Két döntős hajónk lesz a szegedi evezős Európa-bajnokságon

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.04.26. 13:55
Szabó Bencére és Furkó Kálmánra szombat délután komoly feladat vár (Fotó: Facebook/Magyar Evezős Szövetség)
Az evezősök Európa-bajnokságának péntek délelőtti programjában Szegeden a magyar hajók a reményfutamokban mutathatták meg magukat. Kivéve a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesünket, amely biztos döntősként ismerkedhetett a hazai pályával.

 

Miután az olimpiai kvalifikációs regattán Pétervári-Molnár Bendegúz bejutott a férfi egypárevezősök vasárnapi döntőjébe – és ezzel életben tartotta reményeit a kvótára –, az Európa-bajnoki versenyszámoké volt a főszerep. A világbajnoki ezüstérmes Szabó Bence és Furkó Kálmán is bemutatkozott a fantasztikus hangulatot teremtő szegedi közönségnek. Első fellépésüknek még nem volt komoly tétje, mert a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesek versenyében csupán három induló van. Második helyen értek célba az osztrák kettős mögött, a moldovaiakat megelőzve. Az igazán komoly feladat szombat délután vár majd rájuk a döntőben. Már a nyitónapon biztosította a helyét a vasárnapi fináléban Galambos Péter (férfi könnyűsúlyú egypár).

Juhász Adrián és Simon Béla duója a kormányos nélküli kettesek második reményfutamába kapott besorolást, de sajnos nem tudta ledolgozni a táv első részében összeszedett hátrányát. Preil Vivien és Zsiros Janka most először eveznek egy hajóban nagy világeseményen. Amint összeszoknak, a B-döntőbe jutásnál is jobb eredmények várhatnak rájuk.

„A csütörtöki pályán volt egy kis hiányérzetünk technikailag, hogy az nem teljesen állt össze, de magunkat is meglepve sokáig tudtunk menni a vb-döntős ír és svájci csapattal. Pozitívan álltunk a pénteki naphoz, ám mivel fizikailag kicsit gyengébbek vagyunk az ellenfeleinkhez képest, az ellenszél nem kedvezett nekünk. A pálya első fele sokkal jobban összeállt technikailag, de a harmadik ötszázat szeretnénk kijavítani a B-döntőben”értékelt a kétpárevezősök reményfutama után Zsiros Janka.

„Az időjárás állítólag még változatosabb lesz, a tartós szél pedig még erősebb. Ezer méter után igyekeztünk tudatosan indítani egy erősebbet. Bízunk benne, hogy a B-döntőben egy jó csata vár ránk a futamgyőzelemért. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy amikor a célhoz közeledünk, akkor a nézőtéren nekünk szurkolnak” – mondta Preil Vivien, a magyar hajó másik tagja.

A Szentpáli Gergő, Csizmadia Ádám, Kerekes Krisztián, Szentpáli Balázs összetételű magyar hajó a mezőny végén, az ötödik helyen ért célba a férfi kormányos nélküli négyesek reményfutamában. Csapatunk számára a B-döntőben ér véget a szegedi kontinensviadal. Bácskai Máté a férfi egypár első reményfutamában szintén az ötödik lett, a nagyobb mezőny miatt a C/D-ágon folytatja majd a küzdelmeket.

Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter párosa a női, Kertész Keve és Szigeti Ferenc párosa a férfi könnyűsúlyú kétpárevezősök reményfutamában zárt a mezőny végén, mindkét egységünk hetedikként. Újhelyi Mihály, Ács Kristóf, Gerei Tamás és Koncsik Dominik a 6-os pályán a hatodik helyet szerezték meg a férfi négypárevezősök reményfutamában.

Az evezős hétvége részeként került sor az idei ergométeres diákolimpiára, ahol a fiatalok jó hangulatban versenyeztek az aranyéremért a különböző korosztályokban. Az eseményt Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára is a helyszínen tekintette meg, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Cseh Ottó körbevezette őt a szurkolói faluban.

„Az evezés a kajak-kenunál nagyobb hagyományokra tekint vissza nemzetközi szinten, éppen ezért fontos, hogy felhívjuk a figyelmet ennek a sportágnak a gyönyörűségeire is. Ezért nagy dolog, hogy ennek az Európa-bajnokságnak és olimpiai kvalifikációs versenynek Magyarország és Szeged városa adhat otthont. Tudatosan igyekszünk minél több kvótaszerző eseményt hazánkba hozni, hogy ezzel is segítsük sportolóink kvótaszerzési reményeit. És szintén tudatos elgondolás eredménye, hogy az ergométeres diákolimpia is itt és most került megrendezése, mert a Sportoló Nemzet Programmal pont arra próbáljuk meg felhívni a figyelmet, hogy minél több fiatal sportoljon rendszeresen, és váljon az életük részévé a testmozgás” – mondta Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

EREDMÉNYEK
ELŐFUTAM
Férfiak. Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: 1. Hultsch, Ruttmann (osztrák) 7:13.42, 2. Szabó Bence, Furkó Kálmán 7:28.07 (az A-döntőben folytatja)

REMÉNYFUTAMOK
Férfiak. Egypár: 1. Mercier (belga) 7:19.93, ...5. Bácskai Máté 7:50.90 (a C/D-ágon folytatja)
Kormányos nélküli kettes: 1. Van Sprang, Krommenhoek (holland) 6:55.31, ...4. Juhász Adrián, Simon Béla 7:06.50 (a C-döntőben folytatja)
Könnyűsúlyú kétpár: 1. Carracedo Ferrero, Horta Pombo (spanyol) 6:41.77, ...7. Kertész Keve, Szigeti Ferenc 7:14.70
Kormányos nélküli négyes: 1. Schuerch, Roth, Brunner, Schaetzle (svájci) 6:09.79, ...5. Szentpáli Gergő, Csizmadia Ádám, Kerekes Krisztián, Szentpáli Balázs 6:35.06 (a B-döntőben folytatja)
Négypár: 1. Condrau, Plock, Bärlocher, Lange (svájci) 6:06.19, …6. Ujhelyi Mihály, Ács Kristóf, Gerei Tamás, Koncsik Dominik 6:30.19 (a B-döntőben folytatja)

Nők. Kétpár: 1. Bodnar, Radis (román) 7:16.34, ...6. Preil Vivien, Zsiros Janka 7:40.19 (a B-döntőben folytatja)
Könnyűsúlyú kétpár: 1. Bates, Grant (brit) 7:20.87, ...7. Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter 7:50.58

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik