Orbán és Szalai góljával megvertük az észteket

Vágólapra másolva!
2018.11.15. 20:30
null
Orbán megszerezte első gólját a magyar válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán Willi Orbán és Szalai Ádám fejesével 2–0-ra legyőzte Észtországot a Nemzetek Ligája C-divíziója 2. csoportjának 5. fordulójában.

NEMZETEK LIGÁJA, C-LIGA
2. CSOPORT, 5. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 2–0 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 8000 néző. V: Enea Jorgji (albán)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Baráth, Orbán, Kádár, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Nagy D. (Dzsudzsák, 65.), Kalmár (Kleinheisler, 84.), Kovács I. – Szalai (Böde, 76.). Megbízott szövetségi kapitány: Cosimo Inguscio
ÉSZTORSZÁG: Aksalu – Teniste, Vihmann, Tamm, Pikk – Antonov, Dmitrijev – Luts (Puri, 77.), Vassiljev (Purje, 82.), Ojamaa (Zenjov, 60.) – Henri Anier. Szövetségi kapitány: Martin Reim
G: Orbán (8.), Szalai (69.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Görögország–Finnország 1–0 (Granlund 25. – öngól)

Megvagyunk tizenegyen?

Pocakos öregfiúk alsóbb szintű bajnokija előtt hangzik el ez a kérdés, és az kezd, aki odaér a helyszínre. Kis túlzással hasonló gondokkal küzdött a magyar válogatott. A sérültek, betegek, hiányzók listáját el sem kezdjük sorolni, más kérdés, hogy a szurkolókat leginkább az érdekelte, visszatér-e Dzsudzsák Balázs?

A közösségi oldalakon, úgy tűnik, a szélső megosztja a drukkereket, a névsorolvasásnál mégis ő kapta a legnagyobb tapsot – és Böde Dániel, egy másik, csereként benevezett játékos. Az eltiltott kapitány, Marco Rossi Dibusz Dénest jelölte a kapuba, bekerült Pátkai Máté és Nagy Dominik is, a korábban alapembernek tartott Kleinheisler László viszont ugyancsak a padon kezdett. Persze ne feledjük el, az olasz szakember sokszor mondta: vasárnap még egy mérkőzés vár ránk, be kell osztani az energiát.

Öt perc sem telt el, és máris Dibusz Dénesnek kellett jókora bravúrt bemutatnia, hogy ne kerüljünk máris hátrányba: a szögletek és szabadrúgások elhárításával továbbra is gondok vannak. Ám nem volt idő bosszankodni, mert kiderült, mi is tudunk szögletből veszélyesek lenni, és Willi Orbán megszerezte az első gólját a magyar válogatottban. Nagyszerű ütemben érkezett a beadásra, és remek mozdulattal fejelte a labdát a hálóba. A lipcsei védő rögtön a középkezdést követően blokkolt egy veszélyes észt lövést – lendületes, élvezetes tempóban indult tehát a találkozó (1–0).

A folytatásban Szalai Ádám letámadása hozta zavarba Mihkel Aksalut, így Nagy Dominik az üres kaput vehette célba, de visszaért a vendégek kapusa, aki aztán Kalmár Zsolt lövését is fogta. Látszott, hogy az agresszív letámadást gyakran emlegette Marco Rossi, mert a mieink sokszor az észt tizenhatoson belül is zavarták az ellenfél labdakihozatalát. Mihkel Aksalu aztán másodszor is hibázott, passzába Szalai Ádám ért bele, ám az ajándékot sajnos nem tudtuk gólra váltani.

Az azonban világos volt: zavarni, hajszolni kell az észteket (főleg a kapusukat), egyrészt ezt követeli a modern nemzetközi futball, másfelől ennek lehet eredménye. Amolyan szélső nélküli játék volt a miénk: Nagy Dominik sokat mozgott jobbról befelé, s ritkábban az alapvonal irányába, Kovács István és Kalmár Zsolt is középen érzi otthon magát, mindhárom fedezet sokat változtatta a helyét, de inkább az összjátékra épített a hazai együttes, és nem arra, hogy az oldalvonalak közelében kerüljünk az észt védelem mögé.

Így a beadásokból élő Szalai Ádám helyzete vált kissé nehézzé, mert a szélső védők sem zárkóztak fel a támadásainkhoz; fél óra elteltével Korhut Mihály bukkant fel elöl, és máris szabadon adhatott be.

A félidő végére kissé leült a tempó, a szünet előtt Nagy Dominik lőtt okosan a rövid sarok felé – bánhatta, hogy Mihkel Aksalu kézzel sokkal jobb, mint lábbal, az észt kapus szépen védett.

Nem kellett volna sok ahhoz, hogy a lehető legjobb módon induljon a második játékrész, Willi Orbán majdnem duplázott, ám az észt kapus nem először védett nagy bravúrral. Azt rögzíthettük: a tallinni állapotokhoz képest lényegesen stabilabbnak tűnt a válogatott , mint Észtországban. Kádár Tamás sokkal jobb formában játszott, és Willi Orbán is kezdi megszokni a társakat, a közeget, Dibusz Dénesnek nem nagyon akadt védenivalója.

Akaratosan, a kaput folyamatosan támadva lépett fel csapatunk a második félidő elején, a mieink sokat mozogtak, hogy rést találjanak a vendégek védőfalán.

És emlékezhetünk, Marco Rossi kapitány korábban mentalitásbeli problémákat emlegetett, nos, ezúttal az elszántságra nem lehetett panasz.

Csaknem egy óra múltán érkezett Dzsudzsák Balázs, míg Szalai Ádám megmutatta, a semmiből is tud gólt szerezni: a Nagy Ádám által kibrusztolt labdát okosan fejelte az észt kapuba (2–0). Böde Dániel is beszállt az utolsó negyedórára, Szalai Ádám meg kezdhetett készülni a finnek elleni meccsre, a magyar együttes ekkor már végképp magabiztosan őrizte az előnyét.



Egyértelmű volt, hogy a miénk jobb csapat, ez világosan ki is derült. Most fáj igazán az érthetetlenül Tallinnban hagyott két pont. Az együttes a szurkolók bizalmát akarta visszaszerezni, akart – és győzött.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország 5 4 1 5–1 +4 12
2. Görögország 5 3 2 4–4 0 9
3. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 7–6 +1 7
4. Észtország 5 1 4 3–8 –5 1

NEMZETEK LIGÁJA
C-LIGA, 2. CSOPORT
Szeptember 8., szombat
Finnország–MAGYARORSZÁG 1–0
Észtország–Görögország 0–1
Szeptember 11., kedd
MAGYARORSZÁG–Görögország 2–1
Finnország–Észtország 1–0
Október 12., péntek
Görögország–MAGYARORSZÁG 1–0
Észtország–Finnország 0–1
Október 15., hétfő
Észtország–MAGYARORSZÁG 3–3
Finnország–Görögország 2–0
November 15., csütörtök
Görögország–Finnország 1–0
MAGYARORSZÁG–Észtország 2–0
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik