Továbbra sem megy a Haladásnak, most a Viditől kapott ki

Vágólapra másolva!
2018.10.20. 16:50
null
Pátkai Máté (17) és a Vidi elhozta a három pontot Szombathelyről (Fotó: Unger Tamás)
A két ziccert is elszórakozó Haladás kikapott odahaza a helyzeteivel jobban sáfárkodó, de nem éppen csúcsformában futballozó Mol Vidi FC-től a labdarúgó NB I 11. fordulójának nyugati derbijén.

 

LABDARÚGÓ NB I
11. FORDULÓ

HALADÁS–MOL VIDI 0–2 (0–0)
Szombathely, Haladás Stadion,3317 néző. V: Berke
Haladás: Király – Habovda, Benes, Tamás L., Bosnjak – Rácz B., Jancsó (Dausvili, 59.), Jagodics M., Németh Márió (Ofosu, 64.) – Bamgboye (Gaál, 71.), Priskin. Vezetőedző: Horváth Ferenc
Mol Vidi FC: Kovácsik – Fiola, Juhász R. (Nikolov, 78.), Vinícius, Tamás K. (Stopira, 71.) – Nego, A. Hadzic, Pátkai – Kovács I. – Hodzic, M. Scsepovics (Huszti, 74.). Vezetőedző: Marko Nikolics
Gólszerző: M. Scsepovics (61.), Pátkai (69.)

A helyzet egy esztendővel ezelőtt sem volt sokkal jobb Szombathelyen. A Haladás akkor is rengeteg gólt kapott (tizenkilencet), hét találattal messze a legkevésbé hatékony támadófutballt játszotta, tíz bajnokin kilenc pontot gyűjtött és tizedik helyezettként túl volt már egy edzőcserén (a hetedik forduló után Mészöly Gézát Pacsi Bálint váltotta). A mostani idény kezdete előtt a klubnál érthetően abban bíztak, hogy az akkori gyenge rajt nem ismétlődik meg – nem lett igazuk.

A Hali védelme a tizedik kört követően a Kisvárdával holtversenyben huszonegy kapott góllal a leggyengébb volt a mezőnyben, s bár tizenegy találatánál négy csapat is kevesebbet szerzett, ugyanúgy átesett trénerváltáson (Michal Hippet Horváth Ferenc követte a kispadon), és a megszerzett öt pontja csak az utolsó helyhez volt elegendő.

S ha már Horváth Ferenc...

A szakember a válogatott miatti szünetben megpróbálta összerakni együttese védekezését, hogy aztán mindjárt a címvédő Mol Vidi ellen mérhesse fel, sikerült-e valóban előrelépni. A vendégegyüttes kezdő tizenegyébe visszatért a bő egy hónapja, szeptember 15-én, a Puskás Akadémia ellen 2–1-re elveszített mérkőzésen agyrázkódást szenvedő kapus, Kovácsik Ádám, és leigazolása óta először kezdett a bosnyák támadó, Armin Hodzic.

A Haladás labdarúgóit a közelmúltban többször is bíráló hazai szurkolótábor a kezdő sípszótól a csapat mellé állt, megállás nélkül biztatta kedvenceit és bizony az első gólszerzési lehetőséget Németh Márió beadása után Priskin Tamás fejese jelentette.

Mindkét vezetőedző, Horváth Ferenc és Marko Nikolics is a kéttámadós felállást választotta, ráadásul a Hali és a Vidi egyaránt már a saját térfelén letámadta az ellenfelét. Alighanem ennek is betudható, hogy sok volt a pontatlan, „csines” passz, ezért a támadásfelépítések már viszonylag kezdeti szakaszban elakadtak. Nem jelentett meglepetést, hogy inkább a címvédő próbált kezdeményezni, ugyanakkor szó sem volt olyan fölényről, mint ami a játékoskeretek közötti minőség alapján elvárható lett volna. Sajnos keveset láttunk az olyan villanásból, mint amikor Loic Nego egy váratlan perdítéssel hozta játékba Marko Scsepovicsot, holott egyértelműnek tűnt, a támadóharmadban az ilyen megmozdulások után lehet helyzetet kialakítani.

A játékrész hajrájában Priskin Tamás az elcsúszó Paulo Vinícius mellett teljesen egyedül törhetett kapura, ám a jobb sarok mellé lőtt – óriási ziccer volt.

Szünet után Funsho Bamgboye került nagy helyzetbe, ám sokáig kivárt, így Kovácsik Ádám védeni tudott. Jött is a büntetés, pedig a Vidi játékában abban az időszakban nem igazán volt benne a gól. A félidő közepénél Pátkai Máté csodálatos lövéssel megduplázta csapata előnyét és innen már nem volt visszaút a Haladásnak. A gól nélküli állásnál kihagyott helyzetek sokba kerültek a házigazdának...

Az állás
1. Ferencvárosi TC1173121–9+1224
2. Budapest Honvéd1162314–8+620
3. Mol Vidi FC1053218–10+818
4. Mezőkövesd Zsóry FC1153318–13+518
5. MTK Budapest1153317–16+118
6. Debreceni VSC1145216–14+217
7. Paksi FC1144317–13+416
8. Újpest FC1044210–8+216
9. Puskás Akadémia FC1132611–16–511
10. Kisvárda1122710–23–138
11. Diósgyőri VTK111378–18–106
12. Szombathelyi Haladás1112811–23–125
NB I, 2018–2019, 11. FORDULÓ
OKTÓBER 20., SZOMBATHELYSZÍN
NÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Kisvárda–Mezőkövesd 1–2
Kisvárda, Várkerti Sporttelep 1910
Iványi Zoltán
Haladás–Mol Vidi 0–2
Szombathely, Haladás Stadion3317Berke Balázs
MTK–Budapest Honvéd 1–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
3314Pintér Csaba
DVTK–Újpest 1–2
Miskolc, DVTK-stadion 3940
Bognár Tamás
DVSC–Paks 2–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion2719Karakó Ferenc
Puskás Akadémia–Ferencváros 1–0
Felcsút,
Pancho Aréna
3838Solymosi Péter
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

ONLINE KÖZVETÍTÉS

Furcsa gólok meccse volt. De ez ilyen párosítás.

Idézzük a Vidi honlapját. „Nemcsak a Vidi, de valószínűleg az egész magyar labdarúgás történetének egyik legérdekesebb gólja 1997-ben, egy Haladás–Videoton bajnokin született. A vasiak játékosa, Balassa Péter szó szerint hálószaggató bombagólt lőtt, azonban a mérkőzés játékvezetője úgy látta, hogy a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret, ezért kirúgással folytatódott a mérkőzés."

2012-ben Balassa Péter egy hosszabb exkluzív interjút adott a vidi.hu-nak, melyben természetesen szóba került ez a „találat
is. A később a Vidiben is megfordult játékos így emlékezett vissza az esetre: Hogy is felejthetném el azt az 1997-es Haladás–Videoton 0-0-s mérkőzést, melyen lőttem egy hálószaggató bombagólt, majd a gól után a Vidi jöhetett kapuskirúgással. Azt kell mondanom, hogy végül személy szerint én jól jöttem ki abból a sztoriból, hiszen az eset után hetekig ezzel volt tele a tévé, a rádió és az újságok is. Mindenhol az én gólomat mutatták, és a nevemet nagyon sok helyen megjegyezték. Piller Sanyi bácsi, a mérkőzés játékvezetője, aki egyedüliként a stadionban nem vette észre, hogy egy szabályos gólt lőttem – csak a labda épp átment a hálón – tulajdonképpen nagy reklámot csinált nekem. Megmondom őszintén, azóta sem találkoztam hasonló esettel, szóval egy igazi futballtörténelmi esemény aktív résztvevője voltam” – nyilatkozta nevetve Balassa.

93. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

91. perc EZ SINCS BENT!
Ofosu balról jobbal szépen teker középre, Jagodics fejére, aki hatról a kapu elé csúsztatja a labdát, amelyet Vinícius elől Gaál jobbal három méterről a lécre lő, nem sokkal elvétve a jobb felső sarkot.

91. perc
Nego jobbal 22-ről, középről a bal alsó sarok felé lő. Király vetődve fogja.

Négy perc a ráadás.

86. perc Rácz passzát nem tudja átvenni a balon Ofosu, közben Hadzic mellett Jagodics eljátssza a nagy halált, nincs 11-es, sárga lapot kap ellenben a korábban Ofosut megrángató Paulo Vinícius.

84. perc
Sárga lap a Negót hátulról felrúgó Tamás Lászlónak.

Ofosu Hamburgban született és kezdett el futballozni, megfordult többek között az Ingolstadtnál, a Chemnitznél, az osztrák Grödignél, a horvát NK Istránál és legutóbb a Spartak Trnavánál, mellyel szlovák bajnok lett a legutóbbi idényben. A nagyszombatiaknál 18 bajnokin 2 gólt szerzett, onnan ingyen került szép hazánkba.

82. perc Dausvili középtávolija távolról sem jó, Ofosu egy jó csel után elveszíti a labdát.

79. perc
Gaál egy csellel két játékost küld el kertészkedni, de labdája lesen találja Priskint.

78. perc Boban Nikolov be, a derekát fájlaló Juhász nagy nehezen le. Fiola megy eggyel beljebb, Nego meg ki a védelem jobb oldalára. Pedig de szép lett volna egy 3–6–1-es felállás!

76. perc
Gaál elfut a balon, nem középre ad, Priskinnek, hanem okosan visszafelé, Ofosunak, aki jobbal 14-ről laposan a kapu közepe felé lő, de Kovácsik balra elgördülve fogja a labdát.

74. perc
A Vidi nagy öregje, Huszti Szabolcs bezzeg pályára lép, Scsepovicsot váltja. Egy csatárral már a Vidi, 4–3–2–1-es hadrendben.

Nem lép pályára tehát a meccs előtt a 300. NB I-es meccse után felköszöntött Halmosi Péter.

71. perc Stopira be, Tamás K. le, Gaál Bálint meg Bamgboyét váltja a hazaiaknál.

Az MTK és a Ferencváros mellett csak a Vidinek pozitív az idegenbeli mérlege a mezőnyből (2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség).

Ha a Vidi nyerni tud, akkor 2017 augusztus-szeptembere óta először győz egymás utáni két idegenbeli bajnokin.

69. PERC ELDŐLT? ALIGHANEM. Hodzic passzol a 16-os bal sarka és három hazai orra előtt Negóhoz középre, aki jobbal azonnal PÁTKAI MÁTÉHOZ gurítja a labdát, amelyet a középpályás az ötös bal sarkának előteréből, 10-11 méterről jobbal milliméter pontosan teker a bal felső sarokba. VÉDHETETLEN, GYÖNYÖRŰ GÓL. 0–2!

68. perc Dausvili lőhetne jobbal 24-ről, ha nem engedné el maga mellett meglepő módon Tamás L. passzát.

65. perc
Kovács passzát a 16-os elől ballal Hodzic a léc alá vágná, de Király kipaskolja onnan a 17 méteres suhintást.

64. perc Reagy Ofosu be, Németh le a hazaiaknál.

A sereghajtó Haladás 5 pontjából négyet hazai környezetben szerzett, ám új stadionjában ebben az idényben már kétszer is kikapott, holott az előző idényben végig meg tudta őrizni veretlenségét.

Ennyi a különbség a kapus- és a csatársors között...

61. PERC VEZET A VIDI! Kovács jobb oldali beadását Király MARKO SCSEPOVICS elé paskolja, a szerb jobbal a bal oldali kapufára lő öt méterről, a labda onnan kifelé pattan, de Hodzic elengedi a szemből jövő feladónak, aki ballal két lépésről nem találja el az üresen tátongó jobb alsó sarkot, de a visszafutó Benes bal kezéről csak oda pattan végül a labda, ahová az ék szánta. 0–1!

59. perc Jancsó le, Murtaz Dausvili be. A grúz légiós Horváth diósgyőri ismerőse, legutóbb a FK Szamtrediát erősítette a 34-szeres válogatott szűrő, de a nyártól nem volt csapata. Eleddig.

57. perc És ismét.

52. perc
Hodzic talál jobbal a jobb felső mellé méterekkel, 22 méterről.

A szélső 10 eddigi Hali-meccsén 1 gólt lőtt, 2 gólpassz mellett, egyébként a 19 éves Bamgboye U17-es világbajnok.

50. PERC ELKÉPESZTŐ!
Bamgboye a kapusra vezeti a labdát Hazdic elől, fut, fut, döcög előtte a labda, mint egy részeg tanyasi traktor, a támadó meg nagyon elcsodálkozik, hogy Kovácsik kivetődik elé, és felszedi a labdát. Vajon mit akart most az afrikai fiú?! No és Vinícius, aki egyszerűen melléfejelt egy kósza Rácz-emelésnek...

48. perc Németh beadását a hazai Tamás a kapu mellé fejeli tízről, a kapusnak háttal állva. A vendég Tamás meg Hadzicot futtatja, aki jobbal a bal felső mellé lő 21-ről, Jancsó is hozzáért még. Korner... Kovács beadását nyolcról Vinícius nagyon-nagyon a léc fölé fejeli.

47. perc Bamgboye labdát szerez, Bosnjakot futtatja lövés helyett, aki balról éles szögből a kapushoz emel. Ballal, futtában.

46. perc Egy pontatlan Rácz-lövéssel. Majd ment kárpótlásként nem sokra rá hátul Hodzic elől.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Védekezni kell. Második hazai meccsét játssza a Haladás azóta, amióta Horváth Ferenc a csapat vezetőedzője, ugyanakkor a szakember most először ülhet le a kispadra, a Paks ellen 2–1-re elveszített bajnokit eltiltás miatt csak a lelátóról nézhette. A házigazda sereghajtóként várja a címvédő elleni párharcot, esélye csakis akkor lehet a sikerre – jelenlegi helyzetében a döntetlen is azzal érne fel –, ha jelentősen javít a védekezésén. Úgy ugyanis nagyon nehéz eredményt elérni, ha egy csapat tíz bajnokijából hétszer minimum két gólt kap. ZOMBORI ANDRÁS a meccs előtt.

Szombathelyen a Haladásnak jobb a mérlege – közel sem a Hali stadionja a Vidi kedvenc vadászterepe. Az elmúlt tíz évben a székesfehérváriak csak kétszer nyertek Szombathelyen, és ötször is vereséget szenvedtek a vasi megyeszékhelyen.

A Vidi legutóbb 2014-ben győzött a Haladás otthonában bajnokin, azóta kétszer kikapott 1–0-ra, és egyszer ikszelt.

A sereghajtó Haladás 5 pontjából négyet hazai környezetben szerzett, ám új stadionjában ebben az idényben már kétszer is kikapott, holott az előző idényben végig meg tudta őrizni veretlenségét.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. PERC MI MARADT KI!!!
PRISKIN... Fiolát szereli a balon Németh, Jagodicshoz passzol, aki középen Priskint futtatja, akiről Juhász lemarad, Vinícius meg egészen egyszerűen elesik, de a sokszoros válogatott ék középről, 11 méterről a jobb sarok mellé gurít.

44. perc
Most Priskin birkózza le Viníciust csel címén, szabadrúgás kifelé a fölösleges lökés miatt.

42. perc Pátkai Máté
Diego Maradonát játszana, kezez az ötösön Fiola beadása után, sárga lap.

M. Scsepovics 19 idénybeli meccsén 4 gólt szerzett, gólpasszt nem adott. Utolsó gólját szeptemberben lőtte.

41. perc Scsepovics lerántja az ötös jobb sarka előtt Habovdát, majd eljátssza, hogy lerántotta őt az ötös jobb sarka előtt Habovda...

40. perc Scsepovics ezt is elrontja!
Kovács indítja Jancsó és Jagodics kicselezése után Fiolát, aki jobbról középre lövi a labdát, Scsepovics tízről nem mer lőni, inkább bal lába felé cselez, Habovda megállítja, Benes meg szereli.

37. perc Bamgboye labdát szerez, de nem Priskinhez passzol, hanem a mellette futó Viníciushoz.

35. perc Helyzet, végre: Kovács passzát nem éri el Pátkai, de jó még Hodzicnak, aki ballal kapura lő az ötös bal sarka elől, de ment előle egy parádés becsúszással Habovda!

Horváth Ferenc, amióta távozott a Videotontól, a Balmazújváros élén lepte már meg egykori klubját, az előző idényben kétszer döntetlent játszott, márciusban pedig csak 1–0-ra kapott ki. A Haladás az utolsó helyen áll, augusztus 11. óta csupán egy pontot szerzett. A Puskás Akadémia elleni győzelem óta a hazai mérlege is romlott, az MTK-tól és a Pakstól is kikapott 2–1-re.

Az Európa-liga főtábláján szereplő, csütörtökön majd Szalonikiben a PAOK ellen pályára lépő Mol Vidi Londonból hazatérve meglepő vereséget szenvedett a legutóbbi fordulóban az MTK-tól. Idegenben a négy eddigi meccséből kettőt megnyert, a Ferencvárossal döntetlent játszott, a Puskás Akadémiától kikapott (mlsz.hu).

Erről a meccsről is. A közelmúlt párharc-gólvadászai: Nemanja Nikolics 10 gól, Feczesin Róbert 5, Kenesei Krisztián 4, Dusan Vasziljevics és André Alves 3-3.

Leült kissé a meccs. Akkor meséljünk! Georgi Milanov kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Vidi történetében ő a tizedik idegenlégiós, aki a klub játékosaként pályára lépett hazája válogatottjában. A molvidi.hu oldalon fellelhető írás szerint az első külföldi futballista, akinek Székesfehérvárra küldték a meghívót, Mario Bozic volt. A középpályásnak nem is kellett messzire mennie, Bosznia-Hercegovina éppen a Sóstói Stadionban játszott Eb-selejtezőt. Ha már itt tartunk, annyit fűzzünk hozzá, hogy a 2007. szeptember 8-án rendezett mérkőzést Magyarország 1–0-ra megnyerte, a sikerből a Vidi mostani csapatkapitánya, Juhász Roland is kivette a részét. A piros-kék mellett a címeres mezt is viselő légiósokra visszatérve, Mario Bozicot honfi társa, Jusuf Dajic követte a sorban, aztán eljött a montenegróiak ideje: Goran Vujovics, majd Mladen Bozsovics lett Fehérvárról válogatott. A 2012 óta Magyarországon futballozó, fentebb már említett Stopira az ötödik, a salvadori Arturo Álvarez a hatodik, a macedón Mirko Ivanovszki a hetedik volt a sorban. Az idáig felsorolt labdarúgók – Stopira kivételével – a múltat jelentik a bajnoki címvédőnél, nem úgy a 8-as Vidi-dressz gazdája, a nyolcadikként bevetett Anel Hadzic, aki Bozic és Dajic példáját követve a bosnyák válogatottban jutott szóhoz. S hogy gyorsan nyolcról a tízre jussunk: Hadzic után jött Nikolov, utána Milanov.

28. perc Tamás K. passzát ellövi jobbal 12-ről Kovács, de blokkol Tamás L., majd a vendég Tamás ballal 22-ről, kissé balról feladja a labdát a kapusnak.

Nincs telt ház, sőt, de a drukkerekre nem lehet panasz.

24. perc Jancsó remek passzát a kilépő kapusba püföli Priskin, a kipattanót visszajátssza okosan Bamgboye, Jancsó az üres kapuba lő, de les. Majd ápolás, Vinícius ütközött a kapusával.

23. perc Kovács beadása ismét a rendre hátrahúzódó Priskiné, Rácz kontrázna gyorsan, ha nem lökné őt gyorsan Nego. De löki, szabadrúgás.

20. perc
Németh olyan remek sarkalással indítja Jancsót, hogy az erre nem számíthatott.

„A válogatott szünet után egy újabb hosszú sorozatba kezdünk, három hét alatt hétszer lépünk pályára. Az út első állomása a Haladás elleni idegenbeli mérkőzés lesz, Szombathelyről pedig három ponttal szeretnénk hazatérni. Igaz, hogy jelenleg az utolsó helyen állnak, de ne felejtsük el, az előző szezont is hasonló módon kezdték, hasonló kerettel, azt követően pedig jó eredményeket tudtak elérni. A szünetben volt idejük együtt dolgozni az új stábbal és néhány új érkezővel, szóval kemény, éles mérkőzésre számítok, ahol – ahogy mindig – most is végig koncentrálva, szervezetten és fegyelmezetten kell játszanunk ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el” – nyilatkozta a meccs előtt Marko Nikolics a molvidi.hu-nak.

15. perc
Érdekes! Fiola beadása után kimozdul, majd visszatáncol Király, Pátkai hatról vállal és kézzel a jobb alsóba helyezné a labdát, de szabadrúgás: előtte lökte az ötös vonalának közepén Scsepovics Tamás Lászlót.

11. perc
Tamás K. ismét aktív, szépen lép el a balon, remekül passzol a középen megiramodó Hodzic elé, de becsúszva zseniálisan ment a hazai Tamás. A Kovács-kornert Scsepovics elé fejeli Vinícius, ám a támadó a bal sarok előtt a labda mellé ollóz.

9. perc
Tamás K. beadása a szépen kilépő Királyé.

8. perc HOPP!
Priskin nyolc méterről a jobb alsó mellé fejeli csuka mozdulattal, Tamás Krisztiánt megelőzve Németh balról érkező, jobblábas beadását. Tamás L. készítette elő a helyzetet hozó beadást, egy pocsék Jancsó-passzt megmentve indította a balon remekül Némethet, a vendégek Bosnjakra koncentráltak, akit kiraktak a kispadok közé.

5. perc Pár rossz pontrúgás után Fiola adhat be jobbról, kecsegtető helyzetből, de Priskinhez passzol. Mintha címeres mezben...

2. perc
Kovács bal oldali beadását Juhász az ötös előteréből a jobb alsó mellé fejeli. Az első helyzet!

A hivatalos nézőszám: 3317.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Egy kis örökmérleg! A két csapat eleddig 80. élvonalbeli mérkőzést vívott egymással. Az örökmérleg – 42–15–23 – a Videotonnak kedvez, a gólkülönbség (139–86) dettó. Először 1968-ban találkoztak a felek.

Kovács István 22/2-es mérleggel zárt Szombathelyen.

JÖTTEK-MENTEK!
A Haladástól a Videotonhoz:

2011, Kovács István, 500.000 euró
1999, Németh Gábor, ingyen
1994, Tóth Norbert, i.
A Videotontól a Haladáshoz:
2017, Simon Ádám, i.
2011, Goran Vujovics, kölcsönbe
2011, Nagy Dániel, k.
2009, Lattenstein Norbert, i.
2006, Finta Péter, k.
1980, Preszeller Tamás

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Németh Milán (térdszalaghúzódás) és Pinte sérült, a vendégektől Milanov maródi.

„Tény, hogy szombati ellenfelünk nincs jó szériában, hiszen a legutóbbi öt bajnoki meccsén mindössze egy pontot szerzett. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a Haladás keretében olyan rutinos, jó játékosok szerepelnek, mint Király Gábor vagy Priskin Tamás – nyilatkozta a klub honlapjának a fehérváriak 27 esztendős szerb támadója. – Biztos vagyok benne, a válogatott szünetben az új edzői stáb mindent megtett, hogy felrázza a Haladást, ezért küzdelmes, nehéz találkozóra számítok. Fontos, hogy az első perctől magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést, gólra törően futballozzunk, és ne kövessük el azokat a hibákat, amelyeket legutóbb az MTK ellen elkövettünk. A válogatott szünetben megpróbáltunk annyit pihenni, amennyit csak lehetett, igaz, több alapemberünk is hazája válogatottjában szerepelt. A következő három-négy hét ismét nagyon kemény lesz, újra heti két tétmeccs vár ránk, és szeretnénk minden fronton sikeresek lenni. Most az a legfontosabb, hogy szombat este megszerezzük a három pontot a Haladás ellen.”

A Haladás első pontját szerezné meg Horváth Ferenccel a kispadon, ugyanakkor a Mol Vidi feledtetné az MTK elleni botlását. Amióta Horváth Ferenc váltotta Michal Hippet a Haladás kispadján, a szombathelyi együttes mindkét bajnokiját elveszítette (hazai pályán 2–1-re kapott ki a Pakstól, majd 2–0-ra Mezőkövesden), a közelmúlt eredményei nem azt mutatják, hogy a talpra állást a címvédő elleni párharc hozza el. A Mol Vidi legutóbb hazai pályán 3–0-s vereségbe szaladt bele az MTK Budapest ellen, így Marko Scsepovics és társai számára létfontosságú a javítás.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Mol Vidi játékosa a Puskás Akadémia elleni mérkőzés 70. percében sérült meg a Dejan Trajkovskival történt ütközés következtében. Koponyatörést nem állapítottak meg az orvosok, agyrázkódást viszont igen, az ütközést követő napokban azonban nem esett szó a fogsorát ért károsodásról. Nem elképzelhetetlen, hogy már szombaton, a Haladás ellen is számít rá Marko Nikolics vezetőedző, éppen azért, hogy a november 8-i PAOK elleni Európa-liga-csoportmeccsre formába lendüljön. Arra a találkozóra már fogynak a jegyek, s mert a PAOK Görögország egyik legfanatikusabb szurkolótáborával büszkélkedhet, a Groupama Arénában is különleges hangulatú mérkőzés várható.

Ami a csapatot illeti: jó hír, hogy az egyszeres válogatott kapus Kovácsik Ádám, aki szeptember közepén szenvedett súlyos sérülést, teljesen felépült. Az információt Kovács Tibor csapatorvos, a Mol Vidi honlapjának szerda délelőtt adott nyilatkozatában is megerősítette: „Kovácsik Ádám több szakorvosi ellenőrzésen is járt, mielőtt ismét elkezdte a teljes értékű munkát. Az egyetlen kérdés, hogy a fogainál a gyökér újra beépül-e, ettől függ ugyanis, hogy sikerül-e megmenteni a sérült fogakat. Hosszabb folyamat lesz, de ezt leszámítva kapusunk most már teljesen rendben van.”

Marko Nikolics csütörtökökön vezényelhet először úgy gyakorlást, hogy mindenki jelen van – a remények szerint addigra Stopira is épségben megérkezik Tanzániából.

A bajnoki szünet jól jött a fehérváriaknak, igaz, közben többen is pályára léptek tétmeccseken. Kisebbfajta csodáról számolhatunk be: immár tizedik napja nem játszott meccset a Mol Vidi FC. Június 10., vagyis a Dudelange elleni első Bajnokok Ligája-selejtező óta húsz tétmérkőzést vívtak a fehérváriak, és ha hozzátesszük, hogy a huszadikat, vagyis az MTK elleni bajnokit 3–0-ra elveszítették – nem utolsósorban a sorozatterheléssel járó megpróbáltatások miatt –, megállapíthatjuk: a Nemzetek Ligájával párosuló bajnoki szünet alighanem a legjobbkor jött. Más lapra tartozik, hogy a keret néhány tagja így sem maradt meccs nélkül – természetesen azokról van szó, akiknek a válogatottban volt jelenésük. Az elmúlt napokban nyolc játékos volt igazoltan távol az edzésektől: Fiola Attila, Kovács István, Pátkai Máté és Vinícius az A-válogatottal készült, Mocsi Attila az Európa-bajnoki selejtezőkön érdekelt U19-es együttes tagjaként tett meg mindent azért, hogy társaival együtt kiharcolja az elitkörbe jutást, miközben Stopira a zöld-foki-szigeteki, Boban Nikolov a macedón, Georgi Milanov a bolgár nemzeti csapatban szerepelt.

„Az idényben valamennyi bajnokin Király Gábor védett, Rózsa Dániel és Gyurján Márton érthetően a lehetőségre vár – mondta Borsos Vilmos. – Jó tudni, hogy mindhárman remek munkát végeznek, nyugodtan kijelenthetem, bármelyiküket bátran be lehet állítani a csapatba. Persze a jelenlegi helyzetünkben óriási szükség van Király Gábor rutinjára, fontos pillér, nagyon jó vele együtt dolgozni. Nem szabad elfelejteni, a huszonegy gólt nem Király Gábor kapta, hanem a Haladás, éppen ezért a válogatott szünetben elsősorban a csapat védekezését próbáltuk stabilabbá tenni. Annak idején Balmazújvárosban is jártunk hasonló cipőben, aztán ott is sikerült ezen a téren jelentősen előrelépni. Jó lenne végre kapott gól nélküli meccset produkálni, és mert a játékosok egyre inkább megismerik és elsajátítják Horváth Ferenc elképzeléseit, bízom benne, hogy nemcsak javuló futballal, hanem eredményekkel is ki tudunk rukkolni.”

Jelentős probléma, hogy a szombathelyi együttes rengeteg gólt kapott (huszonegyet, ami a Kisvárdával holtversenyben a legtöbb a mezőnyben), és amíg ebben a mutatóban nem képes jelentősen előrelépni, aligha tud elmozdulni a mezőny végéről. Persze a sok kapott gól messze nem csak a 108-szoros válogatott Király Gábor „sara”, és bár a szurkolók közül többen is Rózsa Dánielt vagy Gyurján Mártont látnák szívesen a kapuban, Borsos Vilmos kapusedző szerint nagy szükség van a 42 esztendős labdarúgó rutinjára.

A gólokat nem Király Gábor, hanem a csapat kapja, vallja Borsos Vilmos kapusedző, aki szerint a Haladásnak nagy szüksége van a 42 esztendős kapus tapasztalatára.

A helyzet finoman szólva sem könnyű. A Haladás tíz fordulót követően egy győzelemmel, két döntetlennel és hét vereséggel sereghajtó az NB I-ben, ráadásul pokolian nehéz sorozat vár rá. Igaz, az elkövetkező négy fordulóban háromszor is otthon játszik (a Mol Vidivel, a Budapest Honvéddal és a Ferencvárossal), és csak egyszer utazik vendégségbe (Újpestre), azonban az előző bajnokság első négy helyezettje lesz az ellenfele, vagyis a talpra állás elképzelhetetlen bravúrok nélkül.

A billentyűknél: B. J.


ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HALADÁS–MOL VIDI FC NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik