A Veszprémnek negyedjére sem sikerült, a Vardar nyerte a BL-döntőt

HATÁR DÁVID (közvetítés), NEDELYKOV TAMÁS (Köln)HATÁR DÁVID (közvetítés), NEDELYKOV TAMÁS (Köln)
Vágólapra másolva!
2019.06.02. 17:50
null
A Vardar Szkopje 2017 után ismét megnyerte a Bajnokok Ligáját (Fotó: AFP)
A Vardar Szkopje 27–24-re legyőzte a Telekom Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, így az észak-macedóniai csapat 2017 után ismét BL-győztes lett, míg a magyar együttes 2016 után újra ezüstérmes.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
RK VARDAR (észak-macedóniai)–TELEKOM VESZPRÉM 27–24 (16–11)
Köln, Lanxess Arena, 19 250 néző. Vezette: Geipel, Helbig (németek)
VARDAR: Miloszavljev – Siskarjov 1, KRISTOPANS 4, Skube 3, MORAES 6, KARACIC 3, Gyibirov 3. Csere: Gedbane (kapus), Kalaras, Cupic 5 (4), Sztoilov 2, Kiszeljov, Dissinger. Edző: Roberto García Parrondo
VESZPRÉM: Mikler – Mahé 6 (6), Tönnesen 4, B. Blagotinsek 1, Mackovsek 2, Terzic, Manaszkov. Csere: STERBIK (kapus), Gasper Marguc, A. Nilsson 2, M. Ilics 1, Nagy L. 1, Lékai 2, P. Nenadics 4, Strlek, Gajic 1. Edző: David Davis
Az eredmény alakulása. 4. perc: 1–2. 8. p.: 4–4. 14. p.: 8–5. 20. p.: 11–9. 23. p.: 13–10. 40. p.: 17–16. 44. p.: 20–17. 48. p.: 21–20. 53. p.: 23–21. 55. p.: 24–23. 58. p.: 26–23
Kiállítások: 4, ill. 10 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 6/6

A HARMADIK HELYÉRT
BARCA LASSA (spanyol)–PGE VIVE KIELCE (lengyel) 40–35 (20–16)

ÖSSZEFOGLALÓ

Miközben a veszprémi szurkolók még javában a kölni dóm előtti téren hangoltak, majd együtt vonultak a Lanxess Arenához, az EHF kiadta, hogy a szombati napon több mint ötezer jegy elkelt a helyszínen a jövő évi final fourra. Hiába, a kétnapos négyes döntő olyan eseménnyé nőtte ki magát, amelyről senki nem szeretne lemaradni.

A Barca játékosai még a bronzérmet ünnepelték (jó, mondjuk elég visszafogottan), amikor a döntő résztvevői már megérkeztek a bemelegítéshez. Nagy üdvrivalgás fogadta a veszprémi csapatot, amelyben Nagy László és Momir Ilics pályafutása utolsó mérkőzését játszotta. Az elődöntő után mindkét oldalon kemény munkája lehetett az orvosi stábnak, végül egyik csapat kerete sem változott. A magyar csapatban Nagy mellett Sterbik Árpád is ott volt a benevezettek között, azonban az elődöntővel ellentétben egyikük sem kezdett. Különbséget jelentett az is, hogy irányítóban Kentin Mahé kapta meg először a karmesteri pálcát. A Vardarban Igor Karacicot drótozták össze, a horvát irányítót nehezen tudta volna csak pótolni a szkopjei együttes.

Mind a két csapat a kemény védekezésére alapozza a játékét, az elején a két veszprémi lövő, Kent Robin Tönnesen és Borut Mackovsek jól találta meg a helyzeteket, hátul azonban sokszor volt lyukas a fal. A Vardar ezt kihasználva előbb kettő, majd három góllal is ellépett. David Davis cserékkel próbált változtatni a meccs képén, a két búcsúzó is pályára került.

Dejan Miloszavljevben több labda is elakadt, míg a Veszprém csak ritkán tudta megszűrni az ellenfél próbálkozásait, így a félidő hajrájára már ötgólos hátrányban volt a magyar csapat (15–10). Mindkét Vardar-beálló, Rogerio Moraes és Sztojancse Sztoilov is sok gondot okozott, ketten együtt hat gólt lőttek az első félidőben. Davis időt kért, míg a magyar szurkolók a „Veletek vagyunk!”-rigmust skandálták. El is kellett a biztatás, mert az ellenfél16–11-re vezetett a szünetben.

Így szállt be Sterbik

A második félidőre jött Sterbik a kapuba, s az elődöntő hőse, Petar Nenadics balátlövőbe, és a két szélen is cserélt a Veszprém. Mindketten jól szálltak be, előbbi védésekkel, utóbbi gólokkal. Miután a szerb irányító-átlövő két indulás végén is betalált, már csak kettő volt a hátrány. Élet költözött a Veszprém játékába, egyre többen hergelték bele magukat a meccsbe, amiben a közönség is partner volt. Felkeményedett a védekezés is, kilenc perc alatt csak egyszer talált be a Vardar,1716-nál időt is kért Roberto García Parrondo.

Ezután levegőhöz jutott a kapust is cserélő Vardar, és emberelőnyben újra elment hárommal. Davis majdnem felrobbant dühében, amikor a német játékvezetők videózás után Mackovseket is kiszórták. Folyamatosan ott táncolt az egyenlítés határán a Veszprém, de vagy elöl vagy hátul mindig közbejött valami. Nagy László az utolsó 12 percre állt vissza, kellett a friss erő, hátha utol lehet még érni a látszólag nem fáradó ellenfelet.

A Vardar-játékosok már az idővel is játszottak, többször csak passzívnál vállalkoztak lövésre. Mahé sokadik sikeres hetesével egy volt a különbség az utolsó öt percre fordulva. A legrosszabbkor jöttek a rontások támadásban, így nem lehetett meg az egyenlítés. Még hátra volt fél perc, de a Vardar játékosai már ünnepeltek. Minden okuk megvolt rá,2724-es sikerükkel 2017 után újra elhódították a BL-trófeát.Talant Dujsebajev után másodikként Roberto García Parrondo előbb játékosként, majd edzőként is felért a csúcsra.

A Veszprém negyedik BL-döntőjén is vesztesként hagyta el a pályát. Nagy László hosszú percekig fejét egy törülközőbe bugyolálva ült a kispadon, miközben a társai és az ellenfél játékosai is egyenként odamentek hozzá, és megveregették a vállát. Szép lett volna, ha Iliccsel együtt egy újabb BL-trófeával zárják le karrierjüket, a Veszprémnek a következő idényben már nélkülük és Mikler nélkül kell megpróbálni felülni a trónra.

A négyes döntő legértékesebb játékosának Igor Karacicot választották, míg a sorozat gólkirályi címét Alex Dujshebaev érdemelte ki 99 találattal.

A meccs utolsó pillanatai

A VÉGEREDMÉNY
1. RK Vardar (északmacedón, Vuko Borozan, Ivan Cupic, Tyimur Gyibirov, Christian Dissinger, Szergej Gorbok, Kalifa Gedbane, Gleb Kalaras, Igor Karacic, Dmitrij Kiszeljov, Dainis Kristopans, Dejan Miloszavljev, Rogerio Moraes, Gregor Ocvirk, Martin Popovszki, Danyiil Siskarjov, Stas Skube, Sztojancse Sztoilov, Janja Vojvodics. Edző: Roberto Parrondo)
2. TELEKOM VESZPRÉM (Blaz Blagotinsek, Dragan Gajic, René Toſt Hansen, Momir Ilics, Iman Jamali, Lékai Máté, Borut Mackovsek, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Gasper Marguc, Mikler Roland, Nagy László, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sterbik Árpád, Manuel Strlek, Lev Szuharev, Mirsad Terzic, Kent Robin Tönnesen. Edző: David Davis)
3. Barca Lassa (spanyol)
4. PGE Vive Kielce (lengyel)

A LEGEREDMÉNYESEBB KLUBOK
Barcelona (spanyol) 9 győzelem és további 4 döntős szereplés
VfL Gummersbach (német) 5/1
THW Kiel (német) 3/4
Dukla Praha (csehszlovák) 3/2
Ciudad Real (spanyol) 3/2
SC Magdeburg (német) és SZKA Minszk (szovjet) 3/0
RK Zagreb (horvát) 2/4
Steaua Bucuresti (román) 2/2
TPSG Göppingen (német) és Metaloplasztika Sabac (jugoszláv) 2/1
TV Grosswallstadt (német), Montpellier HB (francia) és Vardar Szkopje (északmacedón) 2/0
A rangsorban szereplő magyar klubok:
Budapesti Honvéd 1/1
Telekom Veszprém 0/4

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Nenadics lövését blokkolják. Sterbik még bemutat egy védést, de ez a vége, a Vardar Szkopje 27–24-re legyőzte a Veszprémet, így 2017 után ismét megnyerte a Bajnokok Ligáját.

59. perc: Sztoilov harcol ki hetest, Gajic belül védekezett ellene. Cupic nem hibázik, a kapuba pattintja a labdát. 27–24

59. perc: Gyors gól, Nenadics talpról lő a bal felső sarokba. 26–24

58. perc: Nagy labdát szerez, de Lékai bejátszása után Kristopans elhalássza a labdát Gajic elől. Cupicra jön ki a figura, a jobb szélről be is pattintja a labdát. 26–23

57. perc: Blagotinsek kap labdát, de a ziccerét védi Miloszavljev.

57. perc: Kristopansra nem lép ki senki, nagy gólt lő. 25–23

56. perc: Karacic lő gólt, de lépéshiba miatt nem adják meg – viszont visszakapják a labdát.

55. perc: Nenadicsnak alakítanak ki ziccert, Gedbane bravúrral véd. Viszont hetest kap a Veszprém. Mahé ezt is belövi, ezúttal is Miloszavljevnek. 24–23

55. perc: Régóta passzív a Vardarnál, végül Kristopans lövését Sterbik védi. Davis időt kér, így még egy marad neki az utolsó öt percre.

54. perc: Ez is hetes, ezt most Nenadics harcolta ki. Mahé higgadt, az ötödik büntetőjét is értékesíti. 24–22

54. perc: Nagy állt Karacic útjába, hetest kap a Vardar. Cupic Miklernek is bevágta. 24–21

53. perc: Lékai harcol ki hetest. Mahé ezt is belövi, hiába jött vissza a kapuba Miloszavljev. 23–21

52. perc: Sterbik védi Kristopans lövését, de visszakapják a labdát. Másodszor már nem hibázik Kristopans, a kapu jobb oldalát lövi ki. 23–20

51. perc: Passzívnál Lékai találja meg Nilssont, a svéd beálló pont fejbe találja Gedbane-t. Ápolni kell a kapust, de folytatja a játékot.

50. perc: Passzívnál Moraes kap labdát, majd higgadtan átejti Sterbiket. 22–20

49. perc: Gajic ugrik be a jobb szélről, a labda a jobb oldali kapufáról a kapuba pattan. 21–20

48. perc: Kristopans nagyon fáradtnak tűnik. Sterbik ismét véd, de hetest kap a Vardar. Cupic érkezik, és a kapuba pattintja a labdát. 21–19

47. perc: Lékai lő gólt, de visszafújják. Nenadics kiharcol egy hetest, ráadásul Sztoilovot ki is állítják két percre. Mahé jön, és Gedbane-nak is bevágja! 20–19

46. perc: Sterbik! Gyibirov ugrik be a szélről, a veszprémi kapus egy spárgával véd.

46. perc: Sztoilov marad a földön, a játékvezetők kimennek videózni. Mackovsek vállával ütközött a beálló, de ez nehezen értékelhető szándékosnak. Ennek ellenére kiküldik a szlovént két percre. Davis kap sárga lapot.

45. perc: Rosszul cserél az ellenfél, Tönnesen ezt szép góllal bünteti meg. 20–18

44. perc: Cupic ziccerből a kapufára lő, de a kipattanó Gyibirové, üres kapura nem is hibázik az orosz szélső. 20–17

43. perc: Lékai remek egyéni akció végén a hatoson belülre ugrik, majd gólt lő. 19–17

43. perc: Sztoilov jó zárása után megnyílik az út Karacic előtt, és ezt ki is használja. 19–16

42. perc: Terzicet küldik ki két percre, egyértelműen Kristopans arcát találta el.

42. perc: Kapust cserélt a Vardar, Gedbane lábbal oldalra nyomja Nenadics test mellől eleresztett átlövését.

41. perc: Megtalálják Moraest a falban, a beálló ezúttal sem hibázik. 18–16

40. perc: Időt kért a Vardar. Skube marad a padon, pályán Dissinger.

40. perc: Lékai passza után Tönnesen ugrik be a hatoson belülre, majd kilövi a kapu jobb oldalát. 17–16

39. perc: Kristopans lövi a kapu fölé a labdát, de szabaddobást kapnak. És még egy szabaddobást harcol ki a lett. Kristopansnak lőnie kellett, nem volt több passza, nem is találta el a kaput.

38. perc: Nenadics lövését ezúttal védi Miloszavljev.

37. perc: Cupic ugrik be a jobb szélről, de hiába ejti át Sterbiket, a labda kijön a kapufáról.

36. perc: Újabb technikai hiba a Vardarnál, Gajic szerez labdát, a lerohanás végén Terzic szerez gólt. 17–15

36. perc: Sterbik lábbal védi Karacic lövését is, gyorsan indul a Veszprém, Nenadics gólt szerez ziccerből. 17–14

35. perc: Blagotinseket küldik ki két percre, Kristopansnak nyomott oda egyet.

34. perc: Hetest kap a Veszprém, Mahé a léc alá zúdítja a labdát. 17–13

33. perc: Sterbik védi Skube lövését. Jól kezd a sérüléssel bajlódó kapus.

32. perc: Nenadics góllal kezd, beugrik a hatoson belülre, majd a kapus feje fölött lő a kapuba. 17–12

32. perc: Skube passza után Karacic ugrik be, majd lő gólt. 17–11

31. perc: Elkezdődött a második félidő. Sterbik a veszprémi kapuban.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Manaszkov ugrik be a bal szélről, Miloszavljev véd. Időt kér a Vardar, majd még kap egy időn túli szabaddobást. Kristopans fölé lövi, így a szünetben a Vardar 16–11-re vezet a Veszprém ellen.

29. perc: Lékai lövése után véd Miloszavljev, de a Veszprém visszakapja a labdát. Átvált zavaróra a Vardar, Gyibirov lép ki a falból.

29. perc: Skube kerül ziccerbe, de a kapu fölé pattintja a labdát.

28. perc: Nenadics passza után Lékai átlövése talál utat a kapuba. 16–11

28. perc: Skube szerez újabb gólt, a sánc fölött egy váratlan lövéssel veszi be Mikler kapuját. 16–10

27. perc: Ilicset küldik ki két percre, hiába támadott passzívnál a Vardart.

26. perc: David Davis időt kér. Ilics emelkedik nagyon magasra, de a sávba lő, Miloszavljev ismét véd.

26. perc: Kristopans emberrel a nyakán lő nagy gólt, a jobb alsóban köt ki a labda. 15–10

25. perc: Lékai passza után Ilics lő passzívnál, Miloszavljev véd. Szinte mozdulnia sem kellett a kapusnak, eltalálta a lábát a labda.

24. perc: Karacic fantasztikus bejátszása után Sztoilov lő gólt beállóból. 14–10

23. perc: Ilics passza után Nagy a szaggatotton kívül ugrik fel, majd a jobb alsó sarokba lő. 13–10

22. perc: Skube remek csele után megnyílik az út a kapu felé, a szlovén irányító ezt ki is használja. 13–9

22. perc: Passzívnál Terzicet küldik ki két percre, Sztoilovot karolta át.

21. perc: Nilssonra fújnak szabálytalan zárást, emberelőnyben nem sikerül gólt szerezni.

20. perc: Sztoilov maradt teljesen üresen, megkapja a labdát, majd gólt szerez. 12–9

20. perc: Kristopans kap kétperces kiállítást, Lékai ellen szabálytalankodott. Mahé érkezik a heteshez, és a kapu bal oldalába küldi a labdát. 11–9

20. perc: Karacic lő laposan passzívnál, de Mikler lábbal odaér, s kinyomja a bal alsó sarokra tartó labdát.

19. perc: Ilics is beköszön, óriási gólt ragaszt a léc alá. 11–8

18. perc: Kristopans lerázza magáról a védőjét, majd megszerzi az első gólját. 11–7

18. perc: Skube belül fut át, a labda a Veszprémé. A másik oldalon Manaszkov ugrik be éles szögből, Miloszavljev véd.

17. perc: Nagy László a pályán, támadásban. Sajnos elejti a labdát, jöhet a Vardar.

16. perc: Moraes egyelőre nem hibázik, Skube passza után gólt szerez. 10–7

16. perc: Gyibirov kap sárga lapot. Mahé bejátszását parádés mozdulattal kaparja össze Nilsson, aki újabb gólt szerez. 9–7

15. perc: Szétzilálja a veszprémi falat a Vardar, majd Skube lő gólt ziccerből. 9–6

15. perc: Mahé bejátszása ezúttal jó, Nilsson befordul, majd gólt lő. 8–6

14. perc: Karacic lövését védi Mikler, a kipattanó Moraesé, aki értékesíti a ziccert. 8–5

14. perc: Gyibirov pontatlan passza után Siskarjov megmenti a labdát, majd jelzi, hogy megsérült. Ápolni is kell, ölben viszik a kispadhoz. Érkezik Cupic a pályára.

13. perc: Mahé bejátszása ismét pontatlan, de visszakapja a labdát a Veszprém. Passzívnál Mahé lő elképesztően nagy kapufát, a kipattanó az ellenfélé.

12. perc: Terzic kap sárga lapot. Siskarjov átkerül a bal oldalra, majd ziccerből könnyű gólt szerez. 7–5

11. perc: Megvan az első Mikler-védés, Siskarjov éles szögből eleresztett lövését védte. A lerohanás is jó, Blagotinsek szépít. 6–5

11. perc: Tönnesen átlövése a kapufáról pattant fölé.

10. perc: Mahé bejátszása nem volt jó, majd a lerohanás végén Gyibirov lő cundergólt. 6–4

9. perc: Karacic visszahúzza az átlövését a bal alsóba, ez is bent van. 5–4

8. perc: Újabb gyors veszprémi válasz, Mackovsek lövi ki a jobb alsót. 4–4

8. perc: Kristopans megtalálja Moraest, aki ismét átejti Miklert. 4–3

7. perc: Gyors veszprémi ellentámadás, Tönnesen azonnal egyenlít. 3–3

7. perc: Kristopanst figyelmeztetik, hogy ne színészkedjen. Gyibirov kap labdát a bal szélen, majd éles szögből kilövi a hosszú alsót. 3–2

6. perc: Karacic lő, de nem találja el a kaput, majd a másik oldalon Mahé kísérlete után Miloszavljev hárít.

6. perc: Manaszkov kaparja össze a labdát, majd Kristopans kap sárgát. Labdavesztés, Mahé és Blagotinsek nem értette meg egymást.

5. perc: Skube passza után Moraes harcol ki hetest. Cupic érkezik, és Mikler lábai között a kapuba pattintja a labdát. 2–2

4. perc: Újabb szép támadás, Tönnesen megkerüli a védőjét, majd kilövi a bal alsót. 1–2

3. perc: Szabálytalan zárás, elveszik a labdát a Vardartól. Moraes kap sárgát, Tönnesent lökte fel.

2. perc: Mackovsek egy kereszt után felemelkedik, majd 9 méterről, a sánc fölött a jobb alsóba lő. 1–1

2. perc: Kristopans bejátszása jó, Moraes átejti Miklert. 1–0

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Vardar vezetheti az első támadást.

A szkopjeiek fehérben, a veszprémiek piros szerelésben.

A játékosok már a pályán, jön a BL-himnusz.

Nagy Lászlónak és Momir Ilicsnek ez lesz az utolsó meccs a pályafutásában, míg Mikler Roland a nyáron Szegedre távozik.

A Barcelona a bronzéremmel vigasztalódhat, 40–35-re legyőzte a Kielcét. Részletek itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Vardar SzkopjeTelekom Veszprém döntő a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Szombaton a Veszprém 33–30-ra legyőzte a lengyel Kielcét, ezzel bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe – története során negyedszer. A másik elődöntőben a Vardar Szkopje a második félidőben hétgólos hátrányból fordítva 29–27-re nyert a Barcelona ellen.

A két edző, David Davis és Roberto García Parrondo számára különleges lesz a döntő, ugyanis 2008-ban és 2009-ben még együtt nyertek BL-t a Ciudad Reallal. Amelyikük nyer, Talant Dujsebajev után másodikként ér fel a csúcsra játékosként, majd edzőként is.

A Veszprém első BL-győzelmére hajt, miután 2002-ben (a Magdeburg ellen), 2015-ben (a Barcelona ellen) és 2016-ban (a Kielce ellen) is alulmaradt a döntőben. A Vardar 2017-ben már magasba emelhette a trófeát.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, a BL-ben eddig egyszer, tavaly szeptemberben tudta csak legyőzni a Vardar a Veszprémet, az a vereség akkor Ljubomir Vranjes állásába került. A magyar csapat egymás utáni 12 győzelemnél jár a sorozatban, az egyenes kieséses szakaszban az összes meccsét behúzta.

A Veszprémben maradt szurkolók is kitesznek magukért (Fotó: Facebook/Veszprém Handball Team)

„Legyőztük Európa legjobbját, féljen tőlünk a Veszprém!” – így készülnek a döntőre a szkopjei játékosok. Részletek itt!

A Veszprém vezetői arról tájékoztatták a Nemzeti Sportot, hogy Sterbik Árpádot és Nagy Lászlót is benevezik a meccskeretbe a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-döntőre. Részletek itt!

A korábbi hagyományt folytatva idén is ellepték a Bajnokok Ligája négyes döntőjére érkező veszprémi szurkolók Köln belvárosát, a dóm előtti teret. Részletek és videók itt!

Nagy László üzent a sérülése után. Részletek itt!

Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) elnöke a kölni férfi Bajnokok Ligája négyes döntő helyosztói előtt találkozott az eseményről tudósító újságírókkal, és többek között a Nemzeti Sport Online kérdéseire is válaszolt. Néhány aktuális téma mellett Nagy László visszavonulásáról is kérdeztük. Részletek itt!

NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Telekom Veszprém–Vardar Szkopje (észak-macedóniai)
24–27
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Barcelona (spanyol)–Kielce (lengyel)
40–35
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1.
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
33–30
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (észak-macedóniai)
27–29
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik