A négyfelvonásos el clásico háromnapos BL-hullámai

Vágólapra másolva!
2011.04.28. 18:21
null
A szerdai BL-meccs után a Barca szurkolói ünnepelhettek (Fotó: Action Images)
Címkék
A tavaszi, négy felvonásos el clásico harmadik részén a Barcelona a Santiago Bernabéu Stadionban győzött 2–0-ra a Real Madrid ellen, így nagy lépést tett a Bajnokok Ligája május 28-i döntője felé. Összeállításunkban felidézzük az elmúlt három nap történéseit. Kezdve a felvezető ráhangolódástól, a mérkőzésen át a visszhangokig.

Mindenek előtt említsük meg, hogy a Real Madrid érkezhetett nagyobb önbizalommal a BL-elődöntő első felvonásához. José Mourinho csapata hosszabbításban megnyerte a spanyol Király-kupát (1–0), ráadásul azt megelőzően a bajnokin sem hagyott sok lehetőséget ellenfelének (1–1). A madridiak elvetették rájuk jellemző lendületes kontrajátékukat, és Mourinho a szokásos biztonsági taktikáját vette be. Még úgy is, hogy ezzel toronyirányt szembe ment a Real Madrid stílusával. Mindent alárendelt az eredményességnek. Terve azonban visszafelé sült el.

SZAVAZÁS

Ön szerint piros lapot ért Pepe belépője?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Miként az is, hogy a portugál tréner ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. A szerdai mérkőzés előtti nyilatkozatában kollégájának, Pep Guardiolának esett neki.

„A bíróküldésnél és a Barca nyomásgyakorlásánál, hogy ne Provenca vezesse a meccset, sokkal fontosabb, hogy új időszak vette kezdetét. Mostanáig volt az edzőknek egy nagyon kis csoportja, amely nem beszélt a játékvezetőkről, valamint egy olyan csoport, amelyik kritizálta a bírókat, amikor hibáztak. Ebbe az utóbbi csoportba tartozom én is, és ugyanígy szívesen dicsérem a játékvezetőket, amikor jól végzik a munkájukat. Pep nyilatkozatával új időszak vette kezdetét: egy új csoport alakult, amelybe csak ő tartozik bele, aki azért kritizálja a bírót, mert jól végzi a munkáját. Sohasem láttam hasonlót. Ez a harmadik csoport" – mondta Mourinho a sajtótájékoztatón, amelynek nagyobb részét ennek az üzenetnek a nagydobra verésére szentelte.

„Csalódtam benne, rosszulesik, hogy egy ember, akiről úgy gondolod, hogy megbízhatsz benne, annak hisz és arról beszél iróniával, amit az újságokban olvas, és nem arról, amit négyszemközt mondok neki. Ha tényleg azt hiszi, hogy ennyi bajom van a bírókkal, nem tehetek semmit" – dobta vissza a labdát a katalánok trénere. De addigra Mourinho már elérte célját, a meccs a kijelentés árnyékában maradt.

SZAVAZÁS

Van-e visszaút 0–2-ről, továbbjut-e a Real Madrid?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Barcelona dolgát nehezítette, hogy Andrés Iniesta személyében kulcsembere esett ki a mérkőzés előtti napokban – az egyébként is sérült védők mellett –, a Real Madrid az eltiltott Ricardo Carvalho mellett a megsérült Sami Khediráról volt kénytelen lemondani.

A találkozón végül a Real Madrid ismét a biztonsági játékra törekedett, a kezdőben klasszikus csatár nélkül állt fel, a Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, Ángel di María triót is védekezésre kényszerítette. Az első felvonásban nem esett gól – gólt ígérő lövést is csak alig láthattunk a csapatoktól –, a szünet előtti paprikás hangulat aztán kihatott az öltözőbe menő játékosokra. Ennek következtében José Pintót, a katalánok cserekapusát kiállította a játékvezető. Az esetről videofelvétel és fényképes összeállítás is készült, ami után talán felvetődhetne a madridiak felelőssége is.

PINTO PIROS LAPJA
DULAKODÁS AZ ÖLTÖZŐ FELÉ MENET

A fordulás után tizenöt perccel elérkeztünk a mérkőzés fordulópontjához: Pepét kiállította a játékvezető. Az emberelőnybe kerülő Barcelona Lionel Messi két találatával végül 2–0-ra megnyerte a mérkőzést, és olyan előnyhöz jutott, amelyet csak különleges bravúrral dolgozhat le a Real Madrid a Camp Nouban.

PEPE KIÁLLÍTÁSA
REAL MADRID–BARCELONA 0–2

A mérkőzés után a madridi és a barcelonai játékosok véleménye abban megegyezett, hogy a kiállítás volt a fordulópont. Abban viszont különbözött, hogy amíg a fővárosiak kivétel nélkül jogtalannak érezték a portugál középpályás piros lapját, addig a katalán oldalon helyeselték a bíró döntést. Sőt Emmanuel Adebayor egyenesen odáig ment, hogy azt állította: „Mi azért jöttünk, hogy futballozzunk, erre ahogy elvesszük tőlük a labdát, fetrengeni és sírni kezdenek."

KATTINTSON  A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A
MÉRKŐZÉS GALÉRIÁJÁT! (FOTÓK: ACTION  IMAGES)
KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉRKŐZÉS GALÉRIÁJÁT! (FOTÓK: ACTION IMAGES)

A legnagyobb bemondás ezúttal is José Mourinhóé volt, aki a mérkőzés utáni nyilatkozatában ismét hangzatos véleményformálással vétette észre magát. A kiállítás után amúgy piros lappal szintén a lelátóra száműzött tréner beszólt a játékvezetőnek – hiányolta az esélyegyenlőséget –, az ellenfél edzőjének – azt kívánta Guardiolának, hogy nyerjen BL-t nem a favorittal és nem botrányok után – és az Európai Ladarúgó-szövetségnek is.

A találkozó után sokat mondó volt a spanyolországi lapszemle is, hovatartozástól függően, vagy éppen függetlenül.

Az el clásico-sorozat zárására május 3-án, a Camp Nouban kerül sor. José Moruinho felfüggesztett, de most így életbe lépő korábbi eltiltása miatt eleve nem dolgozhat edzőként a mérkőzésen – erre csak pluszban jön a mostani kiállítása, valamint vélhetően a nyilatkozatáért járó büntetés –, Pepe a kiállítás, Sergio Ramos sárga lapok miatt hiányzik majd. A madridiak lényegében lemondtak a továbbjutásról, ellenben a katalánok óvatosságra intenek, és örömjáték helyett arra készülnek, hogy százszázalékosan összpontosítsanak majd.

MOURINHO PIROS LAPJA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik