Amikor Puskás góljára Kocsis felelt - Real-Barca párharcok a legrangosabb kupában

Vágólapra másolva!
2011.04.27. 14:49
null
Steve McManaman 2002-ben a Camp Nouban állította be a 2–0-s Real-sikert (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
A 2010–2011-es szezonban negyedszer, a BEK-ben, illetve a Bajnokok Ligájában hetedszer találkozik a Real Madrid és Barcelona labdarúgócsapata. Eddigi két elődöntőjükből a Real Madrid került ki győztesen, sőt, abban a két esetben a trófeát is elhódította. Tekintse meg a két csapat eddigi párharcait a nemzetközi kupaporondon!

A legrangosabb európai kupában először az 1959–1960-as BEK-elődöntőjében találkozott egymással a Real Madrid és a Barcelona. A Santiego Bernabéu Stadionban rendezett első összecsapáson Alfredo di Stéfano egy remek fejessel szerzett vezetést a fővárosiaknak, majd érkezett Puskás Ferenc és egy laza gurítással már kétgólosra növelte csapata előnyét.

A félidő vége előtt az elalvó madridi védelem mögül kilépett Eulogio Martínez és szépített. A 84. percben aztán minden eldőlt, ugyanis a Real argentin zsenije egy szöglet után pazarul fejelte a labdát a kapuba. (3:1)

A visszavágón sem volt sok esélye a Barcelonának. Puskás a 25. percben köszönt szépen egy remek passzt és megszerezte a vezetést, ám a következő gólra a 68. percig várni kellett. Akkor egy ide-oda pattogó labdát végül Francisco Gento lőtt kíméletlenül a léc alá kissé kiszorított szögből.

Néhány perccel később Puskás kapott labdát a tizenhatos előterében, majd a rettegett bal lábával védhetetlenül kilőtte a bal alsó sarkot. A katalánoknak a becsületgólra volt azért erejük. A lefújás előtti pillanatokban Kocsis Sándor szépített közelről, beállítva ezzel a 3:1-es vendégsikert.

A Real Madrid ebben az évben végül megnyerte a trófeát, miután a döntőben a négy gólt szerző Száguldó Őrnagy vezérletével 7:3-ra kiütötte az Eintracht Frankfurtot.

A REAL MADRID KÉT 3:1-ES GYŐZELME

A következő szezonban már az első körben megmérkőzött a két spanyol óriáscsapat. A Madridban rendezett első találkozón már az első percben Enrique Mateos lapos lövéssel megszerezte a vezetést a királyi gárdának, ám Luís Suárez Miramontes egy parádés szabadrúgással egyenlített. A Real Gento révén pár perccel később ismét vezetést szerzett, ám a győzelem elmaradt, mert Luís Suárez higgadtan értékesített egy büntetőt a 87. percben. Bár a Real több (vitatott és meg nem adott) gólt is szerzett még, maradt a 2:2.

REAL MADRID–BARCELONA 2:2 (1961)

A visszavágón született az eddig egyetlen Barcelona-siker. Martí Vergés távoli lövése utat talált a kapuba, a hajrában pedig egy gyönyörű Evaristo de Macedo-fejessel már kettővel ment a Barca. A 87. percben Canário szépített, de gránátvörös-kékek jutottak tovább. Sőt a döntőig meneteltek, amelyben azonban a Benfica – Czibor Zoltán és Kocsis Sándor gólja ellenére – 3–2-re győzött.

BARCELONA–REAL MADRID 2:1 (1960)

A gólok 2:45-től


Legutóbb a 2001–2002-es BL-ben meccseltek egymással, amikor szintén az elődöntőben találkoztak. A Camp Nouban egészen az 55. percig kellett várni az első gólra. Egy remek kontratámadás végén Zinedine Zidane lövésébe még belekapott Roberto Bonano kapus, ám a labda a kapuba pattant. A 92. percben meg is pecsételődött a katalánok sorsa, amikor saját térfélen elveszítették a labdát, Steve McManaman pedig lazán a hálóba emelt. (2–0)

BARCELONA–REAL MADRID 0–2 (2002, 1. MÉRKŐZÉS)

A fővárosban Raúl elképesztő bombagóllal szerzet vezetést csapatának, azonban a Real nem tudta kettős győzelemmel búcsúztatni a Barcelonát, mert a 49. percben Iván Helguera egy szerencsétlen mozdulattal a saját kapujába sodorta a labdát. (1–1)

A glasgow-i döntőben a Bayer Leverkusent is két vállra fektették a királyiak, így történetük kilencedik és eddigi utolsó sikerüket aratták.

REAL MADRID–BARCELONA 1–1 (2002, 2. MÉRKŐZÉS)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik