BL: százados madridisták, búcsúzó legendák – spanyol uralom az évtizedben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.19. 12:15
null
Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos és Marcelo is centenáriumi számot ünnepelt (Fotó: AFP)
Kedden folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásának egyenes kieséses szakasza: a negyeddöntő visszavágóján a Real Madrid emlékezetes mérkőzésen, hosszabbítás után nyert 4–2-re a Bayern München ellen, és jutott be az elődöntőbe, míg az Atlético Madrid a Leicester City otthonában elért 1–1-es döntetlennel biztosította a helyét a legjobb négy között. Statisztikai érdekességeknek ezúttal sem voltunk híján, a Realban Sergio Ramos és Marcelo is továbbjutással ünnepelt egy-egy mérföldkövet, a Bayernben pedig két legendát is most búcsúztattunk el a BL-től – de szó esik a spanyol csapatok egyeduralmáról is.

 

REAL MADRID–BAYERN MÜNCHEN

Bár a 2–1-es eredmény nem tűnt ledolgozhatatlannak, óriási előnyre tett szert a Real Madrid azzal, hogy Münchenben két gólt szerezve tudta legyőzni a Bayernt. A bajorok azonban már a visszavágó előtt leszögezték, hogy nem feltett kézzel mennek Spanyolországba, és ennek szellemében kezdtek – rutinnak nem voltak híján, a müncheniek történetének legidősebb BL-csapata igyekezett kiharcolni a továbbjutást (30 év és 116 nap volt az átlagéletkor).

Az első félidő sok helyzetet hozott, gólt viszont nem – itt érdemes megjegyezni, hogy bár a Bayernnek is megvoltak a lehetőségei, a kaput nem tudta eltalálni ebben a játékrészben, ez 2015 májusa óta először fordult elő a csapattal a legrangosabb európai kupasorozatban! A folytatásban aztán megrázta magát a vendéggárda, Arjen Robben az 52. percben büntetőt harcolt ki, amit Robert Lewandowski magabiztosan értékesített. A lengyelnek ez már a hatodik gólja volt a Bajnokok Ligájában a Real Madrid ellen, amivel egyeduralkodó lett, a második helyen Alessandro Del Piero áll, aki ötször helyezte el a labdát a blancók kapujában.

A rendes játékidő utolsó negyedórája gyors gólváltással kezdődött (előbb Cristiano Ronaldo egyenlített – a Real sorozatban a 35. hazai BL-meccsén talált be, ez rekord –, majd nem sokkal később Sergio Ramos öngóljával visszavette a vezetést a Bayern), aztán elérkeztünk a mérkőzés egyik kulcsjelenetéhez. Kassai Viktor felmutatta a második sárgát is Arturo Vidalnak, így a chilei idő előtt mehetett zuhanyozni. Vidal piros lapja a 19. volt a Bayern Münchennek a BL-ben – ennél többet csak a Juventus (22) kapott –, ráadásul ez volt az első olyan alkalom, amikor két egymást követő találkozón állítottak ki Bayern-játékost a sorozatban.

Bár a hosszabbítást kiharcolták a müncheniek, ott a Real már felőrölte az elfáradt védelmet. Ronaldo különösen elemében volt, a portugál klasszis kétszer is bevette a ráadásban Neuer kapuját, így már a Bajnokok Ligájában is elérte a 100 gólos álomhatárt – elsőként. A Real támadója a BL történetének harmadik legidősebb triplázó játékosa lett 32 évesen és 72 naposan, csak Claudio Pizarro és Alan Shearer előzi meg őt ezen a listán. Ronaldo egyébként immár kilenc találatnál jár a Bayern ellen, ugyanannyinál, mint Lionel Messi a „kedvenc csapata” ellen (Arsenal). A portugál harmadik találata a Real 900. európai kupagólja volt, a madridiak elsőként érték el ezt a számot. Magyar vonatkozást egyébként itt is találunk, a 200.-at Puskás Ferenc szerezte a Feyenoord ellen (5:0, 1965–1966).

A Real Madrid egymás után hetedszer jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ez korábban egyetlen klubnak sem sikerült.

Nem mehetünk el szó nélkül a fontos állomáshoz érők és a búcsúzók mellett sem. Sergio Ramos a 100. BL-meccsén lépett pályára a Realban – előtte csak Iker Casillas (150), Raúl (130) és Roberto Carlos (107) érte el ezt a számot –, míg az egész meccsen pazarul futballozó Marcelo a 400. tétmérkőzésén szerepelt a fővárosiaknál.

A túloldalon Philipp Lahm és Xabi Alonso egyaránt az utolsó meccsét játszotta a Bajnokok Ligájában – mindketten visszavonulnak a szezon végén.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

REAL MADRID–BAYERN MÜNCHEN 4–2 (0–0, 1–2, 2–2) – hosszabbítás után
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 78 346 néző. Vezette: Kassai Viktor (magyar)
REAL MADRID: K. Navas – Carvajal, Nacho F., S. Ramos, Marcelo – Isco (Lucas Vázquez, 71.), Kroos (Kovacic, 115.), Casemiro, Modric – Benzema (M. Asensio, 64.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Zinédine Zidane
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Alaba – Xabi Alonso (Th. Müller, 75.), Arturo Vidal – Robben, Thiago Alcántara, Ribéry (Douglas Costa, 71.) – Lewandowski (Kimmich, 88.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: C. Ronaldo (76., 105., 110.), M. Asensio (112.), ill. Lewandowski (53. – 11-esből), S. Ramos (78. – öngól)
Kiállítva: Arturo Vidal (84.)
Továbbjutó: a Real Madrid, 6–3-as összesítéssel.

LEICESTER CITY–ATLÉTICO MADRID

A madridi összecsapás mellett kevés szó esett a játéknap másik mérkőzéséről, pedig itt is akadtak érdekességek. Az Atlético Madrid a hazai győzelem után idegenbeli döntetlennel biztosította a helyét a legjobb négy között – Diego Simeone az elmúlt négy szezonban harmadszor vezette csapatát a BL-elődöntőbe. Saúl Níguez révén a madridiak megszerezték a 100. BL-góljukat; az elsőt még Juan Esnáider érte el 1996-ban a Steaua elleni 4–0-s siker során – azon a mérkőzésen Simeone duplázott.

A Leicester ebben a szezonban először került hátrányba a Bajnokok Ligájában, és bár mindent megtett, ötödik hazai meccsét már nem tudta megnyerni a sorozatban, csak az egyenlítés jött össze, így Jamie Vardyék búcsúztak. Érdekesség, hogy a Leicester City négyszer szerepelt európai kupasorozatokban története során, és háromszor az Atlético Madrid ejtette ki (míg egyszer a Crvena zvezda).

Az Atlético (és a Real Madrid) továbbjutásával biztossá vált, hogy legalább két spanyol csapat lesz a BL-elődöntőben – legutóbb 2010-ben volt arra példa, hogy ez elmaradt, akkor „csak” a Barcelona volt ott a legjobb négy között.

Ahhoz, hogy ne találjunk spanyol együttest a sorozat ezen szakaszában, még messzebbre kell visszamennünk: 2007-ben a Real Madrid és a Barcelona a nyolcad-, míg a Valencia a negyeddöntőben esett ki, vagyis ezt megfordítva kijelenthetjük, hogy 2007 óta mindig volt legalább egy spanyol gárda a legjobb négy között.

Idén a „mesterhármas” is összejöhet, ehhez azonban a Barcelonának bravúrra lesz szüksége a Juventus ellen. Amennyiben összejön, úgy 2000 után először lehet ismét három spanyol a Bajnokok Ligája elődöntőjében – akkor a végső győztes Real Madrid, a döntőt elbukó Valencia és a Barcelona volt ott a végelszámolásnál.

SPANYOL CSAPATOK A BL-ELŐDÖNTŐBEN
Szezon Csapat Végső győztes
2015–2016 Real Madrid, Atlético Madrid (döntős) Real Madrid
2014–2015 Real Madrid, Barcelona Barcelona
2013–2014 Real Madrid, Atlético Madrid (döntős) Real Madrid
2012–2013 Real Madrid, Barcelona Bayern München
2011–2012 Real Madrid, Barcelona Chelsea
2010–2011 Real Madrid, Barcelona Barcelona
2009–2010 Barcelona Inter
2008–2009 Barcelona Barcelona
2007–2008 Barcelona Manchester United

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Leicester City–Atlético Madrid 1–1 (0–1)
Leicester, Leicester City Stadion, 31 548 néző. Vezette: Rocchi (olasz)
LEICESTER: Schmeichel – Simpson, Morgan (Amartey, 84.), Benaluan (Chilwell, a szünetben), Fuchs – Mahrez, Ndidi, Drinkwater, Albrighton – Okazaki (Ulloa, a szünetben) – Vardy. Menedzser: Craig Shakespeare
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Juanfran (Lucas Hernández, 56.), Szavics, Godín, Filipe Luís (Á. Correa, 74.) – Saúl Níguez, Gabi, J. Giménez, Koke – Carrasco (F. Torres, 69.), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Vardy (61.), ill. Saúl (26.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 2–1-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik