Suárez csak kinyitotta a száját, Chiellininek már fájt? - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.25. 11:26
null
Luis Suárez kedden kétszer örülhetett gólnak Manchesterben (Fotó: Reuters)
Milyen történelmi keretbe helyezhető Lionel Messi kihagyott büntetője, Sergio Agüero gólja, nem is beszélve Luis Suárez duplájáról és Giorgio Chiellini végzetes elcsúszásáról? A labdarúgó Bajnokok Ligája keddi nyolcaddöntője kicsit másként, azaz „legesítve".

A NAP VÉLETLEN (?) EGYBEESÉSE

Luis Suárez és Giorgio Chiellini neve tavaly június 24-én alighanem mindörökre összeforrt – közvetett bizonyíték erre, hogy a sors szeszélye folytán a BL keddi játéknapján, ráadásul majdnem ugyanabban a percben mindketten főszerepet játszottak.

Az Uruguay–Olaszország vb-csoportmeccs nevezetes „harapós jelenetének" agresszora, Luis Suárez (Barcelona) ezúttal pozitív hős volt a Manchester City elleni duplájával (az első gólját a 16. percben lőtte), Giorgio Chiellini viszont rá nem jellemző bakival olyan gólhoz segítette a dortmundi Marco Reust a torinói mérkőzés 18. percében, amelynek még nagyon nagy ára lehet.

Chiellini elcsúszása a Dortmund-gólnál

Suárez a gólját ünnepelve nagyra nyitotta a száját – lehet, hogy a sok száz kilométerrel odébb bevetésen lévő Chiellini vállába ettől is belehasított a fájdalom?...

MANCHESTER CITY–BARCELONA 1–2

KEZDJÜK AKKOR SUÁREZZEL!

Suárez két gólja

Megtört a jég 1. Bár a Liverpool játékosaként többször is volt alkalma pályára lépni az Etihad Stadiumban, Luis Suárez most először szerzett ott gólt.

Megtört a jég 2. Leszámítva az Omán elleni októberi válogatott mérkőzést, Suárez először szerzett egy meccsen két gólt azóta, hogy nyáron a Barcelonába igazolt.

Legyen mindig Hart a kapus! Joe Hart nem arról híres, hogy könnyedén védi Suárez lövéseit: a Man. City és az angol válogatott kapusa az uruguayi csatár legutóbbi hat kísérletéből csak egyet tudott kivédeni, a többiből gól született.

MESSI, A KIHAGYOTT BÜNTETŐ ÉS A CSELEK

Messi kihagyott tizenegyese

Romló egyéni mutató. Lionel Messi a legutóbbi tíz tizenegyeséből ötöt elrontott; négyet a Barcelonában (4/7), egyet az argentin válogatottban (1/3).

MAN. CITY–BARCELONA 1–2
Tudósítás ITT!
Nyilatkozatok ITT!
Visszavágó: március 18.

A kihagyhatatlan összehasonlítás. Messi 13 tizenegyest rontott el 59 kísérletből a Barcában, Cristiano Ronaldo ugyanennyiből csak ötöt a Real Madridban (az adatok tartalmazzák a döntetlent követő tizegyespárbajokat is).

Sokat vállaltak, sokat hibáztak. Messi ugyanúgy három büntetőt hagyott ki a Bajnokok Ligájában, mint Cristiano Ronaldo, valamint két korábbi aranylabdás, Luis Figo és Andrij Sevcsenko. Náluk többször csak Thierry Henry (5) és Ruud van Nistelrooy (4) rontott.

Angolok kicselezője. Messinek eddig négy olyan mérkőzése volt a BL-ben, amelyen legalább tízszer cselezte ki emberét – csapata ellenfele rendre angol együttes volt (kétszer a Manchester United, egyszer-egyszer az Arsenal és a Manchester City).

A BARCA ÉS A FELVILLANÓ PIROS LAP

Gránátvörös lap. Gaël Clichy kiállítása révén a Barcelona tovább növelte előnyét a „a BL-ben legtöbbször emberelőnybe kerülő csapatok" listáján. A Barca mindenkori ellenfele soraiból 29-szer állítottak ki játékost, a további sorrend: Arsenal (18), Bayern München (18), PSV (16), Man. United (14), Real Madrid (13), Porto (13), Galatasaray (13).

Ugyanez ebben a szezonban. A Barca és a Zenit 3-3 alkalommal volt haszonélvezője kiállításnak, eddig ez a maximum ebben a kiírásban. A másik véglet is 3: a Man. City és a Benfica fogyatkozott meg a legtöbbször.

Dani Alves begurult. Clichy kiállítást eredményező belépőjénél Dani Alves megsérült, le kellett cserélni, és egyáltalán nem volt boldog, hogy mindez megtörtént vele.


VEGYES

Más dimenzió. A Barcelonának több győzelme van a BL-ben (114), mint ahány európai kupameccse a Manchester Citynek (100).

Megvan a 200. Lehet, hogy Sergio Agüero szépítő gólja végül nem ér majd továbbjutást, de a jubileum az jubileum: az ő nevéhez fűződik a Barcelona 200. kapott gólja a BL-ben. Eddig csak a Real hálója rezdült többször (224).

Carlos Tévez gólöröme
Carlos Tévez gólöröme

JUVENTUS–DORTMUND 2–1

Tévez a tizedik tízes. Keddi góljával Carlos Tévez a tizedik argentin labdarúgó lett, aki elérte a tízgólos szintet a Bajnokok Ligájában. Hatot még a Manchester United játékosaként szerzett, a Juventusban négynél tart. Jött is a tőle megszokott örömteli cumizás.

A németspecialista. A Juve keddi győztes gólját szerző Álvaro Morata egyelőre nem tartozik a BL legnagyobb gólvágói közé, de egy törvényszerűséget körvonalazni kezdett: tavaly a Real Madrid játékosaként a Schalkénak talált be, most pedig ugyebár egy másik német csapatnak, a Dortmundnak.

Tart a Juventus sorozata. A torinói „zebrák" idén még nem kaptak ki, 11 mérkőzésükből nyolcat megnyertek, három döntetlenre végződött.

JUVENTUS–DORTMUND 2–1
Tudósítás ITT!
Nyilatkozatok ITT!
Visszavágó: március 18.

MIT VÁRHATUNK A VISSZAVÁGÓTÓL?

JUVENTUS–DORTMUND. A 2–1-es hazai győzelmet követően a legkevésbé megjósolható, ki jut tovább: az európai porondon eddig 278 alkalommal az első meccs vesztese, 283 alkalommal pedig a győztese lépett a következő körbe – azaz szinte teljesen egyformák az esélyek.

MAN. CITY–BARCELONA. Ebben a párharcban meglehetősen egyértelmű a statisztikai jóslat: az eddigi 342 esetből 319 alkalommal az a fél jutott tovább, amelyik 2–1-re megnyerte az idegenbeli első felvonást. Ez 93 százalékos valószínűségnek felel meg.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

EMLÉKEZTETŐ

MANCHESTER CITY (angol)–BARCELONA (spanyol) 1–2
Manchester, Etihad Stadion, 45 000 néző. V: Brych (német)
MANCHESTER CITY: Hart – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy – D. Silva (Sagna, 78.), Fernando, Milner, Nasri (Fernandinho, 61.) – Dzeko (Bony, 69.), Agüero. Menedzser: Manuel Pellegrini
A kispadon: Caballero (k.), Mangala, J. Navas, Lampard
BARCELONA: Ter Stegen – D. Alves (Adriano, 74.), Piqué, Mascherano, J. Alba – Rakitic (Mathieu, 71.), Busquets, Iniesta – Messi, L. Suárez, Neymar (Pedro, 80.). Vezetőedző: Luis Enrique
A kispadon: Bravo (k.), Xavi, Rafinha, Sergi Roberto
Gólszerző:
Agüero (69.), ill. L. Suárez (16., 30.)
Kiállítva:
Clichy (73.)

JUVENTUS (olasz)–DORTMUND (német) 2–1 (2–1)
Torinó, Juventus Stadion. V: Mateu (spanyol)
JUVENTUS: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra – Marchisio, Pirlo (Pereyra, 37.), Pogba – Vidal (Padoin, 86.) – Tévez (Coman, 89.), Morata. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek (Ginter, 32.), Papasztathopulosz (Kirch, a szünetben), Hummels, Schmelzer – Gündogan, Sahin – Aubameyang, Mhitarjan, Reus – Immobile (Blaszczykowski, 76.). Vezetőedző: Jürgen Klopp
G: Tévez (13.), Morata (43.), ill. Reus (18.)

A SZERDAI PROGRAM

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
20.45: Bayer Leverkusen–Atlético Madrid (tv: Digi Sport 2)
20.45: Arsenal–Monaco (tv: Digi Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik