána–Iregszemcse (1–9) Tolna vármegyei harmadosztályú mérkőzés játékvezetőjét, aki olyan szinten illuminált állapotban volt a találkozón, hogy nemes egyszerűséggel orra esett.

Kétségtelen, a játékvezetőknek nincs könnyű életük, de néhányan maguknak teszik nehézzé a munkát. Így történt ez Bolíviában is, ahol az Atlético Palmaflor és a Blooming márciusi bajnokija három büntetőt, két kiállítást és 42 (!) perc hosszabbítást hozott, a házigazda Palmaflor pedig 128. percben szerzett góllal győzött 3–2-re – az egyébként érdekes játékvezetői ítéletek miatt aligha érte meglepetésként Julio Fernando Gutiérrez játékvezetőt, hogy öt társával együtt bundagyanúba keveredett.

A nemzetközi labdarúgás világánál maradva még az év első negyedében zúdult mémcunami a Manchester Unitedre, azok után, hogy 7–0-ra kikapott az Anfielden az ősi rivális Liverpooltól. Más kérdés, hogy nem sokkal később a liverpooliak is kaptak hideget-meleget, miután a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben a korai 2–0-s előnyük ellenére 5–2-re vesztettek.



Olaszországban finoman fogalmazva sem indult jól a 2023-as év a Juventus számára, a torinóiakat ugyanis többször megbüntette a szövetség, amely első körben 15 pontot vont le tőlük. Amémgyárosok ezt meglátták a csapat címerében is – a Juve végül megúszta tíz pont levonásával.



Az angol bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját az előző kiírásban megnyerő Manchester Citynek bár nem volt sok, akadt néhány „ballépése” is az évben. (Rajta kívül) Ki ne emlékezne Jack Grealish napokig tartó bulizására a BL megnyerése után?

Aligha lennénk meglepődve, ha az angol támadó a júniusban történtek után a szilvesztert is Ibizán töltené.

A City triplázásában oroszlánrészt vállalt a 2022 nyarán érkezett Erling Haaland. A norvég Manchesterbe érkezése a csapat másik klasszisa szerint nem volt szerelem első látásra, Kevin de Bruyne ugyanis az ezt firtató kérdésre frappánsan annyit válaszolt: boldog a feleségével.



A City menedzsere, Pep Guardiola sem hibázik sokat, de a magyarok számára sokáig emlékezetes lesz, hogyan nevezte Szoboszlai Dominikot Szvolazinak a két élcsapat rangadója előtt.



Erling Haaland pedig év végén jelentkezett egy vicces reakcióval, azok után, hogy a Tottenham elleni mérkőzésük hosszabbításában a norvég indította volna Grealisht, de a játékvezető nem alkalmazott előnyszabályt, ezért a City nem tudta megnyerni a meccset. A norvég a mérkőzés másnapján csak azon tudott nevetni, ahogy Andrew Munch A sikoly című híres festményére rámontázsolták az arckifejezését.



A halloweeni jelmezverseny győztese is Manchesterből (vagy az Egyesült Államokból – ezt nehéz megítélni) érkezett, a hollywoodi színész, Dwayne „The Rock” Johnson ugyanis David Beckhamnek öltözött ez alkalomból. Az MU egykori sztárja, az Inter Miami résztulajdonosa pedig azt hitte, tükörbe néz, amikor meglátta a Sziklát. Nem csoda, hiszen olyanok, mint két tojás…



Olaszországban egyértelműen a visszavonulását bejelentő, hangzatos nyilatkozatairól is híres Zlatan Ibrahimovic szolgáltatta többször is a témát. A svéd klasszis legjobb reakcióit mi is csokorba gyűjtöttük.



Bár ők aligha élték meg ilyen viccesen, a külső szemlélő minden bizonnyal jót mosolygott azon, hogy mekkorát koppant a Paris Saint-Germain jobb oldali védőjének, Asraf Hakiminek a felesége. A színésznőként tevékenykedő, a labdarúgónál 12 évvel idősebb Hiba Abouk ugyanis az év elején el akart válni a nemi erőszak gyanújába keveredett Hakimitől és vitte volna a marokkói vagyonának felét, csakhogy kiderült: Hakimi minden értéke édesanyja nevén van.

Szintén nagyot ment a PSG-től tavasszal kissé eltávolodó Kylian Mbappé Szaúd-Arábiából kapott káprázatos ajánlata, ugyanis a hírek szerint a világbajnok francia mindent egybevetve 3.5 milliárd eurós ajánlatot utasított vissza. S bár az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) sem keresnek rosszul a játékosok, a Milwaukee Bucks sztárja, Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) – aki jobban hasonlít Mbappéra, mint Dwayne Johnson Beckhamre – ugyanakkor örömmel mondott volna igent az Al-Hilal megkeresésére (és pénzére).



És ha már NBA: az előző kiírásban klasszisteljesítménnyel vezette bajnoki címig a Denver Nuggetset a szerb Nikola Jokics, aki a bajnoki parádé helyett már a döntő utolsó mérkőzését követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szeretne minél előbb hazatérni Szerbiába a lovaihoz.

„Mikor is van a parádé? Csütörtökön? Nem, nem, haza kellene mennem” mondta akkor Jokics.

Még néhány pillanatra visszatérve a labdarúgáshoz: januárban egyszerre két meccset vívott meg egymással a cseh Sparta Praha és a német Nürnberg. A két csapat felkészülési mérkőzése (3–1 a cseheknek) mellett ugyanis a szurkolók a lelátón vívtak heves hógolyócsatát. Ők legalább egymással voltak elfoglalva, nem úgy a szombathelyi szurkolók, a Haladást ugyanis december közepén azért büntette meg a Magyar Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottsága, mert a Gyirmót FC Győr elleni hazai mérkőzésen hógolyóval dobálták a kisalföldiek kapusát.

Sok olvasónkat húztuk csőbe április 1-jén, amikor arról a meghökkentő „hírről” számoltunk be, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke, Gianni Infantino azt tervezi, változtat a szabályokon, a kapusok pedig nemcsak a saját, hanem az ellenfél tizenhatosán belül is megfoghatják a labdát kézzel, sőt, a büntetőket rúgás helyett dobhatnák is.

Nem csak a FIFA-elnök tervei döbbentették meg olvasóinkat, az immár háromszoros világbajnok Formula–1-es pilóta, Max Verstappen ugyanis mindenkit meglepett azzal, hol tartja világbajnoki trófeáját. A holland még márciusban „bukott le” azzal, hogy a számítógépe mellett lévő hűtőn szinte porfogóként használja a világbajnoki serleget.



A budapesti atlétikai világbajnokság évében aligha megkerülhetetlen az esemény, ehhez pedig leginkább bronzérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence járult hozzá, aki a harmadik hely elérése után az ünneplés terveivel kapcsolatos kérdésre csak annyit felelt: egy „grealishezért” tervez.



Valósággal sokkolta a közvéleményt júniusban, hogy az Európai Játékok női 100 méteres gátfutásában a belgák két sérült sportolójuk és a kizárás elkerülése miatt a 12-szeres belga bajnok súlylökőt, Jolien Boumkwót indították, aki több mint 20 másodperccel maradt el a futamgyőztes idejétől.


A végére pedig egy új sportágat hagytunk, amely alighanem elnyeri a csapatsportok és az egyéni sportok kedvelőinek tetszését is, egy kazah kezdeményezés ugyanis a kosárlabdát ötvözte a kevert harcművészetekkel (MMA), az eredmény pedig magáért beszél:



Reméljük, jövőre is legalább ilyen jól szórakozunk! Boldog Új Évet Kívánunk!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik