„Olyan, mint ha ralifutam után kiugorna a kocsiból, és átszállna egy F1-es autóba”

Vágólapra másolva!
2016.02.25. 11:23
null
Péni István éremért éremért jött, és egyéniben, valamint csapatban is szerzett egyet-egyet (Fotó MTI)
Egyébként sincs hiány ifjú emberekben Győr utcáin, hiszen vérbeli egyetemi városról van szó, de most, hogy a 10 méteres olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság házigazdája is, még tovább nőtt a számuk. Annál is inkább, mert az első versenynap teljes egészében, a második javarészt a junioroké, ami a hangulaton is tetten érhető volt. Felszabadultság, nyugalom, családias környezet – jól raktározzuk ezt el magunkban, mondjuk, péntekre, amikor már rutinos felnőtt versenyzők vívnak kiélezett küzdelmet az ötkarikás kvótákért.

 

KAPITÁNYI SZAVAK
„Péni István éremért jött és nem is okozott csalódást. A fiú puskacsapat első helye kellemes meglepetés, az utóbbi négy-öt Európa-bajnokságon mindig a létező legkisebb különbséggel maradt le az éremről, de ezúttal minden összejött neki, az edzői sokat dolgoztak vele. Major Verára már nem találok jelzőket, olyan a teljesítménye, mint ha valaki egy ralifutam után kiugorna a kocsiból, és átszállna egy Formula–1-es versenyautóba. Harmadik lett futócélban, ötödik légpisztollyal, a két szám között ég és föld a különbség. Alig másfél éve lő pisztollyal, óriási teljesítmény, hogy ezt az egészet fizikailag és fejben is végig tudta csinálni, fantasztikus, le a kalappal előtte, és természetesen edzőjének, Keczeli Zoltánnak is jár az elismerés. A lány junior futócélcsapat bronzérmével hozta a minimális elvárást, a lány pisztolyosoknál viszont van némi hiányérzet, a csapat tagjai a válogatóversenyeken sokkal jobb eredményeket lőttek. Minden szakágban sikerült maximális csapatlétszámmal elindulnunk mint rendezők, ez volt a legolcsóbb megoldás, hogy a fiatalokat mély vízbe dobjuk – mondta Győrik Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

De ez még odébb van, egy sportági kuriózumnak viszont már szemtanúi lehettünk szerdán: a BEFAG Keszthely 18 esztendős versenyzője, a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Major Veronika két számban is ki tudta harcolni a fináléba kerülést, ami egyáltalán nem jellemző. A futócél 20+20 lövéses négyes döntőjébe – igazi különlegesség, hogy a futócéllövőknek is állítottak döntős pályát a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, ilyen még a sportlövészetben nagyhatalomnak számító oroszoknál sem volt tapasztalható – elsőként kvalifikálta magát, azonban az élete első világversenyén induló ukrán Julija Timosko jobban gazdálkodott a tizedpontokkal, és 6–2-re legyőzte Majort.

A versenyszám sajátossága, hogy bármikor felbukkanhatnak addig ismeretlen versenyzők a színen, ilyen volt több honfitársához hasonlóan Timosko is, aki talán úgy gondolta, hogy hazájából idáig eljönni egy aranyéremért megéri a benzinpénzt, és ennek szellemében a döntőben a rutinosnak számító francia Florence Louis-val is elbánt. Major Veronika a bronzcsatában felülmúlta az orosz Natalja Pocsatkovát, így felállhatott a dobogóra napi első számában (Békevári Lillával és Csányi Borbálával csapatban is harmadik lett). Ennek örömére meg is kértük, hogy röviden mesélje el, miben más a futócél és a pisztoly, mely két fegyvernemnek remek ismerője.

„A futócélnál távcsöves puskát használunk – a távcső nekünk az irányzék –, a pisztolynál pedig egy egy kilogramm súlyú maroklőfegyvert– magyarázta a nap hőse. –Utóbbinál nyílt irányzék van, futócélban ellenben a két méter hosszú pályán vagy öt, vagy két és fél másodperc alatt szalad végig a cél. A bronzérmes versenyemen gyorsból és lassúból is húsz jött."

ELLENFELE NEM HAGYTA NYERNI
Befolyásolta teljesítményét a hetek óta húzódó betegsége?
Sajnos azt kell mondanom, hogy igen, mert nem tudtam úgy dolgozni, ahogy szerettem volna – mondta Péni István, ifjúsági olimpiai bajnok légpuskás. – A múlt heti edzéseim nem voltak olyanok, mint előtte. Egy kicsit éreztem magamon, hogy gyengébb vagyok, ez megviselt, de jól össze tudtam szedni magam pár nap alatt, ami elegendő volt az alapverseny kiváló eredményéhez és a döntőben megszerzett második helyhez.

– Legyőzőjével, a német Maximilian Dallingerrel voltak már nagy meccsei korábban is?
Persze, voltak. Két napja, amikor megérkezett, odajött hozzám, és mondta, hogy hagyjam nyerni, mert neki ez az utolsó éve. Akkor megbeszéltem vele, hogy neki már van Európa-bajnoki aranyérme, nekem még nincs, úgyhogy hagyjon inkább ő engem – de nem így jött össze. Ezekkel a döntőbeli szabályokkal nem lehet kiszámolni, hogy ki fog győzni, húsz lövés nem elegendő ahhoz, hogy kijöjjenek a különbségek, ellentétben a hatvan lövéssel.

– A csapatversenyben viszont szép győzelmet arattak.
Az elmúlt években nem jött össze a csapatérem, most az elmúlt világversenyek legerősebb összetételével végre sikerült. Kifejezetten örülök neki, nekem még sosem volt Eb-csapatérmem. Egy arany és egy ezüst jutott erre a napra, nincs bennem semmiféle csalódottság, sikeresnek értékelem a napot.

Major a futócél után kezdte el tanulni a légpisztolyt, dolgát megkönnyítette, hogy már rendelkezett olyan fizikai állóképességgel, amelynek segítségével meg tudta tartani az egykilós fegyvert egy kézzel – jó, a futócéllövő-fegyver több mint öt kiló, de ahhoz legalább használható a másik kéz is. Fontos tulajdonsága tehát a sportlövőnek, hogy nem ejti a lábára fegyverét, de nem csak a végtag épsége számít, hiszen a jó minőségű sporteszközt meg kell fizetni. Egy vadonatúj légpisztoly átlagosan 500 ezer forintot kóstál, de legalább egy életre szól. Azért „fejben" is ott kell ám lenni, egy hosszú és fárasztó versenynap megköveteli a maradéktalan mentális felkészültséget.

„A két legfontosabb a figyelem és a fegyelem– hangsúlyozta Major Veronika. –A lőtér nem játszótér, szoktuk mondani, fegyver van a kezünkben, és nagyon kell koncentrálni, hogy például negyven lövés alatt ne rontsam le az átlagomat."

A keszthelyi versenyző légpisztolyban sem okozott csalódást, a nyolcas döntő ötödik helyezettjeként végzett, és bizony csak egy tizedponton múlott, hogy még egy hellyel feljebb kerüljön.

Szerencsére nem maradtunk aranyérem nélkül, az esti eredményhirdetésen Péni István, Pekler Zalán és Vas Péter tiszteletére szólt a Himnusz, miután sikerült megnyerniük a 60 lövéses junior légpuska csapatversenyét. Péni egy ezüstöt is kitehet otthon a vitrinbe, miután egy rendkívül kiélezett és fordulatos csatában, remek alapversenyt követően végül kikapott a német Maximilian Dallingertől, aki fantasztikus teljesítményt mutatott be a legjobb nyolc között.

10 MÉTERES EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR

Junior fiúk. Puska, egyéni. Európa-bajnok: Maximilian Dallinger (Németország) 205.8(alapverseny: 625.0), 2. Péni István (magyar) 205.1 (628.0), 3. Kirill Koziuk(ukrán) 181.6 (623.0).Csapat. Eb: MAGYARORSZÁG (Péni István, Pekler Zalán, Vas Péter)1861.5, 2. Németország 1855.9, 3. Ukrajna 1855.3.Futócél, egyéni. Eb: Ihor Kizima (Ukrajna) 6 (577), 2. Makszim Babusok (ukrán) 3 (560), 3. Jaroszlav Klepikov (orosz) 7 (558), ...9. Sándor István (magyar) 542, ...16. Mácsek Áron (magyar) 525, ...18. Nagy Richárd (magyar) 512.Csapat. Eb: Ukrajna 1677, 2. Oroszország 1643, 3. Örményország 1611, ...5. Magyarország 1579.

Junior lányok. Pisztoly, egyéni. Eb:Mathilde Lamolle(Franciaország) 198.4 (379), 2. Nino Huciberidze (grúz) 193.7 (377), 3. Denisa Bezdecna(cseh) 174.9 (376), ...5. Major Veronika 136.2 (376).Csapat. Eb: Oroszország 1125, 2. Franciaország 1116, 3. Németország 1115, ...8. Magyarország 1091.Futócél, egyéni. Eb:Julija Timosko (Ukrajna) 6 (366), 2. Florence Louis (francia) 4 (373), 3. Major Veronika (magyar) 6 (381), ...13. Csányi Borbála (magyar) 328, 14. Békevári Lilla (magyar) 291.Csapat. Eb: Oroszország 1076, 2. Ukrajna 1058, 3. Magyarország 1000

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM

09.0011.00:Futócél 40 lövés vegyes, férfi, női, 1. rész
11.3013.30:Futócél 40 lövés vegyes, férfi, női, 2. rész
09.1510.05:Légpuska 40 lövés, junior lány
11.0012.15:Légpisztoly 60 lövés, junior fiú
11.15:Légpuska 40 lövés, junior lány (döntő)
13.30:Légpisztoly 60 lövés, junior fiú (döntő)
16.4517.15:Légpuska vegyes csapat, junior fiú, junior lány
18.15:Légpuska vegyes csapat, junior fiú, junior lány (döntő)
18.1518.45:Légpisztoly vegyes csapat, junior fiú, junior lány
19.30:Légpisztoly vegyes csapat, junior fiú, junior lány (döntő)

MAGYAROK A LŐÁLLÁSBAN

Puska. Junior lányok:Horváth Lea (Komáromi VSE), Hurai Viktória (Angyalföldi PLE), Dénes Eszter (Újpesti TE).Junior vegyes páros:Hurai Viktória (Angyalföldi PLE), Péni István (Újpesti TE)

Pisztoly. Junior fiúk:Agárdy Vilmos (Nyíregyházi PLE), Borbély Levente (Újpesti TE), Hegedűs András (KSI).Junior vegyes páros:Major Veronika (BEFAG Keszthely), Agárdy Vilmos (Nyíregyházi PLE)

Futócél. Nők:Máthé Edit (Újpesti TE), Körtvélyessy Gabriella (Újpesti TE), Ángyán Nikoletta (BEFAG Keszthely).Férfiak:Sike József (Győri LK), Boros László (Győri LK), Tasi Tamás (Honvéd Kossuth LK)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik