A Barca és a Real megelőzte a Bayern, Chelsea párost

Vágólapra másolva!
2014.09.29. 22:18
null
Két spanyol óriás állt az erősorrend élére (Fotó: Action Images)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2014–2015-ös idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsoroljuk fordulóról fordulóra egy szerkesztőségen belüli szavazás után. Egyetért velünk? Szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

1. Barcelona (az előző listán: 3.)

A BL-csoportkör második fordulójának is érintetlen hálóval vág neki a katalán sztárcsapat, a spanyol bajnokságot már nem százszázalékos mérleggel, ellenben 17–0-s gólkülönbséggel vezeti Luis Enrique együttese.

A PSG elleni keddi csoportrangadón – Ibrahimovic kiesése ellenére is – érik a kapott gól, de ha összejön a győzelem szezonbeli első igazi erőmérőjén, ez aligha zavarja majd a szurkolókat. A párizsiak abszolút fogható formát mutatnak, de ha a Málaga nulla kaput eltaláló lövésen tudta tartani Messiéket, hasonló bravúr Laurent Blanc fiainak sem kivitelezhetetlen.

2. Real Madrid (4.)

Zakatol a másik spanyol óriás is, egészen listánk második helyéig ugrott fel az elmúlt két hétben. Ebben a 14 napban (azaz a Basel elleni 5–1-es BL-bemutatkozás óta) Carlo Ancelotti csapata három győzelmet mutatott fel, 15 szerzett góllal nyomatékosítva. Ebből Cristiano Ronaldo egymaga nyolcat szerzett. Ha az olasz mester második madridi szezonjában is képes lesz megteremteni az összhangot a királyiak középpályáján (ami most nem Di María, hanem James Rodríguez helyének megtalálását jelenti), akkor egy kis szerencsével és formaidőzítéssel akár „a címvédés kizárt a BL-ben” mítosz is megdőlhet.

3. Bayern München (1.)

A Manchester City kicentizett legyőzése után egy kínos hamburgi döntetlen becsúszott a német bajnoknak, de nem ez, inkább a többiek javulása okozta, hogy az első helyről a második játékhétre a harmadikra lépett vissza a Pep-csapat.

A hazai riválisok ingadozó teljesítményét elnézve borítékolható, hogy a Bundesligában nem lesz komoly kihívója a Bayernnek, kérdés, hogy egy újabb korán bebiztosított salátástál pozitív vagy – 2014 tavaszához hasonlóan – negatív hatással lesz a Bajnokok Ligája végjátékára.

4. Chelsea (2.)

Szintén kettőt lépett vissza az angol bajnoki cím legnagyobb esélyese, a José Mourinho alatt mindig sokat ígérő második szezonjába lépő Chelsea – hasonló okokból mint a Bayern. A Premier League-ben minden szép és jó a Stamford Bridge-en, a legnagyobb rivális Man. City már hat forduló után ötpontos hátrányban van, de a Schalke elleni hazai 1–1 után a nemzetközi porondon még adós az igazán jó teljesítménnyel a nyáron kiválóan erősítő 2012-es győztes. A kékekre kedd este a Sporting vár.

5. Atlético Madrid (5.)

A Sevilla elleni erődemonstráció (4–0) a helyére tette Diego Simeone tanítványainak önbizalmát, de az Olympiakosz elleni idegenbeli BL-vereség és a Celta Vigo elleni hazai iksz megmutatta, még nincs topformában a nyáron jelentősen átalakult spanyol bajnok és BL-döntős Atlético. Szerdán újabb kemény teszt jön: az eddig hibátlan és gólt sem kapó olasz bajnok, a Juventus érkezik a Vicente Calderónba. A madridi kilencven perc után mindkét együttesről sokkal többet fogunk tudni.

6. Manchester City (6.)

Akárcsak a „matracosok”, a City sem mozdult helyéről BL-rangsorunkban, ami jelen esetben kicsit hízelgőnek tűnhet. Pellegrini fiai Münchenben peches vereséget szenvedtek, a Chelsea elleni rangadón azonban szerencsés pontot szereztek. Ez és a Hull City elleni 4–2-es győzelem is mutatja az angol bajnok csapongó teljesítményét. Ha becsúszik egy botlás a szezon kezdete óta rendkívül meggyőző és egységes AS Roma ellen, az sokba kerülhet a Premier League-en kívül rendre sokat ígérő, de csalódást okozó manchesteri kékeknek.

7. Juventus (10.)

POWER RANKING
Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de azért megőrzik játékosságukat is.

Listánk legnagyobb javítója a Juventus, amely a nyáron a csapat élére kinevezett (komoly szurkolói ellenszélben dolgozó) Massimiliano Allegri kezei alatt egyelőre nem tud hibázni. Csupa győzelemmel és kapott gól nélkül állnak a „zebrák”, de a szezon első igazi erőmérője csak most jön: idegenben az Atlético Madrid ellen.

8. Dortmund (8.)

A BVB helyezése sem változott, de nem igazán nevezhető rózsásnak a helyzet Jürgen Klopp hazai porondon döcögő, az Arsenal elleni BL-mérkőzésen ellenben biztató teljesítményt nyújtó együttese körül.

Rengeteg a sérült a keretben, a szezon egyik legfontosabb meccse elment a hétvégén a Schalke otthonában, ami ráadásul sorozatban a harmadik nyeretlen bajnoki volt. Az Anderlecht ellen lehet javítani az összképen, de Belgiumban ez sem lesz könnyű. Ne csodálkozzunk, ha a következő erősorrenden már nem lesz az első tízben a fekete-sárga együttes.

9. Arsenal (9.)

Az Arsenal is hozza a szokásos népsűrűséget az orvosi szobában: a hétvégén Ramsey, Arteta és Wilshere csatlakozott Walcott, Giroud és társaik mellé. Az „ágyúsok” a vékonyka németországi BL-szereplést a Ligakupában is folytatták (a Southampton jelentette a végállomást), de az észak-londoni rangadó (Tottenham, 1–1) sem végződött mosolygósan Arsene Wenger csapata számára. A Galatasaray elleni hazai BL-csata sokat mozdíthat a morálon, lefelé és fölfelé is.

10. PSG (7.)

A párizsiak augusztus utolsó napján elgázolták a Saint-Étienne-t, azóta viszont annyi 1–1-es döntetlent játszottak, hogy az egy teljes szezonra is elég lenne. Szám szerint négyet, öt mérkőzésből. Nem csoda hát, hogy a PSG listánk első számú visszaesője, a ráncok kedd este tovább sűrűsödhetnek Laurent Blanc homlokán: a listavezető Barcelona érkezik a francia fővárosba.

11. Liverpool (11.)


A bolgár Ludogorec drámai körülmények közötti legyőzése óta egy emlékezetes Ligakupa-továbbjutás mellett két bajnokin mindössze egy pont jutott Brendan Rodgers együttesének, amely egyelőre csak keresi önmagát Luis Suárez eladása óta, a 13. helyen áll a PL-ben. Eddig Raheem Sterling szereplése az egyetlen igazi pozitívum a „vörösök" szezonjában. A csapat Svájcban nagy lépést tehet a továbbjutás felé, de az biztos, hogy az időjárással ellentétben a helyzet meleg lesz Bázelben.

12. Roma (12.)

Az olasz fővárosban bőven volt mit ünnepelni a hétvégén: a klubikon, Francesco Totti 38 éves lett, a Hellas Verona ellen pedig folytatódott a hibátlan bajnoki menetelés. A CSZKA Moszkva ellen hengerelt Rudi Garcia csapata, amelyre Manchesterben (majd hétvégén Torinóban is) rendkívüli kihívás vár, de félelem nélkül és a City európai bizonytalanságát ismerve akár egy meglepetés is összejöhet. Ne lepődjünk meg, ha két hét múlva már az első tízben szerepelnek a „farkasok”.

13. Zenit (15.)

Ez a Zenit nem az elmúlt években megszokott Zenit, ez már az első csoportkörben is kiderült: André Villas-Boas legénysége a Benfica 51 mérkőzéses hazai veretlenségét adta át a múltnak 2–0-s győzelemével. Igaz, a hétvégén becsúszott egy gól nélküli hazai iksz a Szpartak Moszkva ellen, de ezt megelőzően sorozatban 13 győzelem áltl a csapat neve mellett. Kíváncsian várjuk a folytatást a nemzetközi porondon, szerdán a Monaco látogat Szentpétervárra.

14. Porto (14.)


A Porto egy hatossal tömte ki a fehérorosz BATE Boriszovot az első BL-játéknapon, de ez senkit sem ért különösebben váratlanul. A bajnokságban azóta csak két döntetlenre futotta (Boavista, Sporting) a „sárkányoknak”, akik a power rankingben nem mozdultak a 14. helyről, a hét közepén pedig Ukrajnába utaznak a Sahtar Doneck otthonába, a csoportkör második legnehezebb fellépésre.

15. Benfica (13.)

A Benfica két helyet esett vissza rangsorunkban, viszont a Zenittől elszenvedett BL-vereség óta kétszer annyi pontot hozott a Portón a portugál bajnokságban. A Leverkusen otthonában a második játéknap egyik legélvezetesebb összecsapására van kilátás.

16. Leverkusen (16.)

A Bayer az első hét után most is őrzi a tizenhatok kapuját, de erősen kérdéses, hogy ez meddig lesz így. A gyógyszergyáriak hazai pályán bárki ellen képesek egy jó eredményre, de a Monaco otthonában elszenvedett vereség után hazai pályán a kényszer görcsössé teheti a lábakat, ami a kiválóan kontrázó portugálok ellen életveszély lehet.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

KEDD
E-CSOPORT
18.00: CSZKA Moszkva–Bayern München (tv: Digi Sport1)
20.45: Manchester City–AS Roma (tv: Digi Sport1)
F-CSOPORT
20.45: APOEL–Ajax
20.45: PSG–FC Barcelona (tv: Sport1)
G-CSOPORT
20.45: Sporting–Chelsea (tv: Digi Sport1)
20.45: Schalke 04–Maribor
H-CSOPORT
20.45: BATE Boriszov–Athletic Bilbao
20.45: Sahtar Doneck–FC Porto

SZERDA

A-CSOPORT
20.45: Malmö–Olympiakosz

20.45: Atlético Madrid–Juventus
(tv: Digi Sport1)
B-CSOPORT

20.45: Ludogorec–Real Madrid
(tv: Digi Sport2)
20.45: Basel–Liverpool
C-CSOPORT

18.00: Zenit–AS Monaco
(tv: Digi Sport1)
20.45: Leverkusen–Benfica

D-CSOPORT

20.45: Anderlecht–Borussia Dortmund

20.45: Arsenal–Galatasaray

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik