Nem a regisztrálók száma nyugtatja meg a versenyszervezőt – de akkor mi?

Vágólapra másolva!
2016.03.31. 15:15
null
Fontos a szép környezet, a kiváló hangulat, ami jó teljesítményre sarkall
Április 30-án, a Maratonman sorozat idei első eseményeként kerül megrendezésre Balatonfüreden a Runner's World Run. Zelcsényi Miklós versenyigazgatót arról kérdeztük, szervezőként mikor nyugtathatja meg magát azzal, hogy sikeres versenyt rendezett. De vajon mi ad neki pluszt, ami nem forintosítható?



„Rendezőként elsősorban nem a regisztrálók száma az, ami megnyugtat és egyben visszajelzést ad arra vonatkozóan, hogy jól végezzük a munkánkat. Ennél sokkal fontosabb, hogy mennyien ismételnek, jönnek vissza hozzánk a következő évben. A sportboltunkban is hasonló felfogásban dolgozunk: nem az elsőcipős eladások száma érdekel, hanem az, amikor már a másodikat is nálunk veszik meg. Ennek szellemében dolgozunk, máshogy talán nem is érdemes. A versenyzők esetében ez azt jelenti, hogy a nevezési díjért és a rászánt szabadnapjukért cserébe az ár/érték arányt megfelelőnek találták. Fontos a szép környezet, a kiváló hangulat, ami jó teljesítményre sarkall, mindez a végeredményt tekintve elégedettséggel tölti el a résztvevőket. A balatonfüredi versenyen eleve adott Magyarország egyik legszebb tere – ha nem egyenesen a legszebb –, ami nemcsak a futóknak, hanem a kísérőknek is élmény. Az idei indulóknak meglepetésekkel készülünk, lesznek zenés pontok, szpíkerek, amik és akik a holtponton átsegíthetnek. Tematikus kiállítókat hívtunk meg, lesznek egyéb kísérő programok, illetve amolyan futós jutalomfalatként egy rendhagyó kezdeményezés: a célba érkezés után gulyásparti. Fontos, hogy a távjukat teljesítők győztesnek érezzék magukat, mert tényleg azok, így a bőséges rajtcsomag mellett mindenki kap befutó érmet. A távokat úgy állítottuk össze (6.5 km, 10.5 km, félmaraton és maraton), hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Egy ilyen versenynek elsősorban a két hosszabb távon nagyon fontos eleme a frissítés, ami a félmaratonon indulók számára már megkerülhetetlen, a maratonistáknál pedig létkérdés. Ezúttal új partnerünk van, a BioTechUSA, amelynek termékeiből komplett frissítést biztosítunk. A megszokott frissítők mellet lesz izotóniás ital, energiaszelet és gél is.”

Szabadtéri eseményként az időjárás döntően befolyásolja a rendezők munkáját, ez mennyire jelent hangsúlyos feladatot a szervezés során?

„A rajt közeledtével egyre inkább, hiszen ez mindig óriási kihívás. Öt Celsius fokkal magasabb hőmérséklet már fejenként plusz egy liter folyadékkal többet jelent. Fel lehet szorozni, hogy ezres, többezres induló létszámnál ez mennyi. Tehát, ha a hónapokkal, de akár csak a hetekkel korábban tervezetthez képest váratlanul melegebb lesz, akkor erre a plusz mennyiségre megoldást kell találni. Úgy a beszerzésre, mint a logisztikára. Amennyiben kánikuláról beszélünk, akkor párakapukat kell állítani a frissítő pontokhoz. Hideg, szeles időjárás esetén meleg teáról gondoskodunk, esős időben plusz sátrakat szerzünk be. Ezen kívül a szerződéseket is eleve úgy kötjük az önkormányzatokkal, hogy szélsőséges időjárási körülményeknél lefújhassuk a rendezvényt, és biztosítva legyen számunkra az esőnap. Szerencsére az utóbbira az én versenyeimen még nem volt gyakorlati példa.”

 

A 45 éves Zelcsényi Miklós (képünkön kék pólóban) húsz éve maga is gyakorlott futó, hat éve már versenyeket is szervez. Ennek köszönhetően személyes tapasztalatai lehetnek a szabadidősport, azon belül különösen az amatőr futás népszerűségében bekövetkezett ugrásszerű változásról.

„Az emberek rájöttek: némi elszántságért és viszonylag kis anyagi áldozatért – gondolok itt egy futócipőre – cserébe egészséget kapnak. Nem ördöngösség ez, vagy nagy anyagi ráfordítással járó hobbi. Heti két-három alkalomról beszélek, és máris minőségi változás következik be valaki életében. Ennek köszönhető, hogy az utóbbi években megtízszereződött az amatőr futók vagy éppen a versenyeken indulók létszáma. Ez a növekedés jót tett a rendezvényeknek is, hiszen ez lényegében egy piac, ahol meg kell küzdenünk a versenyzőkért, de akár egymással is. Verseny a versenyek között. Sok a színvonalas magyarországi rendezvény, amit lehet ugyan kizárólag üzleti alapon is szervezni, én azonban szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a munkám egyben a hobbim. A család olykor számon kér, hogy már megint dolgozom, de megnyugtatom őket, hogy ezt most pont nem az, hanem egyfajta szórakozás, ami egyáltalán nem jelent terhet. Amikor visszatérő indulókkal találkozom, utólagos visszajelzést kapok arról, hogy jól érezték magukat az adott versenyen, akkor piac ide vagy oda, munka vagy sem, azért az rendezőként nem forintosítható élményt jelent.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik