Csatlakozunk olvasóinkhoz, szerintünk is Bayern-Chelsea döntő lehet

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.09.15. 21:21
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2014–2015-ös idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsoroljuk a szerkesztőségen belüli szavazás után. Egyetért velünk? Kötve hisszük: szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

Négyen a legerősebbnek tartott ötösből (Fotó: Reuters)

 

 

Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de azért megőrzik játékosságukat is.

A Nemzeti Sport Online a Bajnokok Ligája 2014–2015-ös idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsoroljuk a szerkesztőségen belüli szavazás után. Célunk, hogy tisztább képet adjunk az esélyekről – elsősorban hosszabb távon, tehát ne várják tőlünk, hogy lehúzzuk a gyengébben rajtoló gigászokat. A szerkesztőségi szavazatokat az Európa-bajnoki selejtezők miatti bajnoki szünetben gyűjtöttük össze.

Nagy tanulsága az erősorrendnek, hogy az olvasói szavazatok alapján összeállt lista első 12 helyezettje éppen úgy követi egymást, mint az NSO-nál!

1. BAYERN MÜNCHEN (német)

Pep Guardiola ugyan nem főzött olyan ízletest első nekifutásra a müncheni konyhában, mint elődje, Jupp Heynckes, de a hagyományos bajor fehér kolbász odahaza azért megfeküdte mindenki gyomrát (egyenesen rekordmértékben), és nem látjuk okát, miért lenne ez másképpen ebben a Bundesliga-idényben. A mester nagy nyári fogása Robert Lewandowski volt, de Mehdi Benatia is az alapcsapat tagja lesz, míg Xabi Alonso, Sebastian Rode, Juan Bernat és Pepe Reina mellékszerepre készülhet, ha minden ász egészséges és bevethető lesz. Ha nem forgatja agyon a csapatot Pep taktikailag és a személyi állományt tekintve (ily csodás keretnél nagy azért a kísértés), ha akad valaki, aki átveszi Toni Kroos szerepét (Thomas Müller, Mario Götze?), akkor még kisebb sérüléshullám esetén is ott lesznek a BL végjátékában – minden bizonnyal friss bajnokként.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Neuer – Lahm, Benatia, J. Boateng, Alaba – Schweinsteiger, Thiago Alcántara – Robben, Th. Müller, Ribéry – Lewandowski.

2. CHELSEA (angol)

José Mourinho nem kis barnás-zöldes biogalacsinokkal gurigázott a nyáron: Diego Costa, Cesc Fabregas, Filipe Luís, Loic Rémy, Didier Drogba és a kölcsönből megtért Kurt Zouma, Thibaut Courtois kettős hosszú ideig húzóemberek lesznek – a már 36 esztendős Drogba kivételével. Egy csapatnyi fiatal végleges vagy átmeneti elengedése mellett David Luiz, Romelu Lukaku, Demba Ba, Frank Lampard, Samuel Eto'o, Ashley Cole és Fernando Torres távozása húzta alá a korszakváltást, és egyben teremtette meg a változtatások anyagi alapjait, hiszen nettóban igen kevés összeget költöttek a „kékek". Angol szakírók szerint nem az dönt majd a gárda BL-szerepléséről, hogy mit tudnak, hanem az, hogy mennyire bírják a nyomást – Mourinho „őrült portugál-taktikája" Madridban összességében kevés jóra vezetett, de London egészen más világ.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Courtois – B. Ivanovics, Terry, Cahill, F. Luís – Fabregas, Matics – Schürrle, Oscar, Hazard – D. Costa.

3. BARCELONA (spanyol)

Nem a pártos hurráoptimizmus mondatja a katalánokkal, hogy a tavalyi szenvedés után ebben az idényben mindent besöpörhetnek: Alexis Sánchez, Cesc Fabregas, Víctor Valdés, Bojan Krkic és Alex Song távozását kiheverik, Carles Puyol visszavonulásán eldöngicsélnek még picit, de Luis Suárez, Jérémy Mathieu, Ivan Rakitic, Marc-André ter Stegen, Claudio Bravo, Thomas Vermaelen személyében azonnal beépíthető emberekkel gazdagodtak, még ha az uruguayi a vártnál hosszabb nyári pihenőt kapott is. Tavaszra összecsiszolódnak a régiek az újakkal, beérik a Munir El Haddadi, Rafinha, Sandro Ramírez vonulat, a kispadon mesés lesz a felhozatal (Pedro, Xavi, Vermaelen, Javier Mascherano) – reszkess nagyvilág!

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Ter Stegen – D. Alves, Piqué, Mathieu, J. Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta – Messi, L. Suárez, Neymar.

4. REAL MADRID (spanyol)

Az elmúlt szezonban kupaügyileg csúcsra járatta Carlo Ancelotti a királyi klubot, de nagy kérdés, hogy lesz-e idén is olyan szerencséje, hogy a bombaerős alapcsapatot nagyjából és kiheverhető módon elkerülik a sérülések. A kapusposzton előbb-utóbb újabb váltás lesz (a Diego López, Iker Casillas, Keylor Navas útvonalon haladva), Kaká és Mesut Özil után újra akad klasszikus karmestere a gárdának Toni Kroos személyében, egy Ángel Di María, James Rodríguez csere miatt nem kell kardjukba dőlniük a drukkereknek, úgy meg pláne, hogy most fog kivirágozni Gareth Bale – de a Cristiano Ronaldo-függőség változatlan, a védelem még mindig bugos, annak bal oldala pláne; és mondjuk meg őszintén: a Karim Benzema, Javier Hernández csatár kettős sem fog éppen a gólkirályi címért harcolni. Mindezek ellenére a végjáték elképzelhetetlen nélkülük.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: K. Navas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Kroos – Bale, J. Rodríguez, C. Ronaldo – Benzema.

5. ATLÉTICO MADRID (spanyol)

„Szélsőségesen" erősített a nyáron az Atlético: az elmúlt idényben kis túlzással a csapat két legveszélyesebb szélsője két védő, Juanfran és Filipe Luís volt, ezt orvosolta Antoine Griezmann és Alessio Cerci megszerzésével Diego Simeone mester. Diego Costa helyett érkezett Mario Mandzukic, valamint Raúl Jiménez (és ha majd felépül szívműtétje után, bevethető lesz Ángel Correa is), míg Luíst Guilherme Siqueira és Cristian Ansaldi, Courtois-t Jan Oblak és Miguel Ángel Moya pótolja. A brazil Diego helyett nincs új vérbeli karmester, de ilyesmire nincs is igény ennél az AM-nél: a csapat ereje eddig sem a sztárokban, hanem a sztárok által mutatott alázatban és a Simeonéból tökéletesen átszivárgott fanatizmusban rejlett. Ha csak feleolyan jól elsülnek a nyári változások, mint azt a számok sugallják, a legjobb négy közé jut az Atlético.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Oblak – Juanfran, Godín, Miranda, Siqueira – Mario Suárez, Gabi – Griezmann, Koke, Cerci – Mandzukic.

6. MANCHESTER CITY (angol)

Az UEFA Pénzügyi Fair Play megfogta kissé a Cityt, ahová – csodák csodájára – ezen a nyáron „csak" Eliaquim Mangala, Fernando Reges, Willy Caballero, Bruno Zuculini, Bacary Sagna és kölcsönbe Frank Lampard érkezett. Tegyük hozzá gyorsan, hogy Sagna már 31 és fél éves, Lampard csak a télig marad, Fernando Reges tartalék vízhordó, tehát az igazi nagy hosszú távú erősítés „mindössze" a középső védő Mangala. Nem is baj, hogy egyben maradt Manuel Pellegrini bajnokcsapata, ahol már nem is az a nagy kérdés, hogy megvédik-e címüket a Premier League-ben, hanem az, hogy ismét kudarcot vallanak-e Európában?

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Hart – Zabaleta, Kompany, Mangala, Clichy – D. Silva, Y. Touré, Lampard, Nasri – Agüero, Dzeko.

7. PARIS SG (francia)

UEFAir Play-ügyileg hasonló cipőben jár a párizsi élcsapat, mint a Manchester City: a franciák potom 50 millió eurót költhettek a nyáron (ide nekünk egy ilyen büntetést!), ez pedig csak David Luizra volt elég, Ángel Di Maríáról lemaradtak, és csak a jobbhátvéd Serge Aurier-t sikerült gyanús körülmények között lízingelniük. Pánikra semmi ok: utóbbi a múlt idény nagy felfedezettje volt, Luizzal a védelem jelentősen erősödött, a középpálya, a támadósor és Zlatan Ibrahimovic egója pedig eddig is bombaerős volt. A „Monyákó" szétesésével a hazai bajnoki cím megszerzése szinte törvényszerű, de érzésünk szerint a PSG arab tulajdonosai csakis egy BL-döntővel lennének elégedettek.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Sirigu – Aurier, Thiago Silva, D. Luiz, Digne – Matuidi, Verratti, Cabaye – Lucas, Ibrahimovic, Cavani.

8. DORTMUND (német)

Ha nem csalnak transzferológiai megérzéseink, több alapember is utolsó dortmundi BL-idényében vitézkedhet, így aztán Jürgen Klopp bátran kijátszhatja a „Most vagy soha!" ütőkártyát. Lewandowski már elcsábult (idő kérdése csak, és követik még páran, ezt legbelül a legelvakultabb BVB-fanok is tudják), de Ciro Immobile és Adrián Ramos egyesült erővel pótolhatja, miközben Matthias Ginter, Nuri Sahin és Kagava Sindzsi meg-, véglegesen meg-, illetve visszaszerzése is remek húzás Klopptól. Odahaza mindez kevés lesz a Bayern ellen, a BL viszont más tészta: ez a Dortmund csodás sprinter és kiszámíthatatlan hosszútávfutó.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Weidenfeller – Piszczek, Hummels, Szubotics, Schmelzer – S. Bender, Gündogan – Kagava, Mhitarjan, Reus – Immobile.

9. ARSENAL (angol)

Arsene Wenger nekilendül, hogy nyerjen valami aranyosat – írják, írjuk le lassan fél emberöltő óta az Arsenallal kapcsolatban. A francia mester ritka heteket élt át a nyáron: egyetlen alapembere sem távozott Sagna kivételével, sőt, Alexis Sánchez, Calum Chambers, Danny Welbeck és Mathieu Debuchy érkeztével tovább erősödött a gárda. Innentől kezdve már csak egy a kérdés: megölik-e a sérülések (ismét) az Arsenal idényét?

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Szczesny – Debuchy, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Ramsey, Wilshere – A. Sánchez, Özil, Cazorla – Welbeck.

10. JUVENTUS (olasz)

Érdekes módon az olasz bajnoki címvédőt a nyári Serie A-s beharangozókban szakértők sora várja csak a második helyre odahaza, holott együtt maradt a tavalyi gárda, még Arturo Vidalt sem csábította el a Manchester United – igaz ugyanakkor, hogy az érkezők közül Álvaro Morata, Luca Marrone, Patrice Evra, Roberto Pereyra, Romulo vagy Kingsley Coman sem klasszis éppen, és Antonio Conte váratlan távozása is megzavarhat egy-két fejet. Massimiliano Allegritől a minimális elvárás a bajnoki cím megvédése, de őszintén szólva ezért nem számíthat különösebb dicséretre, az igazi kihívás számára és az Öreg Hölgynek a BL. Talán a lassan búcsúzkodó Andrea Pirlo jutalomjátékával?
Ilyen csapatot küldenénk pályára: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Romulo, Vidal, Pirlo, Pogba, K. Asamoah – Tévez, Llorente.

11. LIVERPOOL (angol)

Hogy mire mentek Hunyadi János hadai Hunyadi János nélkül, vagy hogy mi lett Mátyás király birodalmával Mátyás király nélkül, arra megadta a választ a történelem – hogy mi lesz a Liverpoollal Luis Suárez nélkül, azt pedig kiforogja a közeljövő. Brendan Rodgers menedzser Daniel Agger és Pepe Reina elengedésével tette teljessé a nagy megújulási folyamatot, miközben a védelemben Dejan Lovren, Javier Manquillo és Alberto Moreno, a középpályán Adam Lallana, Emre Can és Lazar Markovics, a csatársorban Mario Balotelli, Rickie Lambert és jövőre Divock Origi az új ember. Ha összefogva tudják Suárezt pótolni, és a 34 éves Steven Gerrard bírja a sokfrontos harcot, minimum a legjobb nyolc közé juthatnak.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Mignolet – G. Johnson, Lovren, Sakho, Moreno – Henderson, Gerrard – Sterling, Lallana, Sturridge – Balotelli.

12. AS ROMA (olasz)

Érzésünk szerint ebben az idényben a „farkasok" vérszagot kapva inkább a „zebrák" szétcincálására koncentrálnak majd, de van olyan erős ez a csapat, hogy még tavasszal is érdemben beleszóljon a BL-ben a dolgok alakulásába. Még úgy is, hogy a tudomány mai állása szerint Francesco Totti, Ashley Cole, Maicon és Daniele De Rossi sem lesz fiatalabb az évek múlásával, és nagy érvágás Benatia eladása is. Amiben viszont bíznak az Örök Városban, az az, hogy a nagyjából egyben maradt épületbe Rudi Garcia, ha nem is egyhamar, de tökéletesen beépíti a Juan Iturbe, A. Cole, Konsztantinosz Manolasz, (a végleg megvett) Radja Nainggolan, Urby Emanuelson, Antonio Sanabria, Salih Ucan, Davide Astori, Leandro Paredes téglasort, és éhes csapata motivációban (azért a nagy öregek szépen szeretnek búcsúzkodni!) is túltesz ellenfelein, s a cseresor is tömve lesz immáron válogatott játékosokkal. Sőt, még a lelátóra is jut lassan egy csapatnyi...

Ilyen csapatot küldenénk pályára: De Sanctis – Maicon, Castán, Astori, A. Cole – Pjanic, Strootman, De Rossi – Gervinho, Destro, Iturbe.

13. BENFICA (portugál)

Jorge Jesus csapata alaposan megfizette a nyáron a nagyság árát, pontosabban megfizetették a topligákkal naggyá nőtt játékosaik árát: 77.4 milliót zsebeltek be például Markovicsért, Oblakért, André Gomesért, Garayért, Óscar Cardozóért és Alan Kardecért. Feleennyit költött azért Jesus, és ahogyan az ő és a gárda megfigyelőinek szakértelmét ismerjük, nemsokára Bryan Cristante, Talisca, Loris Benito, César Henrique, Derley, Pawel Dawidowicz, Djavan vagy Daniel Candeias eladásán keresik magukat degeszre – az ügynökök és a játékjogokba betársult cégek. Andreasz Szamarisz, Jonas vagy Júlio César személyében „kész" játékosok is érkeztek, mégis azt mondjuk, Jesusnak nem is kisebbfajta csodát kell tennie, ha olyan eredményes akar lenni a csapattal, mint tavaly.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: J. César – M. Pereira, Luisao, L. López, Eliseu – E. Pérez, Szamarisz, Amorim – Salvio, Lima, Gaitán.

14. PORTO (portugál)

Nagyon nem ment az elmúlt idényben Portugália közelmúltbeli egyeduralkodójának, hiszen lemosták őket odahaza minden hadszíntéren, így most az egykori megbízható kapusra, Julen Lopeteguira vár a feladat, hogy visszaszerezze a régi szépet. A spanyol a nyáron elengedte a Mangala, Iturbe, Fernando Reges, Steven Defour négyest, de véleményünk szerint az Adrián López, Bruno Martins Indi, Jaszin Brahimi, Otávio, Vincent Aboubakar, Iván Marcano, Cristian Tello, Casemiro, Óliver Torres sor kárpótlást nyújt ezért. Nem mondjuk, hogy a spanyol U-válogatottól importált Lopetegui csett-csatt összerak egy Európában is eredményes Portót, de a bajnoki címet már most visszahódíthatják (a Benfica nyara sem volt egyszerű), és a BL-ben is begyűjthetnek egy-két skalpot. De csak ősszel.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Fabiano – Danilo, Martins Indi, Maicon, Sandro – Casemiro, Quintero, H. Herrera – Adrián, J. Martínez, Quaresma.

15. ZENIT (orosz)

Villámrajtot vett André Villas-Boas csapata az orosz bajnokságban, majd a portugál mester magabiztosan azt nyilatkozta, hogy a BL-csoportban nem elégednek meg a második hellyel. A belső viszályok és gyenge eredmények miatti tavalyi pocsék idény már a múlté, a nyáron érkezett ráadásul Javi García és Ezequiel Garay is. Nem lehet rossz az a csapat, amelyik tízmilliókért vásárol és ahol a sztárok bőven ötmillió euró fölött keresnek évente – de annyira nem jó azért a Zenit, hogy vérmes reményeket tápláljanak tavasszal is. Legalábbis a BL-ben, és legalábbis az idén, hiszen Villas-Boas az esedékes generációváltás (Anatolij Timoscsuk, Vjacseszlav Malafejev, Andrej Arsavin, Alekszandr Kerzsakov, Alekszandr Anyjukov kiöregszik lassan) levezénylése után újra nagy csapatot építhet.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Lodigin – Szmolnyikov, Garay, Lombaerts, Criscito – Javi García, Witsel – Hulk, Satov, Danny – Rondón.

16. LEVERKUSEN (német)

Surranópályán messze úszhat hazai vizeken a Bayer 04, de frissességével, lendületével és viszonylagos ismeretlenségével ez európai harcszíntereken is okozhat meglepetéseket. Már az csodaszámba ment, hogy a salzburgi mágus, Roger Schmidt két fontos embert veszített csak, Emre Cant és Sidney Samet, de bőven kárpótolta magát a Hakan Calhanoglu, Josip Drmic, Wendell, Tin Jedvaj, Kirjakosz Papadopulosz ötössel. Igen erős kezdő, igen valószínű tavaszi folytatás.

Ilyen csapatot küldenénk pályára: Leno – Donati, Toprak, Papadopulosz, Wendell – G. Castro, L. Bender – Drmic, Calhanoglu, Szon – Kiessling.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik