Egy góllal jobbak voltak a görögök, kikaptunk Athénban

SOMOGYI ZSOLT (Athén)SOMOGYI ZSOLT (Athén)
Vágólapra másolva!
2018.10.12. 20:30
null
Kalmárék hiába igyekeztek (Fotó: Dömötör Csaba)
A kissé balszerencsés magyar válogatott 1–0-s vereséget szenvedett Görögországtól Athénban a Nemzetek Ligája C-ligájának 2. csoportjában.

 

NEMZETEK LIGÁJA, C-LIGA
2. CSOPORT, 3. FORDULÓ

GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–0 (0–0)
Athén,
Olimpiai Stadion, 8000 néző. Vezette: Stieler (német)
Görögország: Barkasz – Bakakisz, Papasztathopulosz, Manolasz, Cimikasz – Zeca, Kurbelisz (Ciolisz, a szünetben) – Bakaszetasz, Fortunisz, Pelkasz (Hrisztodopulosz, 85.) – Mitroglu (Buhalakisz, 94.). Szövetségi kapitány: Michael Skibbe
Magyarország: Gulácsi – Bese (Németh K., 75.), Orbán, Kádár, Fiola – Nagy Á. – Varga R. (Nagy D., 68.), Kleinheisler, Kalmár (Kovács I., 55.), Sallai – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző:
Mitroglu (65.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Marco Rossi megtartotta a szavát: két helyen változtatott a legutóbbi, görögök ellen 2–1-re megnyert budapesti mérkőzéshez képest. Willi Orbán pályára küldése nem okozott nagy meglepetést (ő Lang Ádámot váltotta), de kevesebben számítottak arra, hogy a kapitány által a DAC-ból jól ismert Kalmár Zsolt veszi át Kovács István szerepét. A kapitány még a kezdő sípszó előtt kiemelte: továbbra is elégedett a ,,kis Kokóval”, de ne feledjük, hétfőn is lesz meccs, Tallinnban.

Barátságtalan, hűvös, szeles időben érkeztek a csapatok a mérkőzésre, és a hangulat nagyjából olyan volt, amilyenre számítani lehetett: az Olimpiai Stadion felső karéját csak kis részen nyitották meg – a mieink számára.

Willi Orbán gyorsan megtapasztalhatta, mi várhat rá a nemzeti csapatban, harminc másodperc sem telt el a mérkőzésből, amikor veszélyes beadást követően kellett tisztáznia. Az első tíz percben olyan volt a meccs képe, amelyet várni lehetett, a szervezett védekezés volt az alap, s mivel a labdavesztést követően minden magyar a saját térfelére vonult vissza, a görögök birtokolták többet a labdát.

Sallai Roland ismét üde színfoltja volt a csapatnak (Fotó: Dömötör Csaba)
Sallai Roland ismét üde színfoltja volt a csapatnak (Fotó: Dömötör Csaba)

Az 50. válogatott mérkőzésén szereplő Kádár Tamás többször is fejjel tisztázott, de Gulácsi Péternek csak a kirúgásoknál jutott szerep ebben az időszakban. Több görög labdavesztés után megindult a magyar csapat, Bese Barnabás előretörését követően Varga Roland adott be szépen, és Szalai Ádám fején volt a labda – ezzel bizonyossá vált, a szélső védők felzárkózásával zavart lehet kelteni. Olyannyira, hogy alig telt el huszonöt perc, amikor már a harmadik görög védő „sárgult be”, mindegyik esetben ígéretes helyzet kialakulását akadályozták meg a házigazdák, így a folytatásban lehetett arra terelni a játékot, hogy a lappal figyelmeztetett játékosokra egy az egy ellen vezessék rá a labdát a magyar támadók.

Nyugodt, szervezett volt a csapat a félidő közepén – Kalmár Zsolt egészen magasan, Szalai Ádám mellett futballozott –, szó sem volt tehát arról, hogy kapaszkodott volna a gól nélküli döntetlenbe, hanem próbált futballozni.

Ami javításra szorult a szünetben, hogy Szalai Ádám a neki felpasszolt labdákat kis százalékban tudta csak megtartani, megjátszani, rengeteg ki nem kényszerített hiba (rossz passz, gyenge átvétel) volt mindkét oldalon.

A első félidőben tehát szilárdan tartotta magát a magyar válogatott, sőt a játék képe alapján több volt a meccsben a döntetlennél.

Most sem a magyar szurkolókon múlott (Fotó: Dömötör Csaba)
Most sem a magyar szurkolókon múlott (Fotó: Dömötör Csaba)


Szalai Ádám fejese vezette fel a második félidőt, és még a nézőtéren is hallani lehetett a csatár szitkozódását – könnyen gól születhetett volna. Öt perc múltán érezni lehetett, hogy a görögök is próbálnak sebességet váltani, Gulácsi Péternek két beadást követően is akadt dolga. Alábbhagyott azonban a hazai lendület, egyre többet birtokolta a labdát a magyar válogatott, Sallai Roland is „előkerült”, kétszer is esély volt a beadása után, aztán…

Willi Orbán előbb röviden mentett, majd a beadásra sem jól reagált, és megelőzte őt az addig láthatatlan Kosztasz Mitroglu, és nem volt menekvés (1–0) – erre az esélyre várt a görög válogatott. Elfogultság nélkül: semmiféle veszély sem volt addig a hazaiak futballjában, a miénkben is csak hajszállal több, de mindez hiába – rohanni kellett az egyenlítésért.

A görög gól (Fotó: Dömötör Csaba)
A görög gól (Fotó: Dömötör Csaba)


Úgy tűnt, kissé megzavarodott a magyar csapat, nem tudta megtartani a labdát, míg a rutinos görögök jól érzékelhetően megnyugodtak. Beállt Nagy Dominik, majd Németh Krisztián is, utóbbi cseréje már kockázatos volt, hiszen a támadó a védő Bese Barnabás helyett lépett pályára.

A hazai együttes zártan bekkelt, alig engedte ellenfelét tizenhatosa közelébe. A szurkolók pirotechnikai bemutatója miatt a meccs is megállt néhány másodpercre, de már semmi sem segített.

A 95. percben Sallai beadása után mintha egy görög kezezett volna az ötös előtt, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot. „Elképesztő bírói hiba...” – írtuk a mérkőzés onlive közvetítésében.

Igaz, hogy küzdött, akart, de a második idegenbeli meccsét is szerzett gól nélkül veszítette el a magyar csapat.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Észtország–Finnország 0–1 (Pukki 91.)

Október 15., hétfő
20.45, Tallinn: Észtország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
20.45: Finnország–Görögország

AZ ÁLLÁS
1. Finnország 3 3 3–0 +3 9
2. Görögország 3 2 1 3–2 +1 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 2–3 –1 3
4. Észtország 3 3 0–3 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik