Rögbi: Sexton a nyerőember, Írországé a Hat Nemzet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.15. 20:24
null
Az egyik fő riválisnak számító franciák otthonában duplán örülhettek az írek (Fotó: Reuters)
Írország nyerte meg a rögbisek Hat Nemzet Kupáját, miután a záró fordulóban ponterős tízesük, a két célt is szerző Johathan Sexton vezetésével Párizsban győzött Franciaország ellen. Így Anglia hiába verte tönkre Olaszországot, meg kellett elégednie a második hellyel. A franciák a dobogóról is lemaradtak – bár a tavalyi, szégyenteljes utolsó helyhez képest a negyedik hely is előrelépés –, hiszen előztek a skótokat letaglózó walesiek. Írország 2009 után diadalmaskodott újra, a Hat Nemzet Kupájában másodszor, az 1883 óta íródó sorozat elődjeit is figyelembe véve összesen tizenkettedszer.

 


Olaszország–Anglia

HAT NEMZET-KUPA – A KORÁBBI ÉVEK GYŐZTESEI
2013: Wales
2012: Wales
2011: Anglia
2010: Franciaország

A vendégeknek csak győzelem esetén lehetett reménye a végső sikerre, és ennek ismeretében lehengerlő játékkal igazolták a papírformát a római Olimpiai Stadionban. Az angolok már a szünetben 18 ponttal vezettek, és végül hét célt vittek. A legszorgosabb Mike Brown volt, aki egymaga vállalt kettőt még az első félidőben, míg egyet beletett a közösbe az angolok tízese, Owen Farrell is, aki nem mellékesen mind a hét célbónuszt értékesítette, és egyetlen büntetőjét is pontokra váltotta. A vezetést a 6. percben megszerző, ám azt csupán négy percig megtartó olaszok idén messze a várakozások alatt teljesítettek. Méltán lett övék a fakanál, hiszen pontot sem szereztek, és mínusz 109 lett a pontkülönbségük. Az olaszok csapatkapitánya, Sergio Parisse 105. alkalommal léphetett pályára a nemzeti együttesen, amellyel beérte a vonatkozó honi rangsorban azt a Martin Castrogiovannit, aki ezúttal nem volt a keretben.

Wales–Skócia

A házigazdák semmit nem bíztak a véletlenre. Bár a vendégek a 3. percben büntetőből megszerezték a vezetést, a házigazdák magukhoz ragadták a kezdeményezést, és kiadós verésben részesítették ellenfelüket. A walesiek hét célt szereztek, hármat az első, négyet a második félidőben, George North mellett Jamie Robert is duplázott. Dan Bigger hatból négy bónuszt váltott pontra, plusz volt két értékesített büntetője.

Franciaország–Írország

Sexton volt az írek nyerő embere,
de a pályát hordágyon hagyta el a hajrá előtt
Sexton volt az írek nyerő embere, de a pályát hordágyon hagyta el a hajrá előtt

A vendégek számára volt nagyobb a tét a találkozó előtt, hiszen bármilyen sikerük tornagyőzelmet jelentett volna. Ellenben a franciákkal, akiknek ehhez hetven pontnál többel kellett volna győzniük, ám a kiegyenlített erőviszonyok ismeretében ez a lehetetlen küldetés kategóriájába tartozott.

Két büntetővel kezdtek a franciák, a vendégek Sexton révén céllal szépítettek a 20. percben, bár nevezett a bónuszt kihagyta, így a vezetést nem sikerült átvenniük az íreknek. Ami késett nem múlt: a 25. percben Andrew Trimble is célt ért el, Sexton pedig ezúttal nem hibázott. Élvezetes volt a találkozó, hiszen a 30. percben a franciák visszavették a vezetést: a célt Brice Dulin szerezte, a bónuszt a büntetőket értékesítő Maxime Machenaud váltotta további két pontra. A pontgyártás a szünet után folytatódott, méghozzá Sexton révén, aki ezúttal sikeres cél plusz bónusz kombóval jelentkezett, majd az 52. percben ugyanő büntetővel növelte kilenc pontra az írek előnyét. A rutinos Dimitri Szarzewski célja után a 63. percben két pontra csökkent a vendégek előnye – hiszen Machenaud is odapakolta a jutalomrúgást –, de a hátralévő szűk húsz percben már nem változott az eredmény.

Az ötmeccses sorozat pontkirálya Sexton lett 66 ponttal, őt az angolok fiatal rúgója, Owen Farrell követte 64 ponttal. Utóbbi ma az olaszok ellen 22 pontot ért el – egyik rúgását (hét bónusz és egy büntető) sem vétette el, plusz volt egy célja –, így 279 pontnál jár a válogatottban 25 fellépésen, amellyel az angol házi örökranglistán a hatodik helyre lépett előre. Mindezt 22 évesen, kétéves válogatottbeli múlttal. Tőle még a 400 ponttal második helyen lévő Paul Grayson pozíciója sincs biztonságban, de talán az 1179 pontnál járó, listavezető Jonny Wilkinsonra is veszélyes lehet, ha ilyen iramban termel.

Sexton tízesként különösen erős célszerzésben is, ezúttal holtversenyben az angol Mike Brownnal 4-4 célig jutott idén, és végzett az első helyen ebben a külön összesítésben is.

RÖGBI, HAT NEMZET-KUPA 2014
1. FORDULÓ
Wales–Olaszország 23–15
Franciaország–Anglia 26–24
Írország–Skócia
28–6
2. FORDULÓ
Írország–Wales 26–3
Skócia–Anglia 0–20
Franciaország–Olaszország 30–10
3. FORDULÓ
Wales–Franciaország 27–6
Olaszország–Skócia 20–21
Anglia–Írország 13–10
4. FORDULÓ
Írország–Olaszország 46–7
Skócia–Franciaország 17–19
Anglia–Wales 29–18
5. FORDULÓ
Olaszország–Anglia 11–52
Wales–Skócia 51–3
Franciaország–Írország 20–22
A végeredmény: 1. Írország 8 pont (16 cél; 132–49), 2. Anglia 8 (14; 138–65), 3. Wales 6 (11; 122–79), 4. Franciaország 6 (9; 101–100), 5. Skócia 2 (4; 47–138), 6. Olaszország 0 (7; 63–172)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik