Bellingham viszi a prímet, de utána? Íme, az esztendő U21-es álomcsapata!

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.12.29. 13:20
null
Jude Bellingham még ebből a mezőnyből is kiemelkedik (Fotó: Getty Images)
Az év végéhez közeledve a Nemzeti Sport ezúttal is összeállította az adott esztendő legjobb U21-es játékosait bemutató álomcsapatát, amelybe azok a labdarúgók kerülhettek be, akik a cikk megjelenésekor még nem töltötték be a 22. életévüket. Volt, ahol nehéznek bizonyult a döntés, na meg volt Jude Bellingham is... íme!  

KAPUS

JAMES TRAFFORD (21 éves, angol, Burnley)

A Premier League-ben újoncként kieső helyen álló Burnley játékost ad az U21-es álomcsapatba? Bizony! James Trafford fiatal kora ellenére elképesztő számokat, védéseket és önbizalmat mutat, kortársainál előrébb jár, így nem volt nehéz a döntés. A 21 éves angol kapus a Manchester Citynél nevelkedett, de ott nem meglepő módon nem kapott sok játéklehetőséget. Nyáron váltás előtt állt, ám előtte még Európa-bajnok lett az U21-es angol válogatottal, kezdőként. Ezt követően nem kis összegért, 17.3 millió euróért szerződtette őt a Burnley, ahol szenzációsan véd – még ha együttese nem is remekel. Trafford a fejlett védési mutatókat figyelembe véve eddig közel kilenc góltól mentette meg csapatát a Premier League-ben, ami egészen kiemelkedő mutatónak számít (38.7-es PSxG-re kapott 30 gólt).

JOBBHÁTVÉD

RICO LEWIS (19 éves, angol, Manchester City)

Nos, a 22 év alatti jobbhátvédek terén korántsem akkora a minőségi választék, mint mondjuk a védelem túloldalán, az álomcsapatba bekerülő Rico Lewis pedig csak elvétve játszik ezen a poszton, mégis rá esett a választás. A Manchester City saját nevelésű tehetsége 2022 őszén robbant be a köztudatba, hogy aztán idén nyáron Bajnokok Ligáját, Premier League-et és FA-kupát nyerjen csapatával – persze nem alapemberként. Majd jött az ősz, amely során bemutatkozott az angol válogatottban, míg a Citynél balhátvédet, jobbhátvédet és belső középpályást is játszott, ráadásul igen hasznosan. Kétségtelen, hatalmas tehetségről van szó, akit Pep Guardiola már most kiválóan használ, pedig még jó eséllyel az sem derült ki, mi az igazi posztja.

KÖZÉPSŐ VÉDŐK

JOSKO GVARDIOL (21 éves, horvát, RB Leipzig/Manchester City)

Nehéz kihagyni egy ilyen álomtizenegyből azt a játékost, akiért nyáron 90 millió eurót fizetett a Manchester City, így minden idők legdrágább védője lett. Pedig... Josko Gvardiol már a 2022-es esztendőt is úgy fejezte be, hogy bekerült a katari világbajnokság álomcsapatába és bronzérmes lett a tornán Horvátországgal, de azt követően is remekelt. Az RB Leipzigban a Bundesliga egyik legjobb védőjének bizonyult, majd a Német Kupát is magasba emelhette. Ezt követte a klubváltás, amiről már szót ejtettünk. Nos, a Cityben egyelőre felejthető teljesítményt nyújt egy valamelyest új szerepkörben, Pep Guardiola keze alatt, ám nincs kétségünk afelől, hogy hamarosan újra bombaformában futballozik majd, hiszen posztja legnagyobb tehetségének számít, amit korábban többször is bebizonyított.

ANTONIO SILVA (20 éves, portugál, Benfica)

Bár még csak 20 esztendős, lassan érthetetlen, hogy nem csapott még le rá egy topligás élklub. Antonio Silva az elmúlt években hétről hétre bizonyítja a portugál élvonalban és a Bajnokok Ligájában is, hogy hatalmas potenciál rejlik benne, sebességével és technikai tudásával kiemelkedik posztriválisai közül. A Benfica saját nevelésű játékosa ráadásul az impozáns erőkből álló portugál válogatott kezdőjébe is beverekedte magát, s most már inkább az lenne meglepetés, ha nem számítana alapembernek a 2024-es Európa-bajnokságon. Ha ott is jó teljesítményt nyújt, szinte kizárt, hogy ne váltson klubot jövő nyáron.

BALHÁTVÉD

ALEJANDRO BALDE (20 éves, spanyol, Barcelona)

A Barcelona saját nevelésű szélső védője a 2022–2023-as idényben verekedte be magát a kezdőcsapatba, egyre jobb és jobb teljesítményt nyújtva, így a klublegenda Jordi Albának távoznia is kellett. Balde 2023 tavaszán spanyol bajnok lett a Barcelonával, alapemberré vált a spanyol válogatottban, s bár az ősszel már visszafogottabb teljesítményt nyújtott, gyorsaságával, passzjátékával, játékintelligenciájával kevesen veszik fel a versenyt kortársai közül. Az álomcsapatba egyébként kis híján a magyar válogatott Kerkez Milos került be helyette, aki a Transfermarkt adatai szerint a világ 4. legértékesebb U21-es balhátvédje jelenleg.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

JUDE BELLINGHAM (20 éves, angol, Dortmund/Real Madrid)

Nos, ide igazából semmilyen magyarázatot nem kellene írni, Bellinghamnek bérelt helye van ezen a listán. A még mindig csak 20 esztendős angol középpályást tavasszal a Bundesliga legjobb játékosának választották, s kis híján bajnok lett a Borussia Dortmunddal – az utolsó fordulóban sérülés miatt nem játszhatott, amikor a BVB pontelőnyről bukta el a címet. A nyáron aztán több mint 100 millió euróért szerződött a Real Madridhoz, de a spanyol fővárosiak vélhetően egy centet sem bánnak az üzletből. Carlo Ancelotti új szerepkörbe helyezte a középpályást, aki tízesként 21 tétmeccsen (La Liga és BL) összesen 17 gólt és 5 gólpasszt jegyzett, s az egész világ legjobbja volt ősszel. Lehengerlő teljesítmény, meglátjuk, lehet-e fokozni.

2023 második legtöbb topligás gólpassza? Nem rossz egy keresztszalag-szakadás után Florian Wirtztől (Fotó: Getty Images)
2023 második legtöbb topligás gólpassza? Nem rossz egy keresztszalag-szakadás után Florian Wirtztől (Fotó: Getty Images)

 

FLORIAN WIRTZ (20 éves, német, Bayer Leverkusen)

Tizenhárom – ennyi gólpasszt osztott ki bajnokikon a keresztszalag-szakadásból felépült, még mindig csak 20 éves Florian Wirtz 2023-ban, ez pedig az öt topligát figyelembe véve a második legjobb teljesítmény az egész világon (egyedül Mohamed Szalah előzi meg, aki 16-ot jegyzett). Már csak emiatt a statisztika miatt is felkerülhetett volna a listára a németek csillaga, de az sem elhanyagolható szempont, hogy ő a Bundesliga élén telelő Leverkusen legjobb játékosa a 2023–2024-es idényben. Kreatív, labdaügyes, jól passzoló, letámadásban hatékony, technikás középpályás, aki már most ott van posztja legjobbjai között, s nem csak az U21-es kategóriában.

JAMAL MUSIALA (20 éves, német, Bayern München)

Szinte hihetetlen, hogy még mindig csak 20 esztendős a bajorok sztárja, Jamal Musiala, pedig így van. A német támadó középpályás tavasszal egészen pazar teljesítményt nyújtott, amit az idény utolsó meccsén egy bajnoki címet jelentő győztes góllal koronázott meg, hogy aztán az ősze egy kicsit szürkébbre, egy kicsit gyengébbre sikeredjen – persze utóbbi Harry Kane müncheni érkezése miatt kicsit sem meglepő. Musiala technikai tudása és játékintelligenciája már most világklasszis szint, nem kérdés, hogy helye van a listán – még ha három támadó szellemű középpályás fel is borítja a csapat egyensúlyát.

TÁMADÓK

NICO WILLIAMS (21 éves, spanyol, Athletic Bilbao)

Nos, talán még minket is meglepett, hogy felkerült erre a listára, de abszolút megérdemli. Bár eredetileg balszélső, sokkal többet játszik a jobb oldalon, s igazán emlékezetes teljesítményekre is ott képes. Már a tavasza sem volt rossz, de ősszel élete formájában futballozott: 15 bajnokin 3 gólt és 8 gólpasszt jegyzett, a Bajnokok Ligája-indulásért küzdő Athletic Bilbao legjobb játékosa. Eközben ráadásul a spanyol válogatott kezdőcsapatába is beverekedte magát, s jó eséllyel kezdő lesz a 2024-es kontinenstornán.

Xavi Simons 2023-ban bebizonyította, mekkora tehetség valójában (Fotó: Getty Images)
Xavi Simons 2023-ban bebizonyította, mekkora tehetség valójában (Fotó: Getty Images)

 

XAVI SIMONS (20 éves, holland, PSV/RB Leipzig)

Csatárposzton bizony taktikázni kellett. Az U21-es korosztálynál igazából két klasszikus értelemben vett center, Evan Ferguson (Brighton) és Rasmus Höjlund (Manchester United) jöhetett szóba, de előbbi túl sokszor csere egyelőre, utóbbi pedig a Boxing Dayig egyetlenegy gólt sem jegyzett a Premier League-ben. Ezért esett végül a választás hamis kilencesként a hollandok csillagára, Xavi Simonsra, aki kihagyhatatlan egy ilyen összeállításból. A 20 éves támadó a PSV-nél pazarul teljesített, bekerült a holland élvonal Év csapatába, ezért a Paris Saint-Germain a nyáron vissza is vásárolta, hogy aztán egy évre kölcsönadja az RB Leipzignak. Simons ősszel 6 gólt és 9 gólpasszt jegyzett a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában, lehengerlő játékkal. Idén kiderült, tényleg akkora tehetség, mint amekkorának 16-17 évesen tartották.

JÉRÉMY DOKU (21 éves, belga, Rennes/Manchester City)

Akinek fél év elég volt. Valljuk be, ha Jérémy Doku még mindig a Rennes futballistája, valószínűleg nem kerül fel erre a listára, de a Manchester Cityben bebizonyította, hogy a legmagasabb szinten is képes alkotni, sőt.. A 21 éves belga szélsőre a Ligue 1-ben és a válogatottban is többen felfigyelhettek már, mégis kissé meglepő volt, amikor a nyáron 60 millió eurót fizetett érte a City. Aztán nemhogy fontos kiegészítő, hanem alapember lett, sebességével, cselszőkésségével és döntéshozatali képességével még a PL-ből is kiemelkedik, s jó ütemben lépdel afelé, hogy a világ egyik legjobb szélsője legyen.

Forrás: tactical-board.com
Forrás: tactical-board.com

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik