Kilenc „légióssal” álltak fel a németek első mérkőzésükön az U21-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2009.06.17. 20:01
Érdekes elemzést közölt honlapján a német Welt: a lap az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon Spanyolország ellen döntetlennel nyitó nemzeti csapattal foglalkozott. Vagy inkább nemzetközi csapattal: a németeknél kilenc bevándorló volt a kezdők között, van, aki Szibériában született, van, akinek tunéziai gyökerei vannak. Az „őshazák” szövetségei megpróbálják lecsapni a németek kezéről a tehetségeket.
Multikulturális gyakorlás: Aogo (középen), Castro (hátul) és Özil (jobbra) a német U21-esek edzésén
Fotó: Action Images
Multikulturális gyakorlás: Aogo (középen), Castro (hátul) és Özil (jobbra) a német U21-esek edzésén
Multikulturális gyakorlás: Aogo (középen), Castro (hátul) és Özil (jobbra) a német U21-esek edzésén
Fotó: Action Images
Multikulturális gyakorlás: Aogo (középen), Castro (hátul) és Özil (jobbra) a német U21-esek edzésén

Manuel Neuer – Andreas Beck, Sebastian Boenisch, Benedikt Höwedes, Jerome Boateng – Dennis Aogo, Sami Khedira, Gonzalo Castro, Mesut Özil – Ashkan Dejagah, Marko Marin. Ez volt a német U21-es labdarúgó-válogatott összeállítása Spanyolország ellen a fiatalok kontinenstornájának nyitó mérkőzésén.

Az összeállítás pikantériája: a kezdő tizenegyből mindössze Manuel Neuer és Benedikt Höwedes „echte” német, csupán ők ketten énekelték a himnuszt. A többiek mind bevándorlók gyermekei, közülük többen nem is Németországban születtek.

Beck például Szibériában, Kemerovo városában született, Boenisch a lengyelországi Gliwicében, Ashkan Dejagah az iráni Teheránban, Marko Marin a boszniai, többségében szerbek lakta Gradiskában. A német korosztályos válogatottakra már hosszú ideje ráaggatható a „multikulti” jelző, a 2008-as U19-es tornán a magyarokkal is megmérkőző csapat például tele volt afrikai, török és délszláv származású játékosokkal: a keret harmada állt bevándorlókból. A nagyválogatottban pedig ha a csatársorra nézünk, akkor szinte kizárólag „légiósokat” találunk.

Az U21-es keret több mint felét nem német származású fiatalok alkotják. Ez a csapaton belül nem okoz ellentéteket („Ehhez szoktunk hozzá, ilyen közegben nőttünk fel” – mondta a félig nigériai, de már Karlsruhéban született Dennis Aogo), de a szurkolók időnként „reklamálnak” emiatt.

„A bevándorlókkal csak gazdagodik a német csapat, a srácok különböző futballkultúrák elemeit hozzák a játékunkba, és ez mindenképpen pozitív” – nyilatkozta a csapatkapitány Sami Khedira, aki tunéziai származású, bár Stuttgartban született.

A legnagyobb veszélye a sok bevándorlónak, hogy az anyaországok válogatottjai is lecsaphatnak a játékosokra. A FIFA eltörölte azt a szabályt, amelynek értelmében a fiataloknak korhatárhoz kötötték a nemzeti csapat választásának eldöntését, a német U21-esek körül pedig valósággal rajzanak a „csábítók”.

A brémai Boenischt már hivatalosan is megkereste a lengyel szövetség, Mesut Özilt folyamatosan csábítják a törökök, Dennis Aogót pedig meghívták a nigériai nagycsapatba. Egyelőre mindhárman nemet mondtak, de van ellenpélda is. A háromszoros nagyválogatott Jermaine Jones közölte: kettős állampolgárságát kihasználva a jövőben az Egyesült Államok mezét akarja viselni. Mivel Jones még nem játszott nagy tornán a Nationalelfben, csak felkészülési mérkőzéseken, szabadon „országot válthat”.

„Nem számít, hogy hány országból jöttünk, egy célért küzdünk. A Ruhr-völgyben nőttem fel, és már az iskolában megtanultam, hogyan éljek és dolgozzak együtt más nemzetek fiaival” – mondta a fiatalok kapusa, a schalkés Manuel Neuer.

A NÉMET CSAPAT KEZDŐJE SPANYOLORSZÁG ELLEN

Név Születési ország Család származása/lehetséges másik válogatott
Manuel Neuer Németország
Andreas Beck Szovjetunió Oroszország
Sebastian Boenisch Lengyelország Lengyelország
Benedikt Höwedes Németország
Jerome Boateng Németország Ghána
Dennis Aogo Németország Nigéria
Sami Khedira Németország Tunézia
Ashkan Dejagah Irán Irán
Mesut Özil Németország Törökország
Marko Marin Jugoszlávia Szerbia
Gonzalo Castro Németország Spanyolország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik