Románia: a székely klubok szigorítanák a szövetség fegyelmi szabályzatát

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2021.08.17. 15:48
null
Szigorúbb büntetéseket követelnek a kirekesztően viselkedő román szurkolók miatt a székely csapatok (Fotó: Getty Images, illusztráció)
Módosítanák a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi szabályzatát a székelyföldi csapatok, hogy szigorúbban lehessen büntetni az elmúlt hónapban rendszeressé vált kirekesztő, becsmérlő, rasszista, xenofób megnyilvánulásokat, amelyeknek gyakran tetten érhető szelete a magyarellenesség.

 

Az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK által benyújtott javaslat szerint meg kellene emelni a kiszabható pénzbüntetés – jelenleg 5000 és 70 000 lej (mintegy 360 ezer, illetve 5 millió forint) közötti – határait, ugyanakkor hasonló események ismétlődése esetén akár pontlevonással is büntetni lehessen a vétkes klubokat.

Szondy Zoltán, az FK elnöke és Kertész Dávid, a Sepsi alelnöke közös sajtótájékoztatóján egyetértett abban, hogy a pénzbüntetéseknek nincs hatása, ezért a felső határt (amelyet 80 ezer lejre, azaz 5.7 millió forintra emelnének) elérő klubokat zárt kapus mérkőzésekkel és egyidejűleg 3 pontos levonással büntetnék. Emellett a játékvezetőnek idegengyűlölő megnyilvánulások esetén félbe kell szakítania a találkozókat és figyelmeztetni a szurkolókat, kétszer ismétlődés esetén végleg berekesztenie a mérkőzést, amelynek pontjait a vétlen klub kapná.

Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke legfeljebb egy százalék esélyt lát arra, hogy a FRF közgyűlése el is fogadja a két székelyföldi klub javaslatát.

„Ha azonban soha nem lépünk semmit, soha nem is lesz esélyünk változtatni a dolgokon. Várjuk a reakciókat, ha el is süllyesztik egy fiókban, lesz időnk megtervezni a következő lépést” – mondta Diószegi a Nemzeti Sportnak, hozzátéve hogy a következő mérkőzések eseményei is meghatározzák döntésüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik