Messi duplája talán nem csak a Bernabéuban döntött

Vágólapra másolva!
2011.04.27. 22:37
Címkék
Lionel Messi duplája döntötte el a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében a Real Madrid–Barcelona párharc első felvonását. A királyiak ismét a védekezésre építették fel taktikájukat, de ezt alapjaiban döntötte romba Pepe 61. percben történt kiállítása. Az emberelőnybe kerülő katalánok éltek a lehetőséggel, és koncentrált játékkal kétgólos előnyt szereztek a hazai visszavágóra.
Cristiano Ronaldo (balra) és Seydou Keita harca a labdáért (Fotó: Reuters)

A MÉRKŐZÉSRŐL ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁST OLVASHATNAK A NEMZETI SPORT ONLINE-ON!

A Real Madrid és a Barcelona 11 napon belül a harmadik meccsét játszotta egymással, az első kettő döntetlennel zárult 90 perc után, igaz, múlt héten a spanyol Király Kupa döntőjében, Valenciában végül a Real ünnepelhetett, miután Cristiano Ronaldo góljával hosszabbítás után 1–0-ra nyert.

SZAVAZÁS

Van-e visszaút 0–2-ről, továbbjut-e a Real Madrid?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

José Mourinho nem változtatott nyerő taktikáján, és klasszikus csatár nélkül állította fel kezdőcsapatát, amelyből sérülés miatt hiányzik egy alapember, Sami Khedira, egy másik, Ricardo Carvalho pedig eltiltását töltötte.

Kollégájának, Pep Guardiolának a túloldalon ennél több gondolkodni valója akadt. Miután három balhátvédként bevethető játékosa – Érci Abidal után Adriano, majd Maxwell – esett ki sérülés miatt, így a csapat kapitányát, a rutinos, ám az elmúlt hónapokban szintén sérüléssel bajlódó Carles Puyolt volt kénytelen a szélre vezényelni. A középpályáról is kiesett a katalánok egyik fontos láncszeme, onnan Andrés Iniesta hiányzott, akinek helyén Seydou Keita kezdhetett.

1. FÉLIDŐ

A Real Madrid kezdte a találkozót. Az első két percben bátran, támadó felfogásban kezdett a hazai együttes, játékával nyomokban sem emlékeztetett arra a taktikára, amelyet az elmúlt két el clásicón felvállalt. A megszokotthoz képest a Barcelona játékosai nem igen tudtak megtartani a labdát a nyitányon, és miután védőiket is lendületesen letámadták, fellőtt passzok helyett többnyire előrevágott vagy ívelt labdákkal próbálkoztak a vendégek. Kevés sikerrel. Az első tíz perc egyik oldalon sem hozott gólveszélyes helyzetet, de még támadást sem, mígnem a 10. percben David Villa villant. A barcelonai támadó a jobb szélről cselezett befelé, majd a tizenhatosról kevéssel a jobb alsó mellé lőtt.

Ekkor már némi fütty is felharsant a lelátón, miután a katalán védők saját térfelükön egy percig adogatták keresztbe a labdát, és a madridiak közül csak nagysokára léptek ki támadó szándékkal. A 15. perchez érve egyértelműen a katalánok kerültek fölénybe – egyszer a kapu elé is begyötörték a labdát –, de a Real Madrid tudatosan szállta meg saját térfelét, így leszűkítve a területet. Hol volt már a lendületes kezdés? Pár perc után azt láthattuk a pályán, amit az elmúlt két el clásicón többnyire.

STATISZTIKA
Az első félidőben 71 százalékban a Barcelona birtokolta a labdát, amely a Real Madridnál csak a fennmaradó 29 százalékban volt. Viszont a kaput mindkét együttes öt-öt alkalommal vette célba.

A 20. percig kellett várni az első hazai támadásra. Marcelo húzta meg a bal szélt és harcolt ki szögletet, majd Ángel di Maríát szerelték határozottan a vendégvédők, már a katalán tizenhatoson belül. A 25. percben a mérkőzés addig legnagyobb helyzete maradt ki, méghozzá a vendégek előtt. Lionel Messi indult meg keresztbe, majd visszapasszolt a jobbösszekötő helyén kiugró Xavi elé, akinek lövését Iker Casillas védte testtel. A kipattanót aztán megkapta fejjel egy társtól. A katalánok karmestere követte el a találkozó első átlövését, de 23 méteres lökete messze kapu fölé szállt a 30. percben. A madridiak három támadója észrevétlenül múlatta a perceit a pályán, különösen Cristiano Ronaldo tűnt el, a portugál aranylabdás a labdával sem találkozott.

A 35. percben először került oda igazi veszélyt ígérően az ellenfél kapuja elé a Real Madrid, a felezővonalról felívelt szabadrúgásba Pepe tolt bele fejjel, de Víctor Valdés a kapuból kilépve biztos kézzel megfogta a labdát. A hajrában paprikás jelenetek játszódtak le, de nem a labda játszotta a főszerepet. Előbb Di María harcolt ki szabadrúgást Dani Alvesszel szemben – Cristiano Ronaldo aztán nagy készülődés után a kéttagú sorfalba vágta a labdát –, majd a katalánok brazil jobbhátvédjét buktatta Mesut Özil. A veszekedés azonban amiatt tört ki, hogy Pedro már másodszor került a földre holttérben, Álvaro Arbeloa szorításában. A madridi védő sárga lapot kapott, miként a Di Maríát meglökő Dani Alves is. A perpatvart azonban Marcelo megindulása jelentette, aki Sergio Busquets felé ütött tenyérrel, a katalán játékos a földön is maradt. Kétperces várakozás után Cristiano Ronaldo szabadrúgása aztán a sorfalban végezte... A hosszabbítás első percében a portugál mutatott valamit, 30 méterről leadott bombáját Víctor Valdés üggyel-bajjal szedte ki a jobb alsóból, a kipattanóra – már lesről – érkezett Özil, de a katalán kapus azért az ismétlést is hárította.

A Pinto kiállítását megelőző szituáció
A Pinto kiállítását megelőző szituáció

Az első félidő a várt nagy taktikai csatát hozta, amelyben José Mourinho együttese ismét felvállalta a masszív védekezést, feláldozva a támadójáték lehetőségét. A katalánok tízperces fogáskeresés után elkezdtek saját stílusukban játszani, többször eljutottak a madridi tizenhatosig, de valamirevaló gólhelyzetbe csak egyszer kerültek: Xavi lövését Iker Casillas hárította. A játékrész végén az indulatoké lett a főszerep, és egy távoli lökettel – a félidőnyi semmiből felbukkanó Cristiano Ronaldo érdeme – azért a házigazdák is jelezték gólszerzési reményeiket.

Ennyi fért bele az első félidőbe, nem több, bár a helyzet komolyságát jelzi, hogy az öltözőbe menet még harsányan vitatkoztak egymással a felek, amibe a cserék és a szakmai stáb több tagja is besegített. José Pintót, a vendégek cserekapusát kiállították. Lefelé menet Arbeloa és Keita esett egymásnak szóban, majd érkezett Pinto, aki adott egy taslit a madridi védőnek, majd Chendónak, a Real korábbi klasszisának, aki a madridi szakmai stáb tagja.

Messi duplázott, a Barca nagy lépést tett a BL-döntő felé (Fotó: Reuters)
Messi duplázott, a Barca nagy lépést tett a BL-döntő felé (Fotó: Reuters)

 

2. FÉLIDŐ

A szünetben Mourinho döntő lépésre szánta el magát: vérbeli csatárt küldött a pályára. Emmanuel Adebayor Özil helyett érkezett, de nem a középpályára. A második félidő eleje izgalmasabbra sikerült, mint kis túlzással az egész első felvonás. Előbb a katalánok jutottak gólveszélyes területre, de lövéshez már nem, majd a kontrából Cristiano Ronaldo kapart ki helyzetet, miután Piqué és Puyol egymásnak szaladt.

Egy döntő pillanat: Pepe kiállítást érő mozdulata
Egy döntő pillanat: Pepe kiállítást érő mozdulata

Az 53. percben Messi húzott volna el, de a keresztezni érkező Sergio Ramos semmit sem bízott a véletlenre, és egy sárga lapért elütötte az argentint. A madridi jobbhátvéd így eltiltás miatt biztos nem léphet majd pályára a Camp Nou-beli visszavágón. A 61. percben Pepe az oldalvonal közelében odatartott Dani Alvesnek a vendégtérfél közepén, amiért piros lapot kapott. Újabb mérkőzés, amelyet Mourinho csapata nem tudott le teljes létszámban a Barcelona ellen. Sőt kisvártatva a portugál szakembernek is el kellett hagynia a kispadot, őt is kiállították. A játék három perc után folytatódhatott.

Nagyon nem jött jókor a fordulat a hazaiaknak, hiszen védekezésüket feljebb tolva a szünet után közelebb kerültek az ellenfél kapujához, és már a katalán védőket is zavarba hozták. Így viszont emberelőnyben fél órát kaptak a vendégek, akik élve a lehetőséggel rögtön támadásba lendültek. A 68. percben David Villa lövését kellett bravúrral védenie Iker Casillasnak, majd a kipattanót Pedro stukkolta az alapvonalon túlra reflexből.

Az idővel is játszó Real Madrid a 75. percben szabadrúgásból veszélyeztetett, Cristiano Ronaldo 33 méterről lőtt, kevéssel a kapu fölé. A 76. percben vezetéshez jutottak a vendégek. A csereember, Ibrahim Afellay cselezgetett a jobb oldalon, kibillentette Marcelót az egyensúlyából, majd az alapvonal felé sprintelt. Onnan középre adott, ahol a röviden Sergio Ramost megelőzve érkezett Messi, s közelről Iker Casillas lába között a hálóba pöckölte a labdát (0–1).

A 83. percben újabb kiállítást úszott meg a Real Madrid. A katalán védők cicáztak a vendégtérfélen, közel a felezővonalhoz Adebayorral, aki végül kőkeményen feldöntötte Busquetst, de a játékvezető csak sárgát adott a madridi légiósnak. Messia 87. percben újra büntetett! Az argentin a kezdőkörből Busquetshez passzolt, majd felgyorsított. A középpályás tulajdonképpen nem avatkozott játékba, így Messi a saját labdájával rohant a madridi kapu felé. Csinált két cselt, elrohant két Real-védő mellett, s hat méterről jobbal a kifutó Iker Casillas mellett a hosszú alsóba gurította a labdát (0–2).

REAL MADRID–BARCELONA 0–2

 

A katalánok, miként kedden a Manchester United, idegenben szereztek kétgólos előnyt a hazai visszavágóra úgy, hogy közben gólt sem kaptak. A madridi találkozó fordulópontja Pepe kiállítása volt, a katalánok azt követően éltek az emberelőny adta lehetőséggel.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK A REAL–BARCA UTÁN
Ez volt az első BL-meccs 2005 novembere óta, amikor legalább 12 spanyol játékos kezdett a pályán. Azon a játéknapon a Liverpool–Betis találkozón volt legalább egy tucat spanyol.
Xavinak és Puyolnak is ez volt a 25. el clasicója, senki sem játszott többször náluk a derbin.
Hét játékost állítottak ki a játékvezetők a legutóbbi hat el clásicón: két Barca-, és öt Real-futballista mehetett zuhanyozni idő előtt.
A Real Madrid ebben a BL-sorozatban az első félidőben még nem kapott gólt.
A Real Madrid először kapott ki spanyol csapattól a Santiago Bernabéuban Bajnokok Ligája-mérkőzésen.
José Mourinho hatodszor kapott ki a Barcelonával szemben, a portugál tréner egyetlen másik csapattól sem kapott ki még ennyiszer.
A Barca legutóbbi nyolc BL-elődöntős góljából öt az utolsó negyedórában született.
A Barcelona először nyert története során nemzetközi kupameccset a Santiago Bernabéu Stadionban.
Messi 11 góllal vezeti a BL góllövőlistáját, Kaká 2006–2007-es szezonja óta ő az első, aki elérte a tízes határt.
Messi negyedszer duplázott a folyó BL-szezonban.
Xavi összes első félidei passza emberhez ment úgy, hogy ő passzolta a legtöbbet a pályán. Az egész találkozón öt rossz átadása volt (62/62, illetve 112/107).
A Barca az e szezonbeli el clásicók közül először szabálytalankodott többet, mint a Real (22, ill. 18).
BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
REAL MADRID (spanyol)–BARCELONA (spanyol) 0–2 (0–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 71 567 néző. V: Stark (német)
REAL MADRID: Casillas – Arbeloa, Sergio Ramos, Raúl Albiol, Marcelo – Xabi Alonso, Pepe, L. Diarra – Özil (Adebayor, a szünetben) – Di María, C. Ronaldo. Vezetőedző: José Mourinho
BARCELONA: Víctor Valdés – D. Alves, Piqué, Busquets, Puyol – Xavi, Mascherano, S. Keita – Pedro (Afellay, 70.), Messi, Villa (Sergi Roberto, 91.). Vezetőedző: Pep Guardiola
Gólszerző: Messi (76., 87.)
Sárga lap: Arbeloa (40.), Sergio Ramos (53.), Adebayor (83.), ill. D. Alves (44.), Mascherano (57.)
Piros lap: José Pinto (a szünetben), Pepe (61.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik