Vb 2022: Messi és Di María a vb-elsőséggel olyan sikereket érhet el, amilyeneket még senki sem

Vágólapra másolva!
2022.12.18. 12:13
null
Lionel Messi és Ángel Di María a tavalyi Copa América után idén vb-t nyerhet együtt (Fotó: AFP)
Hatalmas mérföldkőhöz érkezhet vasárnap az argentin labdarúgó-válogatott két kiváló játékosának, Lionel Messinek és Ángel Di Maríának a pályafutása. Ha a dél-amerikaiak megnyerik a katari világbajnokság közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődő döntőjét, minden olyan fontos trófeájuk meglesz, ami a mai futballban válogatott és klubszinten begyűjthető, és amit eddig még senkinek sem sikerült elérnie. Ha pedig a franciák nyernek, a Ferencváros elmondhatja, hogy a két későbbi világbajnokkal felálló Monacót előzte meg az Európa-liga csoportkörében.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ

VASÁRNAP
ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG – élőben az NSO-n!

Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 16.00 (Tv: M4 Sport). Vezeti: Szymon Marciniak (lengyel)

♦ Mindkét csapatot már vb rajtja előtt a végső győzelemre leginkább esélyesek között emlegették, hiszen a FIFA világranglistáján az argentinok a harmadik, a franciák a negyedik helyen állnak. A Transfermarkt játékospiaci portál szerint a gall kakasosok 1.03 milliárd eurós keretértékükkel – ebben a 35 millióra taksált, amúgy sérült Karim Bemzema is benne van – a harmadikok voltak a 32-es mezőnyben, míg a dél-amerikaiak 645.20 millióval a hetedikek. Induláskor a hazai fogadóirodánál a brazilok mögött Mbappéékat a második, Messiéket a harmadik legnagyobb favoritnak tartották számon.

♦ Mindkét csapatnál egy támadót tartanak a legértékesebb játékosnak, az argentinoknál az Inter futballistáját, Lautaro Martínezt (75 millió euró), a franciáknál a PSG-ben focizó Kylian Mbappét (160 millió), aki a vb gólkirályi címére is jó eséllyel pályázik. A dél-amerikaiak átlagéletkora (28.4) bő egy évvel múlja felül a franciákét (27.2).

A két válogatottnak labdarúgásban ez lesz a 13. összecsapása. Az eddig 12 meccs felét, 6-ot az argentinok nyerték meg, 3-3 alkalommal született döntetlen, illetve francia siker. A vb-ken háromszor találkoztak, a mérleg 2–1 – ugyancsak a dél-amerikaiak javára. A franciák egyetlen sikere a négy évvel ezelőtti oroszországi tornán jött össze, ahol a kazanyi nyolcaddöntőben 4–3-ra győztek. Ez volt az első eset, amikor Argentína úgy veszített el egy tétmeccset, hogy legalább három gólt szerzett. A jelenlegi keretből az argentinoknál öten (a mostani cserekapus, Marco Armani, valamint Nicolás Otamendi, Nicolás Tagliafico, Ángel Di María és Lionel Messi), a franciáktól heten (a kapuvédő Hugo Lloris, továbbá Lucas Hernandez, Raphael Varane, Benjamin Pavard, Antoine Griezmann, Olivier Giroud és Kylian Mbappé) szerepeltek azon a meccsen.



Mindkét csapat egy vereséget szenvedett a katari tornán: az argentinok a nyitó csoportmeccsükön Szaúd-Arábiával (1–2), a franciák a harmadik csoporttalálkozójukon Tunéziával (0–1) szemben maradtak alul, amikor már biztos továbbjutók voltak, és Didier Deschamps tartalékos együttest küldött pályára. Messiék a hollandok ellen tizenegyesekkel jutottak tovább, a többi vb-találkozóját megnyerte a két válogatott.

Közös a két válogatottban, hogy kétszeres vb-aranyérmesek, Argentína 1978-ban és 1986-ban, Franciaország 1998-ban és 2018-ban jutott fel a világ csúcsára. Döntőt a dél-amerikaiak háromszor (1930, 1990 és 2014) vesztettek el, a gall kakasosok csak egyszer, 2006-ban.

Az argentinoknak már hat vb-mérkőzésük dőlt el tizenegyesekkel – kettő 1990-ben, egy-egy 1998-ban, 2006-bam, 2014-ben és most –, és csak egyszer, 16 éve az akkor házigazda németekkel szemben maradtak alul (az volt az a meccs, amelyiken José Pékerman a kispadon „felejtette” Lionel Messit).

A franciáknak ötvenszázalékos a mérlegük a tizenegyespárbajokban: 1982-ben a nyugatnémetek elleni elődöntőben és 2006-ban az olaszok ellen fináléban veszítettek, viszont 1986-ban a brazilok, 1998-ban pedig az olaszok elleni negyeddöntőből szétlövéssel jutottak tovább.

Ha Argentínának sikerül megszereznie az aranyérmet, akkor két játékosa, Lionel Messi és Ángel Di María olyan páratlan sikersorozatot ér el, ami eddig rajtuk kívül még senkinek sem sikerült: minden olyan fontos trófeát begyűjtenek, ami válogatott és klubszinten mostanában lehetséges (olimpiai, kontinens- és világbajnoki cím, nemzeti bajnokság, nemzeti kupa, Bajnokok Ligája, valamint nemzeti és európai szuperkupa). Érdekesség, hogy 2007-ben U20-as világbajnokságot, 2008-ban olimpiát, majd 2021-ben Copa Américát is együtt nyertek. Ráadásul Messi ezenkívül háromszor még a FIFA-klubvilágbajnokságot is megnyerte.

Ha a franciák sikerét hozza a finálé, akkor a Ferencváros elmondhatja magáról: a Monaco révén olyan csapatot előzött meg az Európa-liga csoportkörében, amelynek később két labdarúgója, Axel Disasi és Youssouf Fofana is világbajnok lett. Előbbi a zöld-fehérek elleni mindkét találkozót végigjátszotta (Monacóban Vécsei Bálint gólt eredményező lövésénél a labda először éppen Disasin változtatott irányt – a szerk.), és Fofana is összesen csak hét percet hiányzott.

♦ Franciaország a legutóbbi 7 vb-meccséből 5-öt úgy nyert meg, hogy már a félidőben is vezetett.

Argentína az előző 5 vb-találkozóján nem kapott ki, a francia válogatott pedig a legutóbbi 10 mérkőzéséből 9-et megnyert, és csak 1-et bukott el (0–1 Tunézia ellen).

♦ Az argentinok legutóbbi 5 világbajnoki meccsükön, a franciák pedig az előző 7-ből 6-on minimum két gólt szereztek.

A vb statisztikái alapján az argentin válogatott csak a labdabirtoklás mértékében előzi meg a francia csapatot, a kapott gólok számában és a passzok pontosságában egyenlően állnak, a többi mutatót tekintve – leginkább a védekező párharcokban – Deschamps legénysége felülmúlja Lionel Scaloniét.

♦ Egyénileg a vb-n a két csapat játékosai közül Théo Hernandezé a legmagasabb teljesítményindex (301), utána Lionel Messi és Kylian Mbappé következik holtversenyben, 294-gyel. A PSG két ásza egyaránt öt góllal áll eddig, Messi pontosabban passzol (85%–80%), és nagyobb százalékban nyeri meg a párharcokat (45–40).

ÖSSZEHASONLÍTÁS A KATARI VB STATISZTIKÁI ALAPJÁN
MUTATÓ
ARGENTÍNAFRANCIAORSZÁG
Csapat teljesítményindex
259
264
Szerzett gólok száma12
13
Kapott gólok száma5
5
Gólok/gólhelyzetek12/54 (22%)
13/53 (25%)
Labdabirtoklás (%)
58
52
Pontos passzok (%)88
88
Megnyert párharcok összesen (%)
52
55
Védekezésben megnyert párharcok (%)54
59
Támadásban megnyert párharcok (%)
49
51
Megnyert fejpárbajok (%)
52
54
Várható gólok (xG)
12
13

Forrás: InStat Sport

Az argentinoknál a két szélső védő, Gonzalo Montiel és Marcos Acuna letöltötte eltiltását, utóbbi visszatérhet Nicolas Tagliafico helyére. A szintén beugró Nahuel Molina viszont megtarthatja a helyét, Montiel pedig kispados lesz. Elöl a negyeddöntőben csereként pályára lépő, az elődöntőben pedig kispados Ángel Di María újra kezdő lehet.

♦ A Marca című spanyol lap úgy tudja, hogy a franciáknál a napokban vírusos megbetegedéssel küzdő Kingsley Coman, Raphaël Varane,Ibrahima Konaté trió teljesen felépült, de rajtuk kívül a térd-, illetve csípőfájdalmak miatt a pénteki edzést kihagyó Aurélien Tchouaméni és Théo Hernandez szintén együtt dolgozott szombaton a keret többi tagjával (beleértve a korábban hiányzó Adrien Rabiot, Dayot Upamecano kettőst is), így Didier Deschamps várhatóan kerete minden tagjára számíthat a vasárnapi finálén – leszámítva a már régóta sérült Lucas Hernandezt és Karim Benzemát.

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
December 3., 16.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Hollandia–Egyesült Államok
3–1
December 3., 20.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Argentína–Ausztrália 2–1
December 4., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Franciaország–Lengyelország3–1
December 4., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Szenegál 3–0
December 5., 16.00
Al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
Japán–Horvátország 1–1, 11-esekkel 1–3
December 5., 20.00
Doha,
974 Stadion
Brazília–Dél-Korea 4–1
December 6., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Marokkó–Spanyolország 0–0, 11-esekkel 3–0
December 6., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Portugália–Svájc 6–1
NEGYEDDÖNTŐ
December 9., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Horvátország–Brazília 1–1 – 11-esekkel 4–2
December 9., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Hollandia–Argentína 2–2 – 11-esekkel 3–4
December 10., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Marokkó–Portugália 1–0
December 10., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Franciaország 1–2
ELŐDÖNTŐ
December 13., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Argentína–Horvátország 3–0
December 14., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Franciaország–Marokkó 2–0
A 3. HELYÉRT
December 17., 16.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Horvátország–Marokkó 2–1
DÖNTŐ
December 18., 16.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Argentína–Franciaország

AZ ARGENTIN VÁLOGATOTT VB-KERETE
KAPUSOK:
1 Franco Armani (River Plate), 12 Gerónimo Rulli (Villarreal – Spanyolország), 23 Emiliano Martínez (Aston Villa – Anglia)
VÉDŐK:
2 Juan Foyth (Villarreal – Spanyolország), 3 Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon – Franciaország), 4 Gonzalo Montiel (Sevilla – Spanyolország), 6 Germán Pezzella (Real Betis – Spanyolország), 13 Cristian Romero (Tottenham Hotspur – Anglia), 19 Nicolás Otamendi (Benfica – Portugália), 25 Lisandro Martínez (Manchester United – Anglia), 26 Nahuel Molina (Atlético Madrid – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Leandro Paredes (Juventus – Olaszország), 7 Rodrigo De Paul (Atlético Madrid – Spanyolország), 8 Marcos Acuna (Sevilla – Spanyolország), 14 Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen – Németország), 16 Thiago Almada (Atlanta United FC – Egyesült Államok), 17 Alejandro „PapuGómez (Sevilla – Spanyolország), 18 Guido Rodríguez (Real Betis – Spanyolország), 20 Alexis Mac Allister (Brighton & Hove Albion – Anglia), 24 Enzo Fernández (Benfica – Portugália)
TÁMADÓK: 9 Julián Álvarez (Manchester City – Anglia), 10 Lionel Messi (csk, Paris Saint-Germain – Franciaország), 11 Ángel Di María (Juventus – Olaszország), 15 Ángel Correa(Atlético Madrid – Spanyolország), 21 Paulo Dybala (AS Roma – Olaszország), 22 Lautaro Martínez (Internazionale – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Lionel Scaloni

A FRANCIA VÁLOGATOTT VB-KERETE
KAPUSOK: 1 Hugo Lloris (Tottenham Hotspur – Anglia), 16 Steve Mandanda (Rennes), 23 Alphonse Areola (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: 2
Benjamin Pavard (Bayern München – Németország), 3 Axel Disasi (AS Monaco), 4 Raphaël Varane (Manchester United – Anglia), 5 Jules Koundé (FC Barcelona – Spanyolország), 17 William Saliba (Arsenal – Anglia), 18 Dayot Upamecano (Bayern München – Németország), 21 Lucas Hernandez (Bayern München – Németország), 22 Théo Hernandez (AC Milan – Olaszország), 24 Ibrahima Konaté (Liverpool – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
6 Mattéo Guendouzi (Marseille), 8 Aurélien Tchouaméni (Real Madrid – Spanyolország), 13 Youssouf Fofana (Monaco), 14 Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), 15 Jordan Veretout (Marseille), 25 Eduardo Camavinga (Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK:
7 Antoine Griezmann (Atlético Madrid – Spanyolország), 9 Olivier Giroud (AC Milan – Olaszország), 10 Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), 11 Ousmane Dembélé (FC Barcelona – Spanyolország), 12 Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt – Németország), 20 Kingsley Coman (Bayern München – Németország), 26 Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach – Németország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik