Liverpool: Szoboszlai legnagyobb szurkolója leszek! – Kozma István

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.07.02. 09:56
null
Kozma István volt az első magyar a Liverpoolban (Fotó: Török Attila)
Első magyar játékosa volt a Liverpool FC-nek Kozma István, aki tudja, Szoboszlai Dominik fantasztikus klubhoz igazol, és két dologra hívja fel a figyelmét: legyen alázatos, adja önmagát.



Sokan gondolhatják, hatszor pályára lépni egy klubcsapatban nem is olyan nagy dolog – na de mi van akkor, ha azt a klubcsapatot Liverpool FC-nek hívják?!

A kilencvenes évek elején, 1992 februárjában szenzációt jelentett, hogy a világhírű angol klub 300 ezer fontért megvásárolta a skót Dunfermline magyar középpályását, Kozma Istvánt, aki a Liverpool FC első magyar labdarúgója lett. Az együttest irányító Graeme Souness még a Rangers menedzsereként figyelt fel az Újpesti Dózsa játékosára, és bár másfél év leforgása alatt csak hat mérkőzésen küldte pályára, így is FA-kupagyőztesnek vallhatja magát, és olyan kiváló futballistákkal készülhetett hétről hétre, mint Bruce Grobbelaar, John Barnes, Rony Whelan vagy Steve McManaman.

„Nagyon jó volt egy akkora klub életében részt venni, mint a Liverpool FC, az ott töltött idő minden pillanatát élveztem, még úgy is, hogy keveset játszottam – emlékezett a 40-szeres válogatott Kozma István. – Nem tagadom, meglepődtem, amikor először hallottam a klub érdeklődéséről. Tudtam, beszélhetnek az emberek bármiről, az még nem jelent szerződést, de azért bevillant az is, hogy ha mégis valósággá válik, olyan csapathoz kerülhetek, amely minden labdarúgó álma! Semmi túlzás sincs abban, hogy félelmetesen jó érzés volt az Anfielden futballozni, a Liverpool szurkolótábora már akkor is az egyik legjobb volt a világon, és azóta is az, a rájuk jellemző ragaszkodást, életérzést még a lelátón is nagyon jó átélni. Szoboszlai Dominik helyzete nyilván más, és bár a Bundesliga egyik élcsapatától érkezik, nem lesz hátrány, hogy Jürgen Klopp-pal az anyanyelvén is jól megérti majd magát, ráadásul fekszik neki az a támadó, kreatív futball, amely a német menedzser csapataira jellemző. Nyilván fel kell majd vennie az angol bajnokságra jellemző stílust, ami sokat változott az évek alatt – a darálás már elképesztő technikai tudással párosul. Amikor egy angol együttes ellen lépsz pályára, érzed a különbséget, pláne ez a helyzet, ha két angol csapat játszik egymással! Nem féltem Szoboszlai Dominikot, sőt büszkeség van bennem, hogy a Liverpool újra magyar labdarúgót igazolt, ráadásul nagyon nagy összegért. Én leszek a legnagyobb szurkolója, a legjobbakat kívánom neki!”

Kozma István a Mészöly Focisuli szakmai igazgatójaként dolgozik, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a kilencvenes évek végén Szoboszlai Dominik édesapjával, Szoboszlai Zsolttal (és Mészöly Gézával) Tatabányán egy csapatban futballozott, és mert a jó viszony megmaradt, jól tudja, hogy a válogatott jelenkori csapatkapitánya milyen utat járt be, amíg eljutott a Liverpoolig.

„Szoboszlai Zsolttal csapattársak voltunk Tatabányán, tisztában vagyok vele, miként áll a futballhoz, és ezt a tudást a fiának is átadta – folytatta Kozma István. – Fontosnak tartom, hogy Dominik mindig hallgassa meg az apját, ugyanakkor legyen alázatos, adja önmagát. Egyáltalán nem lenne rossz érzés, ha már nem mondhatnám el, hogy legutóbb az az Újpest nyert bajnokságot, amelyben még én is futballoztam. Szurkolok, hogy változzon a helyzet, és az sem probléma, ha nem az én nevemet emlegetik majd a Liverpoollal kapcsolatban, hanem Szoboszlai Dominikét. Megdolgozott a lehetőségért, szorítok neki!”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik