Válogatott: Ugyanazt szoktam mondani Szoboszlainak, amit Klopp is – Rossi

Vágólapra másolva!
2023.10.03. 13:50
null
Marco Rossi stabil kerettel várja a szerbek és a litvánok elleni Eb-selejtezőt (Fotó: Török Attila)
Mint beszámoltunk róla, Marco Rossi szövetségi kapitány kedden kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott októberi keretét a szerbek elleni hazai és a litvánok elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőre. A sajtótájékoztatón beszélt arról, miért nem hívott be újoncot a keretbe; miért magyar bajnokikat látogat a Liverpool meccsei helyett, de szóba került Szoboszlai Dominik szerepe a klubjában és a válogatottban.

Marco Rossi, ahogy azt már jó ideje megszokhattuk, magyarul ismertette a keret névsorát. Ezután felvetettük neki: újoncot most nem találunk a keretben, aminek talán az az oka, hogy ilyen sorsdöntő meccsekre stabil csapatra lehet szükség.

„Ez pontosan így van. Vannak a meghívottak soraiban olyan játékosok, akik nem kaptak az utóbbi időben sok játéklehetőséget, mégis nemzetközi tapasztalattal bírnak, jó ideje ismerjük őket, ismerik egymást a többiekkel. Az, hogy az elmúlt időszakban nem játszatták őket eleget, nem jelent kizáró tényezőt az ő esetükben, míg másokéban jelenthet. Lesz időnk mindenkit kiértékelni az edzéseken, hogy áttekintsük, kik fognak játszani.”

Szóba került, hogy a kapitány vasárnap élőben nézte meg a Diósgyőri VTK–Kecskeméti TE bajnoki mérkőzést.

Az elmúlt években negyvenezer kilométert utaztunk a pályaedzőmmel, talán már cserélnem kellene az autómat. Sokakat megnéztünk. Azért magyar meccsekre megyünk a Liverpool és a Freiburg mérkőzései helyett, mert a lehető legjobban szeretnénk megismerni az itthon játszókat. A külföldieket is követjük, de őket elég a tévén keresztül nézni, hiszen magas szintű ligákban játszanak. Az NB I nyilván nem egyezik meg a topbajnokságok szintjével. A huszonhatos keretből tizenketten jönnek a magyar bajnokságból, de mindig érdekel, kiket hívhatnánk még. Azért is mentünk Miskolcra, mert a DVTK fontos szerepet tölt be a magyar labdarúgásban. A diósgyőriek támadásban kifejezetten erősek, modern focit játszanak, védekezésben még fejlődniük kell. Harmadikok a tabellán, ami jelzi, kiváló munkát végeznek. Vannak remek játékosaik, mint Gera Dániel vagy Lukács Dániel, utóbbit még honvédos idejéből ismerem. Mindenkit figyelünk, követünk, ha tudják a válogatott játékosainak mintáját követni, akkor bárki számára nyitva áll a kapu. Ott van példának Szoboszlai Dominik hozzáállása, ahogy küzd minden egyes labdáért. Nem is a tehetsége miatt különleges játékos, hanem a mentalitása miatt. Sokat fejlődött ebben, és ha ő fejlődött, akkor miért ne tehetné meg bárki más?”

És ha már Szoboszlai: csapatkapitánya liverpooli és a válogatottban betöltött szerepéről is kérdezték.

„Egyértelmű és világos a taktikai szerepe, azt kénytelen betölteni, amit Jürgen Kloppnál is. Jobban szeretném, ha Dominik közelebb kerülne a támadó zónához, hogy jobban kihasználjuk támadásban a technikai képességeit. Sokszor elmondtam, annak dacára, hogy méltán ismerik el Angliában, ahhoz, hogy topjátékos legyen, még több gólt kellene lőnie. Ehhez többször kellene kapura lőnie. Mindig mondom neki, hogy lőjön, lőjön, lőjön. Klopp is ezt mondja neki, úgyhogy talán nem vagyok vak. Van még ideje, még csak huszonhárom éves, éppen felfelé ível a pályája. A gyenge pontjait ismeri, tudja, hogy dolgoznia kell rajtuk. Olyan példakép, akit követnie kell mindenkinek.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT BŐ KERETE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics
(Torino), Predrag Rajkovics (Real Mallorca), Djordje Petrovics (Chelsea), Borisz Radunovics (Cagliari)
Védők: Nikola Milenkovics (Fiorentina), Sztrahinja Erakovics (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilla), Milos Veljkovics (Werder Bremen), Erhan Masovics (VfL Bochum), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg), Srdjan Babics (Szpartak Moszkva), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg), Mihajlo Ilics (Partizan), Mihajlo Risztics (Celta)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrija Zsivkovics (PAOK), Uros Racsics (Sassuolo), Filip Mladenovics (Panathianiokosz), Mijat Gacsinovics (AEK Athén), Szasa Lukics (Fulham), Nemanja Radonjics (Torino), Nemanja Makszimovics (Getafe), Ivan Ilics (Torino), Marko Grujics (FC Porto), Filip Kosztics (Juventus), Dusan Tadics (Fenerbahce), Lazar Szamardzics (Udinese), Sztefan Mitrovics (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (al-Hilal), Filip Djuricsics (Panathinaikosz), Darko Lazovics (Verona)
CSATÁROK: Alekszandar Mitrovics (al-Hilal), Dusan Vlahovics (Juventus), Luka Jovics (Milan), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg)

A szűkített keretet a szerb kapitány október 6-án teszi majd közzé.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
18.00: Bulgária–Litvánia
20.45: Magyarország–Szerbia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik