A Real a trónra ragasztva, a német „kiesőjelölt” a City, Arsenal duó előtt

KŐFALVI DÁNIELKŐFALVI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2014.11.24. 22:56
null
A blancók címvédésre készülnek (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2014–2015-ös idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra szerkesztőségen belüli szavazás után. Egyetért velünk? Szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

1. Real Madrid (az előző listán: 1.)

A 2014-ben a tizedik BL-győzelmüket begyűjtő blancók nem kegyelmeznek: a két bajnoki alatt összesen kilenc gólt vágó Real csodát tehet, és ha így folytatja, az 1950-es évek sikersztorija után újra a magasba emelheti két egymást követő évben a legrangosabb európai trófeát. Címvédésre a BL-ben még nem volt példa, a BEK-ben pedig legutóbb a Milan duplázott, 24 évvel ezelőtt.

2. (2.) Bayern München

Persze messze még a vége, és kihívó is akad. A madridiak nyakán lihegő Bayern sem aprózza el, és sorra szedi a három pontokat a BL-ben és a Bundesligában. Nem csoda hát, hogy a bajorokat továbbra is az egyik legnagyobb esélyesként tartja számon Európa, pláne, hogy újra együtt rohamoz a Robben, Ribéry kettős, vagy ahogy az angol sajtó hívja, a „Robbery”. Megnéznénk egy Real–Bayern finálét, ennyi biztos…

3. (3.) Chelsea

José Mourinho – ahogy szokta – újraformálta a Chelsea-t, amely vitathatatlanul jó úton jár. A szezonban tétmeccsen még veretlen londoniak Diego Costát is visszakapták, a spanyol gólvágóval pedig megint egy szempillantás alatt BL-esélyessé léptek elő. Ha a sérülések sem szólnak közbe, és a „Special One” sem gőzöl be, borítékolhatónak tűnik a kékek elődöntős helye.

4. (4.) Barcelona

Mi történik Barcelonában? A futballal nincs gond, a bajnokságban mindössze két pont a katalánok hátránya az éllovas Real mögött, a BL-ben pedig már továbbjutottak, mégis... Valami nem stimmel. A rekordokat sorra döntögető Lionel Messi kétértelmű nyilatkozatai és a spanyol lapok által megszellőztetett edzőváltás is azt vetíti előre, hogy most lemarad a BL-győzelemről a Barca. Persze a gránátvörös-kékek sokszor bizonyították, velük mindig számolni kell.

5. (5.) Atlético Madrid

Meddig tart az Atlético sikersztorija? A „matracosok” az előző szezon fináléja után újra 13 meccsel számolnak az európai kupában, és egy jó sorsolással könnyen lehet, hogy Diego Simeone fiai újra meglepik lelkes szurkolóikat és az európai elitet.

6. (7.) Paris Saint-Germain

Jönnek a franciák! A BL-győzelmet legutóbb 1993-ban, a Marseille révén ünneplő nemzet lassan az Eiffel-tornyot is beáldozná, csak hogy újra láthasson egy, a kék-fehér-piros lobogó alatt futballozó együttest a fináléban. A PSG-n egyelőre nem múlik, a párizsiak legutóbb július közepén szenvedtek vereséget.

7. (9.) Juventus

Bár a National Geographic nem számolt be róla, kiderült, a „zebrák” kizárólag Olaszországban érzik jól magukat. A BL-ben az Atlético és az Olympiakosz vendégeként is vereséget szenvedő, a Serie A-ban brillírozó Juventusnak két fordulója maradt bizonyítani, hogy az európai „mezőkön” szaladgálva is megállja a helyét.

8. (10.) Dortmund

A tűznek a víz, a hidegnek a meleg, a Juventusnak pedig a Borussia Dortmund az ellentéte. A Bundesligában a kiesés elől menekülő, jelenleg a tabella 16. helyén szerénykedő BVB a BL-ben megállíthatatlan, és négy győzelemmel, valamint egyetlen kapott góllal csoportja élén áll. A kérdés már csak az, mire megy a nyolcaddöntőben a kétarcú Dortmund.

9. (6.) Manchester City

Nincs mese, előbb-utóbb a manchesterieket is utol kell érnie a szerencsének. A világ egyik legdrágább keretével dolgozó Manuel Pellegrini beoltotta győzelem ellen csapatát a BL-ben, de ha az utolsó két fordulóban sikerül nyerni, így is a legjobb tizenhat között találhatják magukat a kékek, onnan pedig ki tudja, mi a következő lépcső. Végül is, ahogy azt az Egyesült Államokban is gyakran mondogatják: a rájátszásra kell csúcsformába lendülni.

POWER RANKING
Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de azért megőrzik játékosságukat is.

10. (8.) Arsenal

A bajnokságban botladozó, a Swansea-tól, majd vasárnap a Manchester Unitedtól is vereséget szenvedő „ágyúsok” lassan elkezdhetnek a BL-re fókuszálni, ugyanis az eredmények alapján úgy tűnik, a Premier League-ben megint nem ez lesz az ő szezonjuk. Mindenesetre az európai kupában megy a szekér, és a továbbjutástól sem állnak messze Alexis Sánchezék.

11. (11.) Roma

A halálcsoportban rezeg a léc Roma alatt. A „farkasok" jelenleg a négyes második helyén állnak, kereken annyi ponttal, mint a CSZKA Moszkva, ráadásul a gólkülönbségük is megegyezik az orosz csapatéval. Arról már ne is beszéljünk, hogy a negyedik helyen az utolsó körökben vélhetően mindent bevető Manchester City áll.

12. (13.) Porto

A kolumbiaiak által repített portugálok a 2004-es gelsenkircheni döntő után lélekben újra bejelentkeztek a fináléért, és bár tény, az egyik legkönnyebb csoportot kapták, egyelőre remekül tartják magukat. Ki tudja, mire lesznek képesek, ha egy igazán erős csapat jön.

13. (12.) Liverpool

Legyünk őszinték, ebben a szezonban nehéz komolyan venni a Liverpoolt. A „vörösök” nagyon akarnak, de az eredmények nem jönnek. Zsinórban négy vereséget szenvedett Brendan Rodgers együttese, amelyen a bajnokságban legutóbb a kiesés elől menekülő Crystal Palace fogott ki. A BL-ben még a továbbjutás is finoman szólva kérdéses, a Basel könnyedén megtréfálhatja a Luis Suárez távozása miatt még mindig álmatlan éjszakáktól szenvedő liverpooliakat.

14. (16.) Leverkusen

Az előző listánkra épp hogy felférő gyógyszergyáriak a jóval esélyesebbnek tartott Monacót, a Zenitet és a Benficát is maguk mögött tudhatják a C-csoportban, sőt, már a nyolcaddöntőt is a zsebben érezhetik. Ki ne emlékezne a 2001–2002-es szezonban mutatott nagy Bayer-menetelésre? Lehet, hogy újra belelendülnek a németek?

15. (14.) Schalke

A gelsenkircheniek sem a bajnokságban, sem a BL-ben nem szárnyalnak, mégsem szabad leírni őket. Még bármi történhet, a négyesük második helyén álló németek a csoportkör végére akár a Chelsea-t megelőzve az élre is állhatnak, de még az sem zárható ki, hogy a Sporting és Maribor mögött végeznek. Két forduló maradt a bizonyításra.

16. (15.) Zenit

A rendre listánk végén kullogó oroszok hétről hétre bizonyítják, a pénz nem minden. A transfermarkt.de által több mint 200 millió euróra taksált szentpéterváriak előző hét meccsükből négyet elveszítettek, ráadásul a BL-ben sem állnak valami fényesen. Itt többre lesz szükség a malacpersely feltörésénél, ha a legjobb tizenhatról álmodoznak Hulkék.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
2014. november 25., kedd
E-CSOPORT

18.00 CSZKA Moszkva (orosz)–AS Roma (olasz)
20.45 Manchester City (angol)–Bayern München (német)
F-CSOPORT
20.45 APOEL (ciprusi)–Barcelona (spanyol)
20.45 PSG (francia)–Ajax (holland)
G-CSOPORT
20.45 Schalke (német)–Chelsea (angol)
20.45 Sporting CP (portugál)–Maribor (szlovén)
H-CSOPORT
18.00 BATE Boriszov (fehérorosz)–Porto (portugál)
20.45 Sahtar Doneck (ukrán)–Athletic Bilbao (spanyol)
2014. november 26., szerda
A-CSOPORT
20.45 Atlético Madrid (spanyol)–Olympiakosz (görög)
20.45 Malmö (svéd)–Juventus (olasz)
B-CSOPORT
20.45 Ludogorec (bolgár)–Liverpool (angol)
20.45 Basel (svájci)–Real Madrid (spanyol)
C-CSOPORT
20.45 Bayer Leverkusen (német)–Monaco (francia)
18.00 Zenit (orosz)–Benfica (portugál)
D-CSOPORT
20.45 Anderlecht (belga)–Galatasaray (török)
20.45 Arsenal (angol)–Borussia Dortmund (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik