Hatvanegy méteres góllal verte a Fradit a Puskás Akadémia

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.10.20. 19:20
null
PAFC-öröm Felcsúton – a Ferencvárost is legyőzte a Puskás Akadémia (Fotó: Tumbász Hédi)
A házigazda Puskás Akadémia egyetlen góllal jobbnak bizonyult a Ferencvárosnál a labdarúgó NB I 11. fordulójának záró mérkőzésén.


LABDARÚGÓ NB I
11. FORDULÓ

Puskás Akadémia–Ferencváros 1–0 (1–0)
Felcsút, Pancho Aréna, 3838 néző. V: Solymosi
Puskás Akadémia: Danilovics – Osváth, Szolnoki, Hegedűs J., Poór, Balogh B. – Mioc, Varga J., Urblík (Zsidai, 94.) – Radó (Vlasko, 73.), Arabuli (Heris, 89.). Vezetőedző: Benczés Miklós
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Leandro, Koch – Sigér, Szpirovszki (M. Rodríguez, 74.) – Varga R., Bőle (K. Finnbogason, a szünetben), Petrjak – Böde. Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Hegedűs J. (20.)

Tulajdonképpen telt ház várta a listavezető Ferencvárost Felcsúton (csak a vendégszektor melletti széksorokba nem értékesítettek belépőket), és mert a Pancho Arénának kiváló az akusztikája, remek futballhangulatban feszülhettek egymásnak a felek.

Mivel a Puskás Akadémia hetek óta öt védővel játszik, és belülről Spandler Csaba súlyos sérülés miatt napokkal ezelőtt kiesett, nem csoda, hogy olyanok is feltűntek a hazaiak védelmében, akik eddig kevesebb játéklehetőséget kaptak Benczés Miklós vezetőedzőtől: Poór Patriknak csupán a harmadik, a Mol Viditől nyáron érkezett Szolnoki Rolandnak az első fellépése volt ez a bajnoki idényben.

Ők Hegedűs Jánossal kiegészülve alkották a belső hármast, míg a két szélen Osváth Attila és Balogh Balázs volt a két „futó”, akik támadásban felhúzódtak. A Ferencvárosnál egy fontos hiányzó volt, igaz, a csapat talán legnagyobb egyénisége, Davide Lanzafame, aki öt sárga lapja miatti eltiltását töltötte, őt Böde Dánielnek kellett helyettesítenie. S a termetes csatár, ha már ott volt a pályán, meg is mutatta magát, a 19. percben szépen ment fel egy jobbról érkező beadásra, de a lécre fejelte a labdát.

Kiegyenlített első húsz percet hozott a mérkőzés. Ahogy az várható volt, a listavezető birtokolta kicsit többet a labdát, próbálta nyomás alá helyezni a felcsúti kaput, ám nem volt markáns az erőfölény, és a kontraveszély folyamatosan ott volt a PAFC játékában. Szerhij Rebrov ferencvárosi vezetőedző ezúttal balszélsőként adott szerepet Ivan Petrjaknak, míg Bőle Lukács középen, a center mögött futballozott, vagyis a két játékos helyet cserélt a korábbi meccsekhez képest, de ez azért nem zavarta össze a felcsútiakat.

Aztán a 20. percben egy váratlan jelenet új mederbe terelte a találkozót: Hegedűs János a saját térfélről, egészen a kezdőkör leghátsó pontjáról járó szabadrúgást váratlanul mesterien beívelte Dibusz Dénes kapujába! A helyzetfelismerésnél csak a kivitelezés volt zseniálisabb, jár a kalapemelés, a forduló gólja címen ezúttal aligha kell majd sokat gondolkodnunk. A digitális technika megmutatta: 60.8 méterről született a találat! Noha a játék továbbra is főleg a hazai térfélen folyt, nagyobb helyzete a Puskás Akadémiának volt. A 34. percben például valóságos tűzijáték zajlott a zöld-fehérek kapujánál, a végén Balogh Balázs közeli lövésénél Dibusz Dénes elképesztő bravúrt bemutatva ért vissza és mentett.

Kevés változást lehetett megfigyelni a második félidő első felében is, a Fradi nyomott ugyan, azonban nem igazán talált fogást a fegyelmezetten védekező felcsútiakon. Böde Dánielben volt benne leginkább a gólveszély, a 65. percben már másodszor találta el a labdával a lécet – de még öt lécért sem adnak gólt a futballban, nemhogy kettőért.

A jelentősebb helyzetek száma továbbra is megegyezett, hazai részről Benedik Mioc, a vendégektől Kjartan Finnbogason járt közel a gólhoz. Fogyott az idő, mind sürgetőbbé vált a gólszerzés a fővárosiaknak, akik az utolsó tíz percben már alig hagyták levegőhöz jutni a PAFC-ot, ám azt továbbra sem állíthatjuk, hogy helyzetek garmadáját hagyták volna ki. Inkább csak adódtak ígéretes lehetőségek, viszont végül egyikből sem lett semmi.

Most már tény: az élgárdák ellen jól megy a felcsúti csapatnak, amely az előző két bajnok, a Mol Vidi és a Honvéd után az aktuális listavezetőt is legyőzte – NB I-es története során másodszor. Szerhij Rebrov először maradt pont nélkül az eddig veretlen Ferencváros élén.

Az állás
1. Ferencvárosi TC1173121–9+1224
2. Budapest Honvéd1162314–8+620
3. Mol Vidi FC1053218–10+818
4. Mezőkövesd Zsóry FC1153318–13+518
5. MTK Budapest1153317–16+118
6. Debreceni VSC1145216–14+217
7. Paksi FC1144317–13+416
8. Újpest FC1044210–8+216
9. Puskás Akadémia FC1132611–16–511
10. Kisvárda1122710–23–138
11. Diósgyőri VTK111378–18–106
12. Szombathelyi Haladás1112811–23–125
NB I, 2018–2019, 11. FORDULÓ
OKTÓBER 20., SZOMBATHELYSZÍN
NÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Kisvárda–Mezőkövesd 1–2
Kisvárda, Várkerti Sporttelep 1910
Iványi Zoltán
Haladás–Mol Vidi 0–2
Szombathely, Haladás Stadion3317Berke Balázs
MTK–Budapest Honvéd 1–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
3314Pintér Csaba
DVTK–Újpest 1–2
Miskolc, DVTK-stadion 3940
Bognár Tamás
DVSC–Paks 2–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion2719Karakó Ferenc
Puskás Akadémia–Ferencváros 1–0
Felcsút,
Pancho Aréna
3838Solymosi Péter
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

PERCRŐL PERCRE

Oda a Fradi veretlensége, az utóbbi három év bajnokát megverte a pocsékul rajtoló Puskás Akadémia.

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

94. perc Zsidai László
be, Urblík le a PAFC-nál.

93. perc
Lovrencsics jobbal a 16-os jobb sarka elől a rövid felső sarok fölé lő.

92. perc Varga R. fejjel játssza Böde elé a labdát az ötösre, de az a kapus felségterülete.

90. perc Varga R. adhatna be, de nagyon körülményes. Bedobás. Négy perc a ráadás!

89. perc Jonathan Heris be, az ilyenkor szokásos lassúsággal levonuló, mindenkitől meleg búcsút vevő Arabulit váltja. És előremegy csatárnak!

84. perc
Blazic megunja a támadók hibáit, jobbal 24-rő maga lő, nagyon mellé ez is.

82. perc
Varga R. a jobb oldalon kicselezi Baloghot, majd saját magát is, az oldalvonalon túlra. Aztán Vlasko beadása sem különb. Füttyszó a lelátóról ismét. Poór szabadrúgása után már csak finom sóhajok...

Benczés Miklósnak nem túl erős a mérlege a Ferencváros ellen: a PAFC vezetőedzője hétszer mérkőzött meg eddig a Fradival különböző klubcsapatai kispadján, mérlege 1 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. Egyetlen győzelme a Fradi ellen a már említett 2013-as 3–1, a Puskás Akadémia kispadján – mondhatjuk úgy is, ő az egyetlen felcsúti edző, aki eddig győzni tudott a IX. kerületiek ellen.

81. perc KIMARAD EZ IS!
Varga R. jobbal jobbról remekül tálal középre Petrjak elé, aki jobbal 15-ről nem sokkal lő a bal alsó sarok mellé!

79. perc Danilovics kikapja a bal felső elől Finnbogason jobblábas, kilencméteres lövését, de lesen kapta az éket Sigér beadása. Nem sokra rá Finnbogason ad be, Danilovicsnak.

Velük jobban menne? A Fradi-keretből Otigba, Frimpong, Gorriarán, Rui Pedro és Georgijevics sincs nevezve mára, utóbbi csatár, Rui Pedro karmester-támadó középpályás.

76. perc Közülük egy, Mioc kissé balról, jobbal 22-ről milliméterekkel talál a jobb alsó mellé! Oldalháló. Varga R. jobb oldali beadása meg ismét Danilovicsé.

A hazai keretben 9 a légiós, a vendégekében 6.

74. perc Matías Rodríguez be, Szpirovszki le a vendégeknél. Motorcsere.

A Ferencváros idegenbeli veretlenségi szériája 9 mérkőzésre nyúlik vissza: öt egymást követő döntetlen után legutóbbi négy vendégjátékát megnyerte a zöld-fehér csapat.

73. perc Jan Vlasko a pályán, Radót váltja. Radónak nagyon nem ment ma sem.

A 2018-as naptári évben a Fradit fogadó magyar csapatok közül csak az Újpest (0–0) és a Vidi (0–0) nem kapott gólt a zöld-fehérektől.

68. perc Érik, nagyon érik... Varga R. ad be jobbal jobbról, Finnbogason meg tízről a bal felső sarok fölé fejel, a védőket megelőzve.

64. perc LÉC!
Lovrencsics ad be menetrendszerűen, Poór elvéti a labdát, a Hegedűst megelőző Böde meg a lécre fejeli a labdát az ötösről.

60. perc Ilyen is ritka ezen a szinten: Balogh előáll egy szabálytalan bedobással. Majd percekig nyom a Fradi, Lovrencsics ívelése végül a kapus ölében landol.

57. perc
Hegedűs beszorul egy kósza ívelés után Böde és Danilovics közé, a levegő meg a védőbe szorul be. Aztán rosszul esett. Ápolás.

55. perc
Szpirovszki elé pattan egy labda Bödéről, a szűrő jobbal 22-ről a bal sarok mellé lő.

51. perc
A Varga R. futtatta Sigér jobb oldali beadása a kapusé.

A párharc gólkirályai: Böde 7 gól, Lencse Lászó 2.

49. perc Finnbogason lő jobbal az ötös jobb sarka elől, Hegedűs blokkol, korner. Varga R. beadása Urblíké. Lovrencsics meg egy szép csel után a 16-os jobb sarka elől a kapu túlsó felső sarka mellé teker. Danilovics lábon biztosított.

47. perc
Helyzettel! Lovrencsics jobb oldali beadása után Böde megelőzi a lassan kimozduló kapust, de tízről nagyon a bal alsó mellé fejeli a labdát.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Kjartan Finnbogason
be, Bőle le a vendégeknél. Két ékkel innentől a Fradi.

Felcsúton a Puskás Akadémia még nem tudta legyőzni a Ferencvárost – pályaválasztóként ugyan nyert már a Fradi ellen (2013-ban, 3–1-re), ám azt a mérkőzést a székesfehérvári Sóstói Stadionban játszották. A Puskás Akadémiának az volt története második NB I-es győzelme.

GÓLVIDEÓ ITT!

Egyedüliként őrzi még veretlenségét az NB I-ben a Fradi. A magyar rekordbajnok előző idényre átnyúló veretlenségi sorozata 22 mérkőzést számlál, és 2018. március 3. (DVTK–Ferencváros 2–1) óta tart.

Negyven százalék. A mérkőzés egyértelmű esélyese természetesen a Ferencváros, de a Puskás Akadémia a Fradi elleni eddigi NB I-es meccsei negyven százalékában nem szenvedett vereséget, továbbá láthatjuk, hogy a Benczés Miklós edzette csapat idén az élmezőny tagjai ellen jobban ki tud bontakozni, mint az alsóházi ellenfelek ellen – a Vidit és a Honvédot is legyőzte. Hazai pályán most képes lehet az 1–1-es döntetlen kiharcolására. BODNÁR ZALÁN a mérkőzés előtt.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc
Lovrencsics 24 méteres, ballábas lövését elcsípi vetődve a bal alsó sarok előtt Danilovics. Bőle távolija nagyon pontatlan aztán.

41. perc
Koch összecsap Arabulival, ápolás. Folytatja. Böde meg jobbal 18-ról a léc fölé kanalazza Sigér passzát, Varga és Hegedűs közül.

Visszatérve még Radóra: ez a 8. meccse a Fradi ellen, gólt még nem szerzett!

40. perc Szolnoki lép bele a jobbon egy szép Varga R., Petrjak háromszögezésbe.

38. perc Sigér emelését Varga Roland Bőle elé tolja, aki nyolc méterről ziccert ront, de megússza, mert les.

36. perc
Varga R. a balon tűnik most fel, ballal középre ad, Szolnokit ismét megelőzi Böde, de hétről jócskán a bal felső sarok fölé fejeli a labdát!

A felcsúti együttes legyőzte a Mol Vidit, majd a Honvédot, összesen ez a két győzelme van az OTP Bank Liga 2018–2019-es idényében. Megverte a 2018-as és a 2017-es bajnokot, s most a 2016-ost fogadja (mlsz.hu).

A Ferencváros magabiztosan vezeti a tabellát, még veretlen az idényben, az idegenbeli mérkőzéseit kivétel nélkül megnyerte eddig a bajnoki idényben, a legutóbbi hármat ráadásul kapott gól nélkül. Ugyanakkor a legutóbbi három alkalommal, amikor a Puskás Akadémia vendége volt, nem tudott nyerni a rendes játékidőben.

34. perc MAJDNEM KETTŐ NULLA!
Balogh bal oldali beadását Urblík ballal kapura teszi az ötös elől, de a balra elvetődő Dibusz helyett Leandro blokkol, a kipattanót balról, az ötös csücske elől, nyolc méterről félmagasan a jobb, azaz a rövid sarokba bombázná Balogh, jobbal, de elképesztően nagy vetődéssel visszaér oda Dibusz! KAPUSBRAVÚR, A JAVÁBÓL!

Radó 10. idénybeli meccsén egy árva gólnál tart, korábban a Fradiban 52 mérkőzésen 8-szor volt eredményes, öt gólpassz mellett.

31. perc Bőle meg ad egy egészen pocsék passzt Vargának, kirúgás. Radó bedob a jobbon egy cselt, majd Arabuli helyett Lovrencsicset futtatja.

Visszatérve még Bödére: 11 idénybeli meccsén 1, azaz egy gólnál jár. Két gólpasszt azért adott.

31. perc
Petrjak bal oldali beadását középre menti Poór, de megússza, közben a vendégtábor keres némi pénzt pár keresetlen kórussal az MLSZ-nek.

28. perc
Böde a kapu felé fut, Petrjak indítaná őt, de közbelép Hegedűs.

És még egy gólpasszt is adott a felcsútiak ellen.

A Ferencváros rutinos centerének, Böde Dánielnek igen jó a mérlege a Puskás Akadémia ellen: 8 bajnoki mérkőzésen hétszer talált be a felcsútiak kapujába. Egyszer cipő nélkül... Ahogy az NSO Tv-nek fogalmazott a 2015-ös mérkőzés után, legfeljebb gyerekkorában szerzett cipő nélkül gólt, tétmeccsen sosem.

A ferencvárosiak 28 éves szélsője, Varga Roland az eddigi tíz bajnoki mindegyikén játszott. Nyolcszor kezdőként, kétszer csereként lépett pályára, s egyelőre négy gólnál tart. Tavaly az első tíz forduló mindegyik találkozóján játszott (ráadásul kezdőként), és tíz meccsen 11 gólig jutott úgy, hogy három összecsapáson nem talált a hálóba. A Mezőkövesd, valamint a Honvéd ellen kétszer is eredményes volt. A Vasas járt a legrosszabbul, hiszen a 8. fordulóban háromszor hozta megoldhatatlan helyzetbe Lubos Kamenárt, az angyalföldiek kapusát. Látható, Varga Roland eredményességben egyelőre elmarad az előző idénybelitől, ám nem lenne meglepetés, ha a bajnokság végére egyéni csúcsot döntene, s 17 gólnál többet jegyezne.

25. perc
Petrjak cselezget a jobbon, buktatja Urblík. Varga R. a 16-os bal sarka elől jobbal a rövid sarkot veszi célba, 22 méterről, Danilovics látványos homorítással védeni tud.

Hegedűs első gólja az idényben, a 9. meccsén, a Fradi ellen eleddig csak kétszer lépett pályára, egy gólpasszt már adott.

20. PERC EZ MEG MICSODA CSODAGÓL, EMBEREK! Danilovics kirúgása után a felező körül Arabulit elnyomja Szpirovszki, szabadrúgás, amelyet a kezdőkörből, de még bőven a saját térfeléről HEGEDŰS JÁNOS a kapuba ível, 61 méterről. Dibusz fut és vetődik, de ezt nem érhette el. Nem potya, erre nemigen számíthatott, a labda a jobb alsóban. 1–0!

19. perc EZ MEG LÉC! Varga R. jobb oldali, jobblábas beadását nyolc méterről a lécre fejeli a visszafelé mozgó, Szolnokit és Osváthot megelőző Böde. Danilovics éppen csak nem érte el, ha lejjebb megy, az övé.

Tele a vendégszektor, lelkesek a Fradi-drukkerek. Az első figyelmeztetést meg is kapták a bemondótól.

14. perc KAPUFA! Balogh passza után Arabuli gondol egyet, és a tétova Koch, Leandro páros közül kissé jobbról, 23 méterről ballal a bal oldali kapufára lő. Dibusz vetődött, a labda a hátára pattant, de onnan kifelé tartott. Ez majdnem beakadt előbb a bal, aztán a jobb alsóba...

Elképesztő látvány, öt bekk, előtte három szűrő, a két ék meg a saját kapujától 30 méterre. Felcsúti poszttolódás, atomvédelem, Mourinho-busz magyar módra.

10. perc EZ IS! Arabuli futtatja a balon Mioct, akiről Lovrencsics lemarad, de blokkolja az ötös bal sarka előtti, tízméteres, ballábas lövést Blazic. A korner Dibuszé.

9. perc Lovrencsics jobbról Petrjak fejére ível, aki középre fejeli a labdát, onnan Varga R. ballal a jobb felső mellé lő, hat méterről, Poórt megelőzve. HELYZET!

5. perc
Urblík jobb oldali beadását a kapushoz fejeli Arabuli.

Luxus. Knezevicet és Szakály Pétert nem nevezte ma a keretbe a PAFC, de De Jesús és U. Diallo sincs ott.

4. perc Hegedűs hagyja lőni a jobb sarok előtt, hét méterről, kisodródott helyzetből a Szpirovszki indította Petrjakot, Danilovics vetődve elüti a félmagasan szálló labdát.

2. perc
Arabulit kell ápolni, összefejelt egy védővel, majd jobbal nagyon rosszul lő kapura 26-ról, de ez jó passznak Miocnak, aki jobbal 22-ről, már balról nem sokkal lő a bal felső sarok mellé!

A hivatalos nézőszám: 3838.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

Szolnoki ma debütál a Puskás Akadémiában, Böde most kezd elsőként Rebrov alatt az élvonalban, holnap lesz a csatár 32. születésnapja.

Egy kis örökmérleg: 10 NB I-es meccs, 1 felcsúti és 6 „franzstadti” sikerrel, 17, ill, 8 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Ferencvárostól a Puskás Akadémiához:

2017, Radó András
2016, Csilus Ádám
2016, Gyömbér Gábor, ingyen
2005, Csurka Zoltán, kölcsönbe


Eltiltott: a két fővárosi, Heister (piros lap) és Lanzafame (öt sárga lap).


A hazaiaktól Spandler (szárkapocscsonttörés) és Kiss T. sérült, a vendégektől Botka (csípőműtét után), Lovrencsics B. (térdműtét után) és Moutari (hasfalhúzódás) maródi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mik a zöld-fehérek szándékai Petrjakkal kapcsolatban, csupán két dolog biztos – a halálon és az adófizetésen kívül –: az ukrán játékost nyáron egy évre vette kölcsön a Ferencváros, ugyanakkor a Sahtarral fennálló szerződése is ekkor jár le, legalábbis a transfermarkt.com szerint, amely egyébként a játékos jelenlegi becsült értékét kétmillió euróra taksálja.

„Ekkor lett volna lehetőségem a Mariupolhoz igazolni, de tudtam, hogy az visszalépés lenne. Később jött a Ferencváros érdeklődése, és a magyar bajnokságról csak annyit tudtam, hogy az NB I-ből befutó ajánlatokat csak akkor lehet visszautasítani, ha az ember a Sahtar vagy a Dinamo játékosa. Ha más csapatban játszol, azonnal csomagolj. Habár pontosan nem tudtam, hogy hova is indulok, hova kerülök majd, ma már tudom, hogy annál jobb dolog nem is igazán történhetett volna velem, mint hogy a Ferencvárosba igazolok. Igazán bízom benne, hogy a Sahtar és a Fradi meg tudnak állapodni a végleges átigazolásomról. Örömmel maradnék” – idézte a Tribuna című lap az ukrán szélsőt.

„Az elmúlt idényben, főleg tavasszal alig kaptam játéklehetőséget a Sahtarnál, és amikor néha-néha beszálltam, az edző akkor is jobbhátvédként játszatott. Persze szerettem volna a lehető legjobban teljesíteni, de életemben először játszottam jobb-bekket tavasszal. Az idény végén aztán az edzőnk, Paulo Fonseca közölte, hogy nem számít rám a jelenlegi idényben” – idézte fel Ivan Petrjak a nyáron történteket.

A 24 éves Ivan Petrjak számára kimondottan jól sikerült az első néhány hónapja a Ferencvárosban, hiszen 10 bajnokin négy gól mellett négy gólpasszt jegyzett, és vissza is került az ukrán válogatottba, amelyben az olaszok elleni felkészülési meccs előtt idén egyetlen percet játszott – még a tavasszal Japán ellen –, amit megelőzően két éve volt legutóbb a csapat tagja. A 24 éves szélső az ukrán Profutbalnak elmondta, bízik benne, hogy a Sahtar és a Ferencváros megállapodik egymással, és ő végleg a zöld-fehérek játékosa lehet.

„A keddi, örményektől elszenvedett vereség óta volt időm pihenni, úgyhogy kellően frissen várom a szombati meccset – mondta Sztefan Szpirovszki. – Miután a különböző válogatottaktól visszatértek a játékosok, nagyjából három napot készültünk együtt a meccsre, ennyinek elegendőnek kell lennie a győzelemhez. Senki sem felejtette el a Szerhij Rebrov által megkövetelt taktikát, úgyhogy a rendelkezésre álló időben csak további finomhangolást végeztünk. Mindannyiunkat motivál, hogy tovább nyújtsuk a veretlenségi sorozatunkat, ennek szellemében készülünk a Puskás Akadémia ellen.”

A vendégek macedón középpályása, Sztefan Szpirovszki felemás érzésekkel tért vissza a Népligetbe, a válogatottja ugyanis előbb 4–1-re legyőzte Liechtensteint, majd 4–0-ra kikapott Örményországtól.

A középpályás az orvosoktól zöld utat kapott a játékra, pedig múlt hét szerdán úgy tűnt, nem számíthat rá Benczés Miklós vezetőedző. Az U19-es válogatott Szlovénia ellen 2–1-re megnyert Eb-selejtezőjén próbált ollózni, ám a földet érésnél csúnyán beütötte a fejét, s kisebb agyrázkódást szenvedett, igaz, a rövid ápolás után visszatért a pályára, sőt, gólpasszt adott csapattársának, Schön Szabolcsnak.

„Kipihentem az agyrázkódást, szerdán már kocogtam a pályán, csütörtökön pedig teljes értékű edzésmunkát végeztem – folytatta a futballista. – A múlt héten sem éreztem, hogy nagy gond lenne, de elővigyázatosságból muszáj volt pihennem. Ennek köszönhetően százszázalékos állapotban várom a meccset, ráadásul kellemes érzésekkel tértem vissza a csapathoz. Az U19-es válogatottal nehéz csoportból jutottunk első helyezettként az elitkörbe, a sikerélmény új lökést, új motivációt ad a folytatásra.”

Sohasem felejti el azt a gólt! Kiss Tamás tavaly novemberben robbant be az NB I-be, amikor a Haladás stadionavatóján győztes gólt szerzett a Ferencváros ellen 2–1-re megnyert bajnokin. A 17 esztendős középpályás a meccs 84. percében villant, a tizenhatos jobb sarkától csavart gyönyörű mozdulattal Dibusz Dénes kapujának jobb felső sarkába, és nem bánná, ha szombaton – immár a Puskás Akadémia mezében – ismét eredményes lenne a zöld-fehérek ellen.

„Akkoriban sokat emlegették a gólt, de mostanra lecsengett, már az ismerősök sem szokták szóba hozni – mondta lapunknak Kiss Tamás. – Ugyanakkor ha az eddigi karrieremre gondolok, megkerülhetetlen az a meccs. Az volt az első három pontot érő gólom az élvonalban, ráadásul nem két méterről passzoltam az üres kapuba, hanem a távoli lövés nyomán vágódott a labda a kapu jobb felső sarkába. Nem bánnám, ha szombaton bizonyíthatnám, hogy továbbra is képes vagyok gólt lőni a Fradinak. Becsülettel felkészültünk a listavezetőből, mindenki motivált, meg akarjuk mutatni, mit tudunk valójában. A Ferencváros sem verhetetlen, de tény, nincs sok gyenge pontja.

A szélső tisztában van azzal, hogy a Benczés Miklós vezette felcsútiak nemcsak a Mol Vidi ellen győztek (2–1), hanem megverték a 2017-ben bajnokságot megnyerő Honvédot is.

„Hiba lenne, ha félvállról vennénk a Puskás Akadémiát – jegyezte meg Varga Roland. – Tudjuk, hogy a bajnok Vidi, továbbá a tavalyi bajnok Honvéd után most már a tavalyelőtti aranyérmesre, ránk fáj a felcsútiak foga. Ám mi vagyunk az esélyesebbek, és ha fegyelmezetten, szervezetten futballozunk, nem lehet baj.”

A ferencvárosiak játékosa szerint eddigi veretlenségi sorozatuk nem a véletlen vagy a szerencse műve, sokkal inkább annak köszönhetik eredményességüket, hogy pontosan tudják, mi a feladatuk támadásban és védekezésben. Mint mondta, korábban Thomas Doll és most Szerhij Rebrov is elvárja tőle a védekezést, így aztán gyakran tűnik fel a saját tizenhatosa környékén is. Ezt azonban cseppet sem bánja, gyorsasága miatt szereti, ha mélységből indulhat be az üres területekre.

„A szakemberek az üres területekre történő beindulásokat várják tőlem – magyarázta Varga Roland. – Ha sikerrel járok, és megkapom a labdát, utána már én döntöm el, hogy kapura lövöm-e, esetleg beíveléssel vagy visszagurítással hozom-e helyzetbe a középen érkezőket.”

A Ferencváros labdarúgója természetesen elégedett, hogy csapata ötpontos előnnyel várja a következő fordulót, s hogy tíz meccsből hetet megnyertek és csupán három döntetlent játszottak: „Veretlenül utazunk Felcsútra, és azon leszünk, hogy ne szakadjon meg a remek sorozatunk. Nem lesz könnyű a Puskás Akadémia ellen futballozni, persze arra törekszünk, hogy miénk legyen a három pont.”

„Pedig mindkét mérkőzés nyerhető lett volna – mondta lehangoltan a 28 éves támadó. – Megvoltak ugyanis a helyzeteink, azonban csak lehetőségek maradtak. Hiányzott az összpontosítás, hiányzott a figyelem. Ráadásul bosszantó hibákból kaptuk a gólokat. Lehet, hogy különösen hangzik, de állítom: a sikertelenség ellenére – ha aprókat is, de – előrébb lépett a válogatottunk.”

A támadó elmondta, Marco Rossi szövetségi kapitány ugyanazt várja el tőle a válogatottban, mint Szerhij Rebrov a Ferencvárosban. Taktikailag és mozgásterét tekintve sincs különbség a feladatok között, noha a nemzeti csapatban a fizikai erejét és fejelőkészségét jól alkalmazó Szalai Ádám, míg a Fradiban a technikás, jól cselező Davide Lanzafame a center.

Varga Rolandnak, a Ferencváros 13-szoros válogatott szélsőjének kevés sikerélményben volt része az utóbbi időben. Csapata veretlenül áll a tabella élén, a legutóbbi bajnoki fordulóban, október 6-án viszont csak 2–2-es döntetlent játszott a Debrecennel a Groupama Arénában. A válogatott tagjaként előbb Görögországban érte kudarc – az 1–0-s vereséggel végződő Nemzetek Ligája-meccsen kezdőként számított rá Marco Rossi szövetségi kapitány –, majd a kispadról nézte végig az észtek elleni szenvedést (3–3).

BŐVEBBEN ITT!

A Dortmundban nevelkedő játékosnak sokáig egyenesen ívelt felfelé a pályája, 2010 márciusában a Bundesligában is bemutatkozott. Nevelőklubja 2012-ig hosszabbított vele, ám tapasztalatszerzés céljából a 2010–2011-es idényre kölcsönadta az akkor másodosztályban szereplő Duisburgnak, a téli szünetben pedig a Kicker a liga álomcsapatába is beválasztotta védekező középpályásként. Aztán 2011 márciusában, a Rot-Weiss Oberhausen elleni idegenbeli bajnokin...

„Több barátom is megkérdezte, hányszor gondolkodtam rajta, hogyan alakult volna a pályafutásom, ha nincs a sérülés – mondta lapunknak a Ferencváros 27 esztendős labdarúgója. – Talán most a Dortmundban játszanék és a Bajnokok Ligájában szerepelnék. De őszintén mondom, ebbe egyszer sem gondoltam bele. Ha ezen járna az agyam, előbb-utóbb becsavarodnék. Amíg egy labdarúgó nem szenved súlyos sérülést, természetesnek veszi, hogy a játékkal keresheti a kenyerét, de ha megtörténik a baj, sok mindent átértékel.”

Édesapja telefonhívásán és a gyors orvosi beavatkozáson múlt, hogy nem kellett amputálni az egykori korosztályos válogatott Julian Koch lábát, a német középpályás megkönnyezte a pillanatot, amikor a szörnyű sérülés után ismét pályára léphetett.

„Érdekes, hogy amikor U15-ösként bemutatkoztam az utánpótlás-válogatottban, ugyanígy nem tudtam végigjátszani a mérkőzésemet, csak akkor a másik bokám szakadt el részlegesen. Nem vagyok nagyon sérülékeny, tulajdonképpen ez a mostani a második nagyobb kiesésem. Ha minden jól alakul, a januári felkészülést már a csapattal kezdhetem el, addig pedig marad a szurkolás a lelátóról” – mondta a pfla.hu-nak a 22 éves lábadozó védő, Spandler Csaba, aki a Ferencváros elleni szombati hazai bajnokin ott lesz a Pancho Aréna lelátóján.

Rögtön tudta, hogy nagy a baj.

„Mélységi indítás érkezett Lenzsér Bence és közém, jobb lábbal becsúsztam, a másik lábam viszont »beragadt«, ráadásul ránehezedett a teljes testsúlyom – idézte fel a történteket Spandler Csaba. – Mivel reccsenést is hallottam, a bokám pedig azonnal bedagadt, már ott, a pályán sejtettem, hogy minden bizonnyal súlyos sérülést szenvedtem. Az esetet látva sokan azt gondolták, a térdem is megsérülhetett, és bár ezt elkerültem, sajnos a szárkapocscsontom eltörött. A meccs másnapján Abkarovits Géza megműtött, csütörtökön járógipszet kaptam, és remélem, ha csak nézőként is, de a Ferencváros elleni mérkőzésen ott lehetek a Pancho Arénában. Az utolsó három bajnokinkból kétszer is nyertünk, legyőztük az előző két idény aranyérmesét, a Mol Vidit és a Budapest Honvédot, és bár legutóbb, Újpesten nem szereztünk pontot, remélem, szombaton újabb meglepetést okozhatunk. Aztán következik öt olyan találkozó, amelyen eldőlhet, a mezőny első vagy második feléhez tartozunk-e: mondanom sem kell, hogy az előbbi a célunk.

Az élvonalban ebben az esztendőben még nyolc fordulót rendeznek – valamennyit Spandler Csaba nélkül. A felcsútiak csapatkapitánya reméli, a téli felkészülést már a csapattársaival együtt kezdheti el. Ugyanakkor nem tagadja, bántja, hogy az U21-es válogatottól vesztes mérkőzéssel búcsúzott el, ráadásul a csapat csak a negyedik helyet szerezte meg a csoportjában.

„Jól kezdtük a sorozatot, öt mérkőzés után veretlenek voltunk, az utolsó fél évben viszont nem volt meg az állandóság, amely korábban jellemzett bennünket – mondta Spandler Csaba. – Nem vitás, a belgáké volt a legerősebb csapat, megérdemelten lettek csoportelsők, a második helyért viszont versenyben lehettünk volna, hiszen a svédek elleni két meccsben sokkal több lehetőség volt, mint hogy csak egy pontot szerezzünk, és persze Máltán sem lett volna szabad kikapnunk. Bízom benne, hogy jól alakul a rehabilitációm, és januárban már újra a társakkal gyakorolhatok a Puskás Akadémiánál.”

Spandler Csaba a magyar U21-es válogatott tagjaként a Törökország elleni, 2–1-es vereséggel végződő keddi Eb-selejtező második félidejében sérült meg, mentővel szállították kórházba. Szerdán már sikeres műtéten esett át a székesfehérvári Szent György Kórházban.

„A külső bokarész, a szárkapocscsont tört el, lemezzel és jó néhány csavarral sikerült helyrehozni. A török középpályás próbált adni egy mélységi passzt Lenzsér Bence és közém, én jobbal elértem a labdát, de a bal lábam leragadt – emlékezett vissza az esetre Spandler. – Rögtön sejtettem, hogy nagy a baj, mert hallottam a reccsenést, és nem is tudtam ráállni. Az öltözőben már tudtam, hogy nemcsak kiment a bokám, hanem komolyabb sérülés lesz.”

Ahogy már megírtuk, Spandler Csaba, a Puskás Akadémia labdarúgója szárkapocscsonttörést szenvedett, és szerdán sikeres műtéten esett át.

A futballista elmondta: nagyon jólesett neki, hogy az előző fordulóban tapssal köszöntötték az újpesti szurkolók, nem felejtették el, hogy ott játszott hét évig – igaz, emiatt a Fradi elleni fellépés sem lesz számára hétköznapi.

„Nem az, de mondhatom Radó Andrást, neki sem egy meccs a sok közül, hiszen ő a Fradiból szerződött Felcsútra – említette Balogh Balázs, aki a 224. bajnokiján léphet pályára szombat este. – Ezt a nyomást megtanultam kezelni, huszonkét Újpest–Ferencváros rangadón léptem pályára, tizennyolc bajnoki, két Magyar Kupa-, két Ligakupa-mérkőzés tapasztalatával el tudom mondani a fiatalabbaknak, a légiósoknak, akik először lépnek pályára a Fradi ellen, hogy mire számíthatnak. Túlpörögni sem szabad: fegyelem, alázat, kilencven perc harc vár ránk, ennek szellemében dolgozunk a szombati összecsapásig.”

Kinek lehetett nagyobb szüksége arra, hogy kimaradjon egy hét az NB I-ből?

„Nehéz ezt előre megmondani, az nem kérdés, hogy a Fradi lendületben volt – érkezett a válasz. – Hét, nyeretlen fordulót követően egymás után két erős rivális, a Mol Vidi és a Honvéd ellen tudtunk győzni. A futball ilyen, az első fordulóban a Debrecen ellen, vagy később Szombathelyen szerintem jobb teljesítményt nyújtottunk, mégsem nyertünk, a Vidi és a Honvéd ellen meg igen. Mindig is ezt mondtam, ebben hiszek: ha igazán keményen dolgozol, és nem csak beszélsz róla, előbbutóbb a futball melléd áll, kisegít. Megeshet, egy helyzeted van, az ellenfélnek három, de győzni tudsz – annyit lehet tenni, hogy hét közben keményen dolgozol, becsületesen felkészülsz és reménykedsz, hogy ez elég lesz a sikerhez. A két győzelem után azonban megtorpantunk, Újpesten nem voltunk elég koncentráltak, és vereséget szenvedtünk, pedig nyilván jó lett volna folytatni a jó sorozatunkat. Akkor úgy éreztem: jelentősen kicserélődött a keret, idő kell ahhoz, hogy összeálljunk, összeérjünk, megismerjük egymást, a pályán adott szituációban ki hogyan reagál, merre passzol, ez nem megy
egyik napról a másikra.”

A válogatott két, lehangolóan alakuló mérkőzése miatt ismét
megállt a bajnokság, kérdés, hogyan folytatódik, ki milyen formában lesz a hétvégén? Balogh Balázs erre azt mondta, egy nap szünetet követően keményen dolgoztak, sokat edzettek, az erőnléttel nem lehet probléma, a frissesség viszont döntő lehet.

„Persze, tudjuk, ki az ellenfél – mondta. – A Fradi az első, a jelek szerint az edzőváltás új impulzust, lendületet adott a zöld-fehéreknek, vezetik a tabellát, önbizalommal telve érkeznek hozzánk. Ezzel együtt csak az lehet a célunk, hogy meglepetést szerezzünk.”

Felcsúton a Fradi – a legfrissebb hírek szerint a vendégszektorokba elkelt az összes belépő. Ugyanakkor Balogh Balázs, a Puskás Akadémia 28 éves középpályása azt mondta, egyelőre nem érezni a felfokozott várakozást a felcsúti öltözőben.

A billentyűknél: B. J
.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PUSKÁS AKADÉMIA–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik