A holland bárd megint lesújtott - 1-7 és 1-6 után 0-4

Vágólapra másolva!
2011.03.25. 20:20
null
Koman igyekszik túljutni Van der Vaarton (Fotó: Szabó Miklós)<br /><strong>KATTINTSON A KÉPRE A SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ!</strong><br />
Hollandia ellen sorozatban harmadszor szenvedett nagyon súlyos vereséget a magyar labdarúgó-válogatott: a vb-ezüstérmes oranje korántsem száz százalékon pörögve győzött 4–0-ra a Puskás Ferenc Stadionban a mieink ellen Eb-selejtezőn. 1–7 és 1–6 után 0–4 – az oranje megint oktatta a magyar nemzeti csapatot. Folytatás kedden, Amszterdamban – a padlóról.

 

A magyar válogatott kezdőcsapatában egy meglepetés volt, Lázár Pál helyett Vanczák Vilmos kapott helyet a védelem jobb oldalán. A hollandok „papírforma-összeállításban” vették fel a harcot a mérkőzésen, Rafael van der Vaart hátralépett a sérült csapatkapitány, Mark van Bommel helyére (és a karszalagot is átvette), a támadóegység Kuyt, Sneijder, Afellay – Van Persie volt.

A magyar válogatott piros-fehér-zöld szerelésében, az oranje fehér-kékben lépett a Puskás-stadion gyepére.

Az első felhördülést Dzsudzsák Balázs váltotta ki a mérkőzésen, aki egy hazaadás után rárontott a labdát kissé kényelmesen dajkálgató Vorm kapusra – a kapuvédőnek így sem okozott gondot a felszabadítás. A 4. percben Dzsudzsák beadását Pieters bólintotta szögletre, a korner után Vorm magabiztosan ölelte magához a beívelést. Az első félig-meddig veszélyes holland akcióra hat percet kellett várni, Afellay szerencsére pontatlanul passzolt középre balról.

Az első lövés a mieinké volt, Rudolf Gergely forgatta meg emberét, Mathijsent, majd lapos lövést eresztett meg, Vorm simán fogta a labdát. Az első holland lövésből aztán megjött az (első) holland gól: Sneijder passzolt középre, Rafael van der Vaart magára maradt a tizenhatoson belül, lapos, 13 méteres kísérletét Király nem tudta hárítani – 0–1. Védelmi hiba és Király Gábor sem tűnt túl meggyőzőnek. Négy magyar védő is Sneijder mozgását követte, hatalmas terület maradt középen, Juhász számára képtelenség volt lefedezni a Lipták által „kiürített” területet.

 

A gól előtti pillanat: hatalmas üres terület a védelem közepén
A gól előtti pillanat: hatalmas üres terület a védelem közepén

A gól némi sokkot okozott, a magyar válogatott szemmel láthatóan megtorpant. Robin van Persie egy balkezes lengővel kapta arcba Varga Józsefet a 16. percben, megkapta érte a megérdemelt sárga lapot.

A 19. percben Afellay bal oldali beadással kereste a hosszún helyezkedő Kuytöt, Király könnyedén lehúzta a labdát. Nem olyan pillanat volt, amelyben érdemes hibázni… A magyar válogatottból Varga többé-kevésbé Wesley Sneijder felügyeletével volt elfoglalva, a támadósorban Rudolf sokat mozgott keresztbe, vonalban, ezzel próbálva teret nyitni a többieknek – a bekapott gól viszont látványosan csökkentette a bátorságot és a vállalkozó kedvet…

A hollandok következő veszélyes kísérlete a 28. percben a jó szabadrúgást megeresztő Sneijderhez fűződött, „cserébe” Dzsudzsák fűzött be két védőt (a magyar bal szél sokkal aktívabb volt), beadását Vorm fogta. A 32. percben a szerencse is a mieink mellé állt, Ibrahim Afellay került ziccerbe a bal oldalon kilépve, de a kaput sem találta el.

A 39. percben egy Laczkó-hiba után Kuyt indult be az üres jobb oldali területen, lövőhelyzetbe is került, de csúnyán „eltörte” a labdát. Négy perccel később egy magyar szöglet után holland kontra indult volna, Koman Vladimir buktatta az induló Afellayt, sárga lapért cserébe.

A félidőt aztán egy újabb csúnya magyar védelmi hiba, és egy szép holland gól zárta. Laczkó – aki a selejtezősorozat alatt nem először bakizott gólt érően – ellépett segíteni (feleslegesen) Liptáknak, Van der Wiel továbbpasszolt balra, Afellaynak, aki kíméletlenül a hálóba lőtt. 0–2. A kényelmesen játszó, magabiztos holland válogatott is teljesen uralta a találkozót, ami azt illeti, nem sok változás látszott a magyar együttes játékában a Koeman-éra sokat kárhoztatott hazai Svédország vagy Portugália elleni mérkőzéséhez képest…

Mindenesetre a magyar támadójáték teljesen hatástalannak bizonyult (sok passz halt el pontatlanságokon, így veszélyes helyzetet teremteni nem sikerült), míg a védelmi megingásokat a hollandok – szokásuk szerint – góllal büntették.

Laczkó (bekarikázva) teljesen feleslegesen megy ki, hatalmas üres terület nyílik a 2. holland gól előtt
Laczkó (bekarikázva) teljesen feleslegesen megy ki, hatalmas üres terület nyílik a 2. holland gól előtt
VÉLEMÉNYEK FÉLIDŐBEN

„Ha a magyarok ilyen defenzív játékkal folytatják, négy lesz a vége. A hollandok jól passzolnak, a magyarok csak várnak, és ennél az oranjének nem kell több. Nem értem, mire várnak a magyarok” – Henk ten Cate.

„Nagyon labdabiztos a holland csapat. Az a legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk birtokolni a labdát, ezért nem tudunk helyzeteket kialakítani. Viszont ha a hollandok megszerzik a labdát, akkor megtartják. Sajnos nagyon jó csapat a holland, igazolják a hírüket” – Sisa Tibor.

A szünetben Egervári Sándor kettőt cserélt, Varga és Koman jött le, Vadócz és Czvitkovics érkezett a pályára. Van Persie-helyzettel kezdődött a játékrész, az Arsenal csatára az 50. percben a hosszút célozta meg, Király védett, majd fél perccel később a felfutó Van der Wiel helyzeténél mentett. Cserébe Gera Zoltán adott le „figyelmeztető lövést”, a magyar csapatkapitány ballábas kísérletét Vorm tolta ki szögletre a jobb felső elől.

Magyar lehetőségre holland gól volt a felelet, a magyar védelmet egy felpasszolt labdával teljesen lenullázták az 53. percben, Van Persie ziccerben ugrott ki, keresztbe passzolt Király előtt, Kuyt az üres kapuba helyezte a labdát – 0–3.

 

Hatvankét perc után a 0–4 is az eredményjelzőre került: újabb hiba hátul, Van der Wiel középre adott, Van Persie a hálóba passzolt. Megint lenullázva, a hollandok játszi könnyedséggel játszották ki üres kapura a helyzetet.

A 66. percben centiken és Királyon múlott az ötödik, előbb Sneijder remek megoldással átemelte a magyar kapust, de a labda a lécen csattant, a kipattanót Kuyt fejelte kapura, de Király óriási bravúrral visszavetődve védett – legalább ezt megúsztuk.

STATISZTIKA
Gól 0 4
Lövés (összesen) 7 12
Lövés (kapura) 6 9
Szöglet 6 1
Szabálytalanság 16 5
Sárga lap 4 1
Labdabirtoklás (százalék)
39
61

Az oranje tábora ollézott, a magyar játékosok nyomozták a labdát, sokan szemmel láthatóan teljesen elkészültek erejükkel – kijött, hogy rengeteg labdarúgónk nem játszik rendszeresen a csapatában, a meccshiány ismét megmutatkozott. Laza poroszkálás folyt a pályán, totális holland fölénnyel, a magyar válogatott a padlón hevert.

A 86. percben Dzsudzsák Balázs kísérletezhetett jó szögből, szabadrúgásból, a labda a léc fölött szállt el. Egy perccel később Vormnak kétszer is védenie kellett, előbb Czvitkovics lövését, majd Dzsudzsák ismétlését – mindkétszer megoldotta feladatát, az első lövésnél bravúrral.

A 89. percben Vorm Rudolf ballábas lövését fogta meg – ha már 0–4, legalább a lövési statisztika javult… A végén még néhány pályára szaladó néző „fokozta a hangulatot”, a súlyos vereséget fütty, majd nagy csönd fogadta. Újabb vereség az oranjétól és újabb súlyos vereség, a játék képe alapján a magyar válogatott azt kapta, amit ezzel a teljesítménnyel érdemelt… Folytatás kedden Hollandiában.

Semmivel sem lesz könnyebb.

Lehajtott fejjel, 0–4 után – Amszterdamban se lesz könnyebb... (Fotó: Németh Ferenc)
Lehajtott fejjel, 0–4 után – Amszterdamban se lesz könnyebb... (Fotó: Németh Ferenc)
EURO 2012
E-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 0–4 (0–2)
Puskás Ferenc Stadion, 25 311 néző. V: Carballo (spanyol)
Magyarország: KirályVanczák, Lipták, Juhász, LaczkóElek (Priskin, 79.), Varga J. (Vadócz, a szünetben) – Koman (Czvitkovics, a szünetben), Gera, DzsudzsákRudolf.
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Hollandia: VormVan der Wiel, Mathijsen, Heitinga, PietersN. de Jong, Van der Vaart (Strootman, 82.) – Kuyt (Van Nistelrooy, 82.), Sneijder, Afellay (Elia, 63.) – Van Persie.
Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Gólszerző: Van der Vaart (8.), Afellay (45.), Kuyt (53.), Van Persie (62.)
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 5 5 16–2 +14
15
2. MAGYARORSZÁG 5 3 2 12–8 +4
9
3. Svédország 3 2 1 9–4 +5 6
4. Moldova 4 2 2 5–3 +2 6
5. Finnország 4 1 3 10–6 +4 3
6. San Marino 5 5 0–29 –29 0

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik