A franciák lemosnák Dél-Afrika szégyenét - csapatbemutató

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.06.03. 22:28
Címkék
Öt nap van hátra a nyári labdarúgó Európa-bajnokságig, a visszaszámlálás során pedig mindennap más résztvevő válogatottat mutatunk be a Nemzeti Sport Online-on: fókuszban az aktuális csapat, a nemzeti együttes történelme a kontinenstornákon, illetve a válogatott valaha volt legjobb játékosai. A 12. csapatbemutató alanya Franciaország.

TÁVOL AFRIKÁTÓL

„Csürhe!”, „Bagázs!” – és ez csak a két legfinomabb jelző volt abból a szidalomcsokorból, amelyet a francia sajtó rakott játékosaik és kapitányuk, Raymond Domenech nyakába, amikor azok nem csupán leszerepeltek a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon, hanem vitáikkal, sztrájkjukkal és viselkedésükkel szégyent hoztak hazájukra.TÁVOL AFRIKÁTÓL

„Csürhe!”, „Bagázs!” – és ez csak a két legfinomabb jelző volt abból a szidalomcsokorból, amelyet a francia sajtó rakott játékosaik és kapitányuk, Raymond Domenech nyakába, amikor azok nem csupán leszerepeltek a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon, hanem vitáikkal, sztrájkjukkal és viselkedésükkel szégyent hoztak hazájukra.

Ezzel a csapattal búcsúztak a franciák Dél-Afrikától
Ezzel a csapattal búcsúztak a franciák Dél-Afrikától

Domenecht kis híján az országból is száműzték, mint Dreyfus kapitányt, és a közfelháborodásra jellemző, hogy a vébétől a Lloris – Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy – A. Diarra (Govou, 82.), Diaby – Gignac (Malouda, a szünetben), Gourcuff, Ribéry – D. Cissé (Henry, 55.) csapat búcsúzott, Laurent Blanc mester első mérkőzésén pedig a Ruffier – Fanni, Rami, Mexes, Aly Cissokho – M’Vila (Cabaye, 74.) – Moussa Sissoko (L. Diarra, a szünetben), Nasri (Briand, 79.), N’Zogbia (Ben Arfa, a szünetben) – L. Rémy (Ménez, a szünetben), Hoarau (Benzema, 61.) csapat vívott meg a norvégokkal.

Mondjuk meg őszintén, a francia futball nagy szerencséje, hogy a norvégok idegenben legyőzték ezt az erősen kísérleti csapatot, így aztán Blanc (aki első keretébe senkit sem hívott meg a dél-afrikai „betyárok” közül) az angolok ellen már a Lloris – Sagna (Réveillere, 87.), Rami, Mexes (M. Sakho, 46.), Abidal – M’Vila – Valbuena (A. Diarra, 68.), Nasri, Gourcuff (Hoarau, 85.), Malouda (Payet, 77.) – Benzema (L. Rémy, 67.) gárda állt ki. A franciák győzni tudtak ősi riválisuk otthonában, és ez alapot adott arra, hogy szép lassan visszaszivárogjanak a világbajnokságon leszerepeltek, még ha például Franck Ribéry ellen sokáig tüntetett a hazai közönség.

„Amikor Blanc megérkezett, mindent megkapott a szövetség elnökétől, Jean-Pierre Escalettes-től, mert azt sokkolták a dél-afrikai események – idézte fel az eseményeket a L’Equipe magazin vezető újságírója, Vincent Duluc. – Escalettes utóda, Noël Le Graët keményebb tárgyalópartner. Ha Blanc jól szerepel majd, meghosszabbíthatja 2012 nyarán lejáró szerződését, és nagyszámú asszisztensei is maradhatnak. De azt hiszem, Blanc maradni akar, legalább a brazíliai világbajnokságig, nem akar visszatérni a klubfutballba. Jól áll neki a válogatott!”

Nem mindenki gondolja így, Blanc egyik asszisztense, egykori játékostársa, Alain Boghossian szerint márciusban kellett volna vele hosszabbítani, amikor volt rá lehetőség; egy másik ex-csapattársa, Christophe Dugarry pedig elárulta, hogy Blanc „nem hisz már többé a szövetség elnökének”. Nem ilyen egyszerű a dolog: a France Football szaklap olvasóinak 72 százaléka úgy véli, Graët jól teszi, ha vár az Eb végéig a hosszabbítással.

Érdekes módon egy negatív eseménnyel indítottak a franciák a torna előtt, mert a tavasz végén kiderült, a szövetség technikai vezetése az év elején informálisan azt kérte az utánpótlás-nevelő akadémiáktól és más fiatalokkal foglalkozó egyesületektől, hogy a 13 évnél idősebbeknél a fekete és arab származású játékosok aránya ne haladja meg a teljes létszám harminc százalékát. Erről bizony lapértesülések szerint tudott maga Blanc is, sőt, egyesek szerint kifejezetten pártolta a kvóta bevezetését…

A mester egy pozitív előjellel igyekszik elkergetni a bosszúság felhőit: felvette stábjába szakértőként, havi 7.500 eurós tiszteletdíjért azt a Fabien Barthezt, akinek frissen borotvált fejére nyomott az 1998-as világbajnokságon minden mérkőzés előtt cuppanós szerencsepuszit.

Talán újra be kellene vetni ezt a rituálét…

STOPPOLNI KELLETT A VÉDELMET

Adil Rami
Adil Rami

Kapusposzton remekül állnak a gallok, hiszen az első számú ember, a lyoni Hugo Lloris remek és megbízható futballista, ő lett Blanc alatt – hosszas castingot követően – a csapatkapitány is. Helyettesei, a parádés képességű Steve Mandanda (Marseille) és a rutinos Cédric Carrasso (Bordeaux) kezdők lennének sok más nemzeti csapatban. Az előttük játszók közül nagyon hiányozni fog a sérülése miatt kieső jobbhátvéd, az Arsenalban egyre dinamikusabban fejlődő Bacary Sagna, akinek helyettese a nemrégiben véget ért idényben végleg befutó Mathieu Debuchy (Lille) lehet.

Májbetegsége miatt kihagyja az Eb-t, sőt, talán soha nem tér már vissza a pályákra a barcelonai Éric Abidal; középen így jobb híján a Milan védőjét, Philippe Mexest játszatja Blanc, noha az mostanában keveset játszott, és csak ritkán kiemelkedően (lásd a La Gazzetta dello Sporttól kapott 5.92-es év végi kalkulust). Párja a pár éve berobbant, már Valenciában légióskodó Adil Rami lesz, aki rendre kifogástalan és lelkes védőmunkával rukkol elő a nemzeti csapatban.

A bal oldal, nem vitás, a Manchester Unitedben futballozó Patrice Evráé, aki ha éppen motiváltan futballozik (egyesek szerint már túllépett fénykorán), rengeteget segíthet a támadásokban is. Cseréje kifogástalan, hiszen a városi rivális City alapembere az Evránál négy évvel fiatalabb Gaël Clichy; no és az arsenalos középső védő, Laurent Koscielny sem sokáig ül már a nemzeti csapat kispadján. A tartalék jobbhátvéd a rutinos Anthony Réveillere, a Lyon minden hájjal megkent bekkje, aki most búcsúzik majd a válogatottól, lévén 1979-es születésű. A nevek alapján nem lehet gond, ha a tapasztalt Mexes szebbik arcát mutatja a tornán (meglehet, már most Koscielnyt kellene játszatni helyén). Sőt, amennyiben Debuchy a támadásokat olyan hatékonyan segíti, mint a Ligue 1-ben, a kontinenstorna egyik felfedezettje lehet.

KREATIVITÁSBÓL ELMÉLETILEG NINCS HIÁNY…

…de azért mindennek az alapja a védekezés, és a Stade Rennes szűrőüstököse, Yann M’Vila ennek parádésan megfelel, ezért is tört ki a pánik kisebb torna előtti sérülése miatt; és klubja is bánhatja, mert hogy gigaösszegért fog nemsokára ligát váltani, az biztosabb, mint a forintgyengülés. Párja a 4–2–3–1-es hadrendben a Newcastle Unitedben is bizonyító Yohan Cabaye lesz, aki a válogatott titkos fegyvere, hiszen mesés mezőnymunkája mellett parádés a rúgótechnikája. Ezt elmondhatjuk „talán” Franck Ribéryről is, akit Blanc sem kerülhet meg, és a szélső csúcsformában futballozott tavasszal a Bayernben (asszisztkirály lett a Bundesligában, a Kicker osztályzatai alapján „ezüstlabdás”). Ő a jobb oldalról, a karmester Samir Nasri középről rendezgeti majd a támadásokat. Utóbbinak is nagyon jól ment a Cityben az Eb előtt (lásd 6.80-as átlagosztályzatát), de a válogatott alighanem most is más tészta lesz.

Hatem Ben Arfa
Hatem Ben Arfa

Nem tudni, hogy a bal oldalon a régi bútordarab, Florent Malouda szerepel-e, aki nem muzsikált éppen fényesen a Chelsea-ben, lásd a SkySportstól kapott 5.70-es átlagot, vagy a Newcastle-ben magára találó Hatem Ben Arfa. Utóbbi, akár csak Ribéry, mindkét szélen bevethető, sőt, ő még középen is. A kispad aktuális része itt is erős: a két szűrő, a rutinos Alou Diarra (Marseille) és az őserő Blaise Matuidi (PSG) bármikor nyugodtan bevethető, az OM minirakettája, a sokoldalú Matthieu Valbuena bármikor képes lendületet hozni a csapatjátékba, a Sochaux karmesteréért, a Nasri-pótló Marvin Martinért pedig nem véletlenül mennek ölre egymással angol és német topklubok.

BENZEMA, ITT AZ IDŐ BIZONYÍTANI!


Mi tagadás, az utóbbi idők legtehetségesebb francia csatára, Karim Benzema csődöt mondott a 2008-as Eb-n, majd kihagyta a 2010-es vébét, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy fontosabbnál fontosabb gólokkal húzza maga után a „Les Bleus”-t. A Real Madridban 21 bajnoki és hét Bajnokok Ligája-góllal zárt, úgyhogy van is miért bizakodnia. Cseréje a Ligue 1 friss gólkirálya, Olivier Giroud, aki bizony nem sokáig szolgálja már a Montpellier-t.

A várható francia kezdőcsapat
A várható francia kezdőcsapat

Nem kerülhetjük meg a PSG-ben római szenvedései után magára találó Jérémy Ménezt, hiszen a szélső elképesztő alázattal és akarattal futballozott a bosnyákok ellen, ezzel a hozzáállással még sokra viszi. Jellemző volt ez az egész csapatra, éppen a fordítottja annak, amit Dél-Afrikában láttuk tőlük. Ha már franciák: Blanc gyökeres változtatást hozott, a semmit sem mutató 96-ból finomságos 69-et csinált… Nem cserélt ki mindent, de azért mégis, teljesen más ez a gall csapat.

MIRE SZÁMÍTHATUNK A FRANCIÁKTÓL?

Éppen Ménez mindenre elszánt, lelkesedést sugárzó arca miatt számíthatunk éremre is (jó, tudjuk, nincs bronzmérkőzés) a franciáktól, hiszen akkor nagyon nem ment a galloknak, de nem álltak le egy pillanatra sem, hanem megállás nélkül robotoltak, mentek előre. Manapság, amikor egyre kisebb a különbség a válogatottak között, a motiváltság az, ami sorsdöntő lehet. No és az egyéni villanások.

„Mindig is azokat a kreatív középpályásokat preferáltam, akiknek van képzelőerejük, fantáziájuk, és nem vagyok biztos abban, hogy ma sok ilyet látni. Abban azonban biztos vagyok, hogy továbbjutunk a csoportból. A támadásokban sokat segít a Ribéry, Benzema kettős, utóbbi hatalmas tehetség, gyönyörűség nézni játékát” – vélekedett Michel Hidalgo, korábbi szövetségi kapitány, aki érthet némileg a futballhoz, hiszen az 1982-es világbajnokságon a legjobb négy közé vezényelte a „kékeket”, majd megnyerte fiaival az 1984-es kontinenstornát. Igaz, neki volt egy Michel Platinije is.

Apropó, Platini: hasonlít a helyzet a nagy Michel szövetségi kapitánykodásához, hiszen akkor is egy vb-kudarc után kellett újjászervezni a válogatottat (az olaszországi viadalra el sem jutottak), sokáig veretlenek voltak az Eb előtt – ahol aztán csúnyán fejre álltak. Ne feledjük, Blanc ugyebár a norvégok elleni vereséggel nyitott, majd a fehéroroszok egy hazai Eb-selejtezőn megverték őket, de 2010 szeptembere óta senki előtt nem tette le a fegyvert a Blanc-hadosztály, sőt, a világbajnok angol, a brazil és a német csapatot is meghódoltatta.

BOSZNIA-HERCEGOVINA–FRANCIAORSZÁG – EB-SELEJTEZŐ

A LEGKÍNOSABB SELEJTŐMÉRKŐZÉS

ÉRDEMES FIGYELNI RÁ
Karim Benzema ezen a tornán beírhatja magát a legnagyobb francia futballisták közé egy gólkirályi címmel. Természetesen vicces lenne összehasonlítani Platinivel, de ma már más időket élünk, akár négy góllal is Eb-aranycipőt lehet szerezni. Benzema haza, a Realba is üzenhet egy jó nyári szerepléssel.
MOST BEFUTHAT
Mivel nem biztos, hogy a már említett Ménez lehetőséget kap, a klubfutballban már bizonyító Yohan Cabaye ezen a tornán juthat nemzetközi elismertséghez – már csak azért is, mert Nasrit és Ribéryt foggal-körömmel fogják majd a középpályán, és akkor eljöhet a mögöttük szervezkedő futballista ideje.

NAGY HIÁNYZÓK
A Sagna, Abidal kettősről már szóltunk, és bármilyen meglepő is, a selejtezők során Benzemával holtversenyben házi gólkirály volt a bő keretből a szűkebbe már át nem férő lyoni középpályás, Yoann Gourcuff. A két találatig és hét selejtezős fellépésig jutó OM-ék, Loic Rémy sérülése miatt marad távol a lengyel-ukrán versengéstől, a két kvalifikációs mérkőzésen fellépő a Tottenham-védő, Younes Kaboul, valamint az Arsenal-szűrő, Abou Diaby is hasonló cipőben jár. Utóbbi pedig nagy Blanc-kedvenc hírében áll. A pompás adottságokkal rendelkező PSG-s középhátvéd, Mamadou Sakho sokak szerint megérdemelte volna a kerettagságot, míg Dimitri Payet (Lille), Guillaume Hoarau (PSG), Lassana Diarra (Real Madrid), Kevin Gameiro (PSG), Djibril Cissé (Queens Park), Louis Saha (Tottenham), N'Zogbia (Aston Villa), Jérémy Mathieu (Valencia) és Bafétimbi Gomis (Lyon) menet közben estek ki a kapitány kegyeiből.
A FRANCIÁK CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2012.06.11,18.00 Doneck, Donbasz Aréna Franciaország–Anglia
2012.06.15, 18.00 Doneck, Donbasz Aréna Ukrajna–Franciaország
2012.06.19., 20.45 Kijev, Olimpiai Stadion Svédország–Franciaország
A FRANCIA KERET – KATTINTSON A NEVEKRE AZ ADATLAPOK MEGTEKINTÉSÉHEZ!
Kapusok: 23 Cédric Carrasso (Bordeaux), 1 Hugo Lloris (Lyon), 16 Steve Mandanda (Marseille)
Védők: 22 Gaël Clichy (Man. City), 2 Mathieu Debuchy (Lille), 3 Patrice Evra (Man. Utd.), 21 Laurent Koscielny (Arsenal), 5 Philippe Mexes (Milan), 4 Adil Rami (Valencia), 13 Anthony Réveillere (Lyon)
Középpályások: 6 Yohan Cabaye (Newcastle), 18 Alou Diarra (Marseille), 15 Florent Malouda (Chelsea), 19 Marvin Martin (Sochaux), 12 Blaise Matuidi (PSG), 17 Yann M'Vila (Rennes), 11 Samir Nasri (Man. City), 7 Franck Ribéry (Bayern München)
Támadók: 20 Hatem Ben Arfa (Newcastle), 10 Karim Benzema (Real Madrid), 9 Olivier Giroud (Montpellier), 14 Jérémy Ménez (PSG), 8 Mathieu Valbuena (Marseille)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik