Végre! Két szép góllal, olykor jól futballozva győzött válogatottunk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.11. 20:30
null
A magyar gólszerzők, Sallai Roland és Kleinheisler László (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott Görögország ellen javított a Nemzetek Ligájában: Sallai Roland első válogatott találatával vezetést szerzett, amire ugyan Konsztantinosz Manolasz gyorsan válaszolt, ám Kleinheisler László bombagóljára már nem volt reakció. Ezzel a magyar válogatott az idei első győzelmét aratta.

 

NEMZETEK LIGÁJA, C-DIVÍZIÓ
2. CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1 (2–1)
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. V: Kulbakov (fehérorosz)
Magyarország:
Gulácsi – Bese, Lang, Kádár, Fiola – Nagy Á. – Varga R. (Lovrencsics G., 62.), Kleinheisler, Kovács I. (Pátkai, 81.), Sallai R. – Szalai Á (Eppel, 69.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Görögország: Barkasz – Toroszidisz, Manolasz (Ikonomu, 52.), Papasztathopulosz, Cavellasz (Lykojannisz, a szünetben) – Kurbelisz, Buhalakisz – Hrisztodulopulosz, Fortunisz, Pelkasz – Donisz (Mitroglu, a szünetben). Szövetségi kapitány: Michael Skibbe
Gól: Sallai R. (15.), Kleinheisler (43.), ill. Manolasz (18.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az örömünk nem tartott sokáig... Pedig a mérkőzés 15. percében igazán volt miért lelkesednünk: Kovács István előreívelése, Varga Roland és Szalai Ádám fejese, majd Bese Barnabás gólpassza (ugyancsak fejjel), végül Sallai Roland ellentmondást nem tűrő befejezése mind-mind olyan momentum volt, amely egyenként is tapsot érdemelt volna. S így, egymás után következve olyan támadás kerekedett ebből, hogy a görögök Bajnokok Ligájában edződött védői is tehetetlenül szemlélték. Káprázatos gól volt!

És ha már ezt a találatot boncolgatjuk, némi szakmai kiegészítés: a jobbhátvéd Bese Barnabás bátran fellépett a magyar akcióhoz, ráadásul az előtte szereplő Varga Roland is a görögök tizenhatosán belülre érkezett. Ez pedig azt is mutatta, hogy a mieink nemcsak tudatosan szervezik az akciókat, hanem a Tamperében hiányolt bátorság is megvan bennük. Hiszen egy esetleges labdavesztés esetén a jobb oldalunk igencsak sebezhető lett volna, de Marco Rossi a taktikai értekezleten vélhetően elmagyarázta a játékosoknak, mikor lehet ésszerű rizikót vállalni. Csakhogy az örömünk nem tartott sokáig...

Hiába nyugodhatott volna meg lelkileg a vezetés megszerzésétől a csapat, a kimondottan szépre sikerült akció adta önbizalommal semmit sem lehetett kezdeni, mert elég volt egy figyelmetlenség, és máris egyenlítettek a vendégek. Pedig tizenöt percig semmi sem utalt arra, hogy ilyen gyors gólváltás történik.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya hétfőn arról beszélt, hogy három helyen változtat a Finnországban látott kezdő tizenegyhez képest, és az olasz szakvezető állta a szavát: Lovrencsics Gergő helyett Bese Barnabás, Pátkai Máté helyett Nagy Ádám, Stieber Zoltán helyett Varga Roland lépett pályára.

A kapitány a 4–1–4–1-es hadrendet választotta, s a nemzeti csapat az első öt percben jelentős labdabirtoklási fölényt harcolt ki. Úgy tűnt, mintha a görögök visszaálltak volna, felmérve az erőviszonyokat: gyertek, mire vagytok képesek? Öt perc elteltével már az ellenfél is fel-felbukkant a magyar tizenhatos előterében, s Kosztasz Fortunisz megindulása, cselsorozata és lövése jelezte, hogy minőségi támadók vannak a túloldalon. Varga Roland ugyancsak szép kombináció végén a hálóba küldte a labdát, kár, hogy lesen állították meg.

Aztán megint az asszisztens fékezte le az FTC szélsőjét, sajnos ekkor már nem volt igaza a játékvezetőnek, mert a játékos nem volt lesen, nem úgy a túloldalon Kosztasz Manolasz, aki közelről Gulácsi Péter hálójába fejelte a labdát. Két tévedés volt ez az asszisztensek részéről, mindkettő a magyar csapatot sújtotta – szerencsénk sem volt ezeknél a szituációknál... Ezzel együtt Lang Ádám rossz ütemben ugrott föl a Roma védőjével, és Gulácsi Péter is lehetett volna határozottabb, hiszen a beívelés során nagyon sokáig volt a levegőben a labda... Akárhogy is történt, a remek akció végén szerzett előny pillanatok alatt elillant, így a mérkőzés az első félidő végén hasonló arcát mutatta, mint gól nélküli állásnál.

Ekkor már a görögök birtokolták többet a labdát, a mieink közül sokszor hosszú ideig valamennyi mezőnyjátékos a magyar térfélen tartózkodott, hogy lezárja a területeket a labdát járató vendégek előtt. Kosztasz Manolasz könnyen megszerezhette volna a második gólját is, de Gulácsi Péter ekkor védeni tudott, s ez azt jelezte: nagyon sokat kell még gyakorolni a szögletek, oldalszabadrúgások elhárítását, mert túl sok, a kapunk elé ívelt labdából alakult ki gólhelyzet.

A félidő végén aztán jött az újabb fordulat: elképesztő tűzijátékot rendezett a magyar együttes a görög kapu előtt. Fél perc alatt legalább négy gólszerzési lehetőséget teremtettek a játékosok, és amikor már úgy tűnt, nem lehet befejezni az akciót, érkezett Kleinheisler László, aki hatalmas lövést zúdított a bal felső sarokba.

Meg tudjuk-e őrizni az előnyt?

A láthatóan sérült Kosztasz Mitroglu beállt a szünetben, majd hamarosan újra cseréltek a görögök: a Roma kitűnősége, Kosztasz Manolasz tapasztalta meg Szalai Ádám jelenlétét, és az ütközetüket követően nem sokkal jelezte, nem tudja folytatni a játékot. Vagy csak eszébe jutott, hogy a hét végén olasz bajnoki vár rá... Mindenesetre ez a harcosság szükséges volt ahhoz, hogy a magyar csapat ne engedje szabadon kombinálni az ellenfelet. A mieink a védősorba gyakran visszalépő Nagy Ádám révén öt, vonalban elhelyezkedő hátvéddel fedték le a pályát a két oldalvonal között, és ha labdát vesztettünk, jól szűkítették a területet.

A hazai futballisták közel helyezkedtek egymáshoz, szívósan, fegyelmezetten, nagy akarattal kísérték az ellenfelet, ennek ellenére a görög csapatnak voltak egyenlítési lehetőségei, de Gulácsi Péter veszélyes helyzetekben is védeni tudott. A második félidő közepén nem nagyon tudtuk megtartani a labdát, majd az utolsó tíz percben váratlan segítség érkezett. A meccsről kitiltott magyar szurkolók hangja szűrődött be az utcáról, így a játékosok érezhették: nincsenek egyedül ezen az estén a Groupama Arénában.

Most sajnálhatjuk csak igazán a tamperei vereséget. A finneknél lényegesen erősebb gárdát tudott legyőzni a magyar válogatott, a görögöknél sokkal több minőségi játékos szerepelt, mint a szombati ellenfélnél, de a fegyelem, az egységes csapatjáték és az első félidőben látott bátor támadófutball eltüntette a technikai képzettségben fellelhető különbséget. Marco Rossi együttese nagyszerű győzelmet aratott, megvillantott valamit a benne rejlő lehetőségekből, így a lehangoló rajtot követően mosolygósabban várhatjuk a folytatást.

A csoport másik mérkőzésén
Finnország–Észtország 1–0 (Pukki 12.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország 2 2 2–0 +2 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–2 0 3
3. Görögország 2 1 1 2–2 0 3
4. Észtország 2 2 0–2 –2 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik