Hollandia: „Gyerünk, cselezz!” – Robbennél edzésen a jókedv az első

Vágólapra másolva!
2023.03.11. 12:18
null
Arjen Robbennek a jókedv a legfontosabb az edzéseken (Fotó: Getty Images)
Már edzőként is elkezdte bontogatni szárnyait a Groningenben nevelkedő, labdarúgó-pályafutása során a PSV mellett az angol Chelsea-t, a spanyol Real Madridot és a német Bayern Münchent is erősítő 96-szoros holland válogatott támadó, Arjen Robben, aki a holland nos.nl-nek mesélt filozófiájáról is.

„Figyeljetek srácok” – harsant a Dél-Groningen és a közeli falu, Haren határán fekvő amatőr focicsapat, a Be Quick 1887 pályáján az edzői intelem. Pedig nem egy átlagos utánpótlástréner szavai voltak ezek, hanem a labdarúgóként a holland PSV-t, az angol Chelsea-t, a spanyol Real Madridot és a német Bayern Münchent is megjáró Arjen Robbené, aki az átlagostól merőben eltérő filozófiát képvisel edzőként.

„Nincs sarok- és térdemelés, hanem először a labda pattogása hallatszik a pálya különböző pontjairól, majd teniszlabda visszhangzik” – jegyezte meg a NOS beszámolója Arjen Robben U15-ösöknek tartott edzéséről.

„Nagy hangsúlyt fektetek az alapvető dolgokra: legyenek jók a labdakezelések és a passzok, vagy arra, hogy a jobbik lábra érkezzen a labda és az egy az egy elleni szituációkra. Azok a srácok, akik tudnak cselezni, azok cselezgessenek, csináljanak helyzeteket. Számomra ez a legfontosabb” – fogalmazott Arjen Robben, aki csapatánál legidősebb fiának, Lukának is az edzője.

„Jól át kellett gondolni, akarjuk-e őt vezetőedzőnek” – viccelődött az Arjen Robben klubját vezető Bert Schipper. – Szükségünk volt egy új edzőre és Arjen apaként gyakran »partjelzősködött«. Több éves tapasztalata alapján úgy gondoltuk, ő meg tudja csinálni” – tette hozzá a klubvezető.

Robben eközben folyamatos tanácsokkal látta el csapatának játékosait. „Ismerd fel a pillanatot, mikor támadhatsz vissza, és akkor csapdába kerülnek, innentől kezdve hosszan játszhatsz a labdával” – mondta Robben, akivel kapcsolatban a csapat egyik játékosának pálya mellett lévő édesanyja elmondta, eleinte különleges volt, hogy a 96-szoros válogatott játékos tartotta az edzést, de mára már hozzászoktak ehhez.

Az egykori klasszis ezután helyzetjátékot adott csapatának: a labdát háromszor kellett megérinteniük a játékosoknak, akik tíz passz után szerezhettek érvényes gólt. Bár a feladat nem volt bonyolult, az első öt percben csak egy gólt szereztek a csapatok, amikor így szólt Robben: „Vegyetek egy kis levegőt. Ez flipperfoci, túl jók vagytok ehhez” – mondta, majd a szünet után egy váratlan pillanatban megkérdezte egyik játékosától: mennyi 24-szer 37, de a labdarúgó nem kapott elég időt a válaszra, s emiatt Robbennek is fültől fülig ért a szája a mosolytól.

„Azt akarom, hogy élvezzék az edzéseket. Fiatal koromban néha nehéz kifejezéseket és taktikai fogalmakat magyaráztak nekünk. Persze, amikor van egy terved, akkor az a cél, hogy amikor idősebbek lesznek, átadhasd nekik ezt a taktikai tudást, de én főleg az alapokon dolgozom” – hangsúlyozta Arjen Robben, aki egyelőre nem tudja, hosszú távon is el tudja-e képzelni magát edzőként, s egyelőre nincsenek is konkrét céljai vagy ambíciói, ugyanakkor az ehhez szükséges edzői papírokat már elkezdte beszerezni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik