Három góllal sem sikerült három pontot szerezni Észtországban

Vágólapra másolva!
2018.10.15. 20:35
null
Szalai Ádám első gólja (Fotó: Tumbász Hédi)
A magyar labdarúgó-válogatott 3–3-as döntetlent játszott Észtországban a Nemzetek Ligája C-divíziójának 2. csoportjában. Oda a remény a csoportelsőségre, az észtek az eddigi három találkozójukon sem pontot, sem gólt nem szereztek.

NEMZETEK LIGÁJA, C-LIGA
2. CSOPORT, 4. FORDULÓ

ÉSZTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–3 (1–1)
Tallinn, A. Le Coq Aréna, 3043 néző. V: Halis Özkahya (török)
ÉSZTORSZÁG: Aksalu (Lepmets, 43.) – Teniste, Baranov, Mets, Tamm, Pikk – Luts, Antonov, Vassiljev, Ojamaa – Henri Anier (Purje, 90.). Szövetségi kapitány: Martin Reim
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G. (Bese, 81.), Orbán, Kádár, Baráth – Nagy Á. – Nagy Dominik (Eppel, 75.), Kleinheisler (Pátkai, 68.), Kovács I., Sallai R. – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Luts (20.), Pátkai (71. – öngól), Henri Anier (79.), ill. Nagy Dominik (24.), Szalai (54., 81.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Három-négy változtatást valószínűsített Marco Rossi szövetségi kapitány a görögök elleni kezdőcsapathoz képest az Észtország elleni találkozóra, és tartotta is magát ehhez az olasz szakember, négy helyen módosított az Athénban 1–0-s vereséget szenvedő csapaton: az eltiltott Fiola Attila helyett Lovrencsics Gergő került be a jobbhátvéd posztjára, a jobbszélső Varga Roland helyett Nagy Dominik, a középpálya közepén Kalmár Zsolt helyett Kovács István kapott bizonyítási lehetőséget.

A legnagyobb meglepetést azonban az jelentette, hogy a balhátvéd posztjáról kieső Fiola Attila helyét az az újonc Baráth Botond foglalta el. A Honvéd 26 éves labdarúgóját jól ismeri a szövetségi kapitány, 2017-ben közösen nyertek bajnokságot Kispesten. Az elején érződött rajta a lámpaláz, a 3. percben például a tizenhatos vonala mellett elkövette a világ legfeleslegesebb szabálytalanságát, máskülönben rendben volt az egyébként sok kockázatot nem vállaló játéka.

Nem is ő, hanem a rutinos Kádár Tamás volt a védelem gyenge pontja az első félidőben: a Dinamo Kijev bekkje előbb utolsó emberként közvetlen közelről az ellenfélnek passzolt, néhány perccel később csúnyán aláment egy ívelt labdának, majd mellőle szerezte meg a vezetést a hazaiaknak Siim Luts a 20. percben – igaz, a gólnál talán Gulácsi Péternek is ki kellett volna mozdulnia a balról érkező beadásra.

Addig sem a magyar válogatott akarata érvényesült, az öt középpályást, köztük három szűrőt pályára küldő észteken nem találtak fogást legjobbjaink, gyakran voltak kénytelenek hátul passzolgatni, hogy kicsit kicsalogassák a hazaiakat.

A magyar nemzeti csapat nem is próbálkozott kapura lövéssel egészen a 24. percig, akkor viszont bebizonyosodott, hogy a szövetségi kapitány jót húzott Nagy Dominik kezdőcsapatba állításával, mert a Legia szélsője rendkívül ügyesen oldott meg egy olyan helyzetet, amely az egyenlítésünket eredményezte: nem félt bevinni a váratlanul hozzá kerülő labdát két védő közé, majd az egyetlen jó megoldást megtalálva, estében lőtt ballal a bal alsó sarokba.

Sőt, végképp nyerő emberré válhatott volna a Varsóban légióskodó támadó, ha az első félidő utolsó perceiben sokkal könnyebb helyzetben hasonlóan ötletes megoldást választ, akkor viszont ziccert hibázott 11 méterről, középről – a mérkőzésen először tudta megtartani a labdát, majd lefordulni védőjéről Szalai Ádám, ő tálalt pontosan Nagy Domink elé, aki viszont duplázás helyett inkább naggyá tette a néhány perccel korábban a megsérülő Mihkel Aksalu kapus helyére beálló Sergei Lepmetset.

Sokkal nagyobb elánnal, határozottabb játékkal kezdte meg a második félidőt a Rossi-csapat, amely percekig beszorította a hazaiakat, az első félidőben észrevehetetlen Sallai Roland is „bemelegedett”, és rá jellemző cselsorozatot mert vállalni szűk helyen, érezhető volt, hogy nyomás alatt zavarban van az észtek hátsó alakzata. S hibázott is: egy szöglet után szinte megfeledkeztek Szalai Ádámról, aki a lesvonalon, középen úgy tudta mellre venni a labdát Sallai Roland fejese után, hogy még meg is fordulhatott az ötösön (ilyet manapság szökőévente látni válogatott mérkőzéseken), és ha már megfordult, nem is hibázott, bevágta a léc alá (a visszajátszás igazolta, hogy nem volt les, Taijo Teniste egy hajszállal beragadt, úgyhogy köszöntük szépen).

Hetven perc alatt testközelből láthattuk, hogy az észtek nem a futball művészei, úgyhogy reménykedhettünk, hogy ebből a helyzetből már behúzzuk a mérkőzést, és 2016 októbere után újra úgy nyerünk idegenbeli mérkőzést, hogy két gólt is szerzünk (akkor szintén egy balti állam, Lettország csapata volt az ellenfél). Továbbra sem játszott ugyanis veszélyesen a hazai együttes – amely viszont a semmiből talált egy gólt! Maguk is meglepődtek, hogy a felperdülő labda a lehetséges több tucat földet érési pontja közül épp a magyar kapu bal kapufája mögé, az oldalhálóba pottyan be.

Teljes erővel neki kellett állni rohamozni, mert vészesen kevésnek tetszett a hátralévő 19 perc. Marco Rossi az első gólt szerző Nagy Dominik helyett második csatárt, Eppel Mártont vetett be a harmadik gólunk megszerzése érdekében, de ehelyett a hazaiak szereztek újabb gólt. Ezen a meccsen mondanunk sem kell: Kádár Tamás újabb szörnyű megmozdulása segítségével.

Szerencsére ezen a napon pályán volt Szalai Ádám, aki kevés ideig hagyta örülni az hazaiakat, s a második góljával megmentette a tallinni meccset és a csapat becsületét. Kevesen hittük a mérkőzés előtt, hogy az eddigi három találkozóján sem pontot, sem gólt nem szerző észtek ellen ennek is örülni kell majd.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Finnország–Görögország 2–0

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország 4 4 5–0 +5 12
2. Görögország 4 2 2 3–4 –1 6
3. MAGYARORSZÁG 4 1 1 2 5–6 –1 4
4. Észtország 4 1 3 3–6 –3 1


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
VÉDŐK: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
TÁMADÓK: Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik