Vasárnap 15 órára halasztották a texasi időmérő edzést

Vágólapra másolva!
2015.10.24. 20:15
null
Na, ilyet nem láttunk az időmérőn (Fotó: Action Images)
Háromórányi hiábavaló várakozást követően sem csillapodott az eső zuhogása szombat délután Austinban, így az FIA úgy döntött, hogy vasárnap helyi idő szerint 9, magyar idő szerint 15 órára teszi át az Amerikai Nagydíj kvalifikációját.

Hiába vártak a csapatok és az időmérő előtt a kapuit megnyitó austini pályára kilátogató nézők arra, hogy csillapodjon az eső, ez nem történt meg, így az FIA vasárnap magyar idő szerint 15 órára halasztotta az Amerikai Nagydíj időmérő edzését.

A szombati programot törölhették volna reggel, de a harmadik szabadedzésen vállalhatóak voltak a körülmények, de a félórányi érdemi körözést akkor is nagy zivatar követte, amely az időmérő elérkeztekor is tombolt. Bíztak benne, hogy lesz még egy enyhülés, de ez nem jött el, így nem maradt más, mint a halasztás.

A csapatok próbálták szórakoztatni a helyszínre a texasi hatóságok biztonsági figyelmeztetései ellenére kilátogatókat (akik végül csalódottan mentek haza), illetve a tévénézőket, így Lewis Hamilton gyors köre vagy Pastor Maldonado kicsúszása helyett Danyiil Kvjat és Daniel Ricciardo táncát, Carlos Sainz és Jos Verstappen autóba ülését, vagy Nico Rosberg dekázását jegyezhettük fel, mint érdekességet.

Talán vasárnap délután meg lehet tartani az időmérőt, bár a Patricia hurrikán mentén érkező eső még akár azt is elmoshatja, és akkor a 3. szabadedzés eredményei alapján alakul ki a rajtsorrend.

PERCRŐL PERCRE

23.00 Az időmérőt vasárnap délelőtt 9 órára, magyar idő szerint 15 órára halasztották.

22.57 A garázsokban némi aktivitás kezdődött. Elpakolnak vagy készülődnek? Perceken belül kiderül. A harmadik szektor nagyon vizes.

22.54 A biztonsági autó körbemegy a pályán, amely nem tűnik sokkal rosszabbnak, mint a harmadik szabadedzésen.

22.50 A pályabírókat szállító iskolabuszok a célegyenesben sorakoznak. Hozzák vagy viszik a pályabírókat?

22.41 Már húsz perce sincs az időjárásnak arra, hogy jobbra forduljon, és megmentse a mai programot.

22.37 Gondolatban lassan már mindenki a vasárnapi időmérőre hangol. Verstappen egy alkalmi horgászbottal még bohóckodott a bokszutcában, de talán mindenki belefáradt a tétlen várakozásba.

22.16 Az FIA közölte, ha 23 óráig sem változik az idő, akkor vasárnap 15 órára teszik át az időmérőt. Közép-európai idő szerint legalábbis.

Eközben Kimi
Eközben Kimi

22.05 Amerikaifutball-labda és tákolt frizbi is repked már a bokszutcában.

21.56 Még 30 perc, ez 22.30-as kezdés.

Ricciardo tudja, mivel kell elütni az időt – táncórát már vett…
Ricciardo tudja, mivel kell elütni az időt – táncórát már vett…

21.46 Bernie Ecclestone elmondta, a Honda örömmel adott volna motort a Red Bullnak, de Ron Dennis élt a vétójogával, és véget vetett a tárgyalásoknak. A Honda-motor egyelőre csak a McLarené.

21.36 Váratlan fordulat: az FIA szóvivője még egy órát ad a kezdéshez, aztán döntenek a vasárnapra halasztásról. A FOM M4-hez eljuttatott levelében azt írta, 23.30 az utolsó határidő.

21.33 Torta tűzijáték szuperlassításban – már a tv-s rendező is szenved.

21.32 A Mercedes és a Lotus azért lobbizik, hogy beengedjék a pályára kilátogató szurkolókat a paddockba, és ott találkozzanak a csapatok tagjaival. Ha már a szabadedzés zárt kapus volt, és sokan kijöttek az időmérőre, kapjanak valamit a pénzükért.

21.30 Rosberg focizik a bokszutcában.

21.25 Sainz közben legyőzte Verstappent Red Bull-os doboz tekében.

21.22 Ez lenne a megoldás? A víznyelő beton:

21.17 Még fél óra csúszás, 22-ig nem kezdődik el. Charlie Whiting azt mondta a Sky Sportsnak, hogy még két órát várnak, mielőtt lefújnák az időmérőt.

21.11 Lassan izgalmasabb lesz az időmérő, mintha megtartották volna. A sauberesek közül ketten egy guruló kocsiba ültek, és végighúzták őket a bokszutcán. Közben a pályabírókat elkezdték összeszedni a pálya körül. Ennyi mára?

21.06 Carlos Sainz – az öreg – és Jos Verstappen beült a két Toro Rossóba. Most kéne a zöld lámpa a bokszutca végén!

Na, mi a helyzet?
Na, mi a helyzet?

20.58 Pénteken késő délután javultak a körülmények, talán erre számítanak ma is.

20.53 Nocsak! Ricciardo és Kvjat country táncot lejtett a bokszutcában. Valahogy megpróbálják szórakoztatni a közönséget.


20.51 Még 30 perc csúszás rajt az új állás szerint 21.30-kor.

20.50 Jön majd egy csökkentett intenzitású időszak, de az egyelőre San Antonio vonalában jár, ami 130 kilométerre van a pályától.

20.46 A bokszutcában zajlik az élet: a Williams szerelői a betonon ülve tesznek úgy, mintha eveznének, a Force Indiánál bréktáncot lejtett egy szerelő, míg a Rede Bullnál tortás ünnepséget szerveztek. A paddockban délben elment az áram, a Saubernél gyertyafényes vacsorát rendeztek.

20.42 A kérdés, hogy meddig várunk? A nap magyar idő szerint percekkel hajnali egy óra előtt megy le, de mivel már most olyan sötét van, mint szürkületkor, nem valószínű, hogy akár éjfélig várnánk.

20.39 A harmadik szabadedzés megtartása jól sült el, de a a jelenlegi helyzet miatt egyre többen írják a közösségi oldalakon, hogy már reggel le kellett volna fújni az egész napi száguldást.

20.34 Kezdünk eljutni arra a pontra, hogy már a pályára most érkező nézők miatt lesz kellemetlen, hogy nem tartják meg az időmérőt.

20.26 Még egy óráig biztosan nem javulnak a körülmények, azaz újabb halasztásra kell számítani.

20.21 További fél órával elhalasztották az edzés kezdetét. 21 óra előtt nem indulnak el.

20.20 Számos szurkoló érkezik a pályára, amelynek kapuit bő egy órája nyitották meg a közönség előtt. A nagy szélben és szakadó esőben ők az igazi hősök.

20.17 A nagy esőzésben, amely miatt közösen szenved Mexikó és az Egyesült Államok, egy fontos hír is napvilágot látott szombaton: Gene Haas a jövő heti Mexikói Nagydíjon jelenti be, ki lesz Romain Grosjean csapattársa az újonc csapatnál. Nem nehéz kitalálni, hogy a csapattal szóba hozott Esteban Gutiérrezre esik a választás.

20.15 Köszöntjük olvasóinkat az Amerikai Nagydíj időmérő edzését végigkövetni hivatott cikkünkben. A legfontosabb kérdés jelenleg: lesz-e egyáltalán időmérő szombaton?

Az FIA először 30 perccel csúsztatta el az 1. szakasz kezdetét. Charlie Whiting FIA-versenyigazgató szerint a meteorológusok magyar idő szerint 20.30 és 21 óra között látnak esélyt arra, hogy csillapodik az esőzés, ekkor legalább az első szakaszt meg tudják tartani. Ha mégsem, vasárnap magyar idő szerint 15 órakor lesz az időmérő.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik