Női vízi világliga: az USA-t legyőzve döntős a magyar válogatott

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.11.05. 15:49
null
Döntős a magyar válogatott (Fotó: waterpolo.hu)
A spanyolok elleni vereség, valamint az Ausztrália és az Új-Zéland elleni győzelem után a Tenerifén zajló világliga elődöntőjében az amerikaiakkal mérkőzött meg a magyar női vízilabda-válogatott. A Bíró Attila által irányított csapat szoros meccsen 10–9-re felülmúlta a világ legjobb csapataként számon tartott Egyesült Államokat, így bejutott a vasárnapi döntőbe, amelyben visszavághat a spanyoloknak a csütörtökön elszenvedett vereségért.

Mikor, ha nem most? A magyar női vízilabda-válogatott tokiói jelmondata a világliga elődöntőjére is jól illeszkedett, elvégre az Egyesült Államok a saját szintjéhez mérten nem játszott meggyőzően a csoportkörben, a mieink pedig az olimpián már bizonyították, hogy az amerikaiak sem verhetetlenek. A papírforma ennek ellenére a regnáló világbajnok sikerét ígérte, amely 2014 óta mindig megnyerte a világligát, a legutóbbi kiírás döntőjében éppen a magyar együttest legyőzve.

Bíró Attila szövetségi kapitány még az utolsó pillanatban is változtatott a magyar kereten, Garda Krisztina helyett a 16 éves Hajdú Katát nevezte a mérkőzésre, aki a csoportmérkőzések során kimondottan érett játékot mutatott, s ezúttal is meghálálta a bizalmat.

Az Egyesült Államok szakvezetője, Adam Krikorian is váratlant húzott, Ashleigh Johnson helyett ezúttal Amanda Longan kezdett a kapuban, munkáját pedig szoros védekezés segítette, az első negyed derekáig csak Vályi Vanda tudta feltörni a reteszt. A Padova szélsője szerzett vezetést a mieinknek, s bár gyorsan fordított a rivális, Máté Zsuzsanna kétszer is szépségdíjas találattal válaszolt az amerikaiak góljára.

A második játékrész elején két góllal elléptek a tengerentúliak, ám leszakítani nem tudták a magyar csapatot, amely negyedik emberelőnyét már gólra váltotta, Gurisatti Gréta a kapásszélről, éles szögből volt eredményes. A magyar M-zóna ellen látványosan szenvedett az olimpiai címvédő, maradtak tehát a távoli ejtések és átlövések, amelyeket Magyari Alda jó százalékkal védett. Keszthelyi Rita gyorsan egyenlített, majd a vezetésért is támadhattunk, s bár Parkes Rebecca csavarját még bravúrral védte Longan, két másodperccel a nagyszünet előtt Szilágyi Dorottya káprázatos, félpályás góllal mattolta az amerikai kapust.

Gyors indításokra, lefordulásokra a térfélcsere után sem hagyott teret az ellenfél – brusztos, kemény fizikai csata volt ez, sok párharccal, kevés tiszta lövőhelyzettel. Az Atlanti-óceánt átszelő amerikai szurkolók Vályi és Gurisatti lövését is a kapufára imádkozták, ám a harmadik negyed végén Szilágyi lövése beakadt, így 7–7-ről indult az utolsó felvonás.

A fáradtságot elszántsággal kompenzálták a mieink, Máté Zsuzsanna labdaszerzése és indítása után Keszthelyi Rita rutinosan harcolt ki ötméterest, amelyből meg is szerezte a vezetést a magyar válogatottnak. Jól működött a védekezés is, kevés bejátszás jutott el az amerikai centerekhez, s ha kellett, a szélsők is besegítettek középen. Bíró Attila a végjátékban is bátran nyúlt a fiatalokhoz, akik hasonlóan bátran játszottak, Hajdú Kata például egymás után két támadást fejezett be lövéssel, s bár az elsőt még védte Longan, a másodikból kapufás gól született. Alig két perccel a vége előtt Szilágyi harmadik találatával már kettővel vezettek a mieink, az amerikaiak erejéből pedig már csak a szépítésre futotta.

Bő egy évvel a tokiói olimpia csoportkörében elért siker után ismét legyőzte az Egyesült Államokat női válogatottunk, – újfent 10–9-re –, így a mieink sorozatban másodszor játszhatnak döntőt a világligában, vasárnap délután az Európa-bajnok spanyol válogatott lesz az ellenfél.

A 14-szeres világliga-győztes, a legutóbbi három olimpiát és négy világbajnokságot szintén megnyerő amerikaiak legyőzése azért is különösen nagy bravúr, mert Adam Krikorian együttese legutóbb a 2013-as (!) barcelonai világbajnokságon szenvedett vereséget egy világesemény egyenes kieséses szakaszában, akkor a házigazda spanyoloktól kapott ki a negyeddöntőben.

„Túl vagyunk a világbajnokon, jöhet az Európa-bajnok” – idézte a magyar szövetség honlapja Bíró Attila szövetségi kapitányt. „A legfontosabb számomra, ami a mentális felkészítés során rendre előtérbe kerül: kezdenek sokan felnőtté válni a csapatból. Ez azt jelenti, hogy a felelősségvállalás súlya nem nyomasztja őket, egy rossz lövés, rossz passz, egy hiba nem veszi el a játékkedvet, képesek felvállalni azt a felelősséget, amely nélkül nem lenne látható a fejlődési ív. Annyira gyors és hullámzó a játék mindkét oldalon, hogy nincs idő a hibákon rágódni, menni kell ugyanazzal a bátorsággal tovább, túl kell lépni mindenen. Felelősségvállalás nélkül ugyanis nincs felnőtté válás” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

VÍZILABDA
NŐI VILÁGLIGA, SZUPERDÖNTŐ
ELŐDÖNTŐ

Amerikai Egyesült Államok–Magyarország 9–10 (3–3, 2–3, 2–1, 2–3)
Santa Cruz de Tenerife, 450 néző. V: Markopulu (görög), MacKay (kanadai).
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Pőcze, SZILÁGYI D. 3, Gurisatti 1, Parkes, Keszthelyi 2, Vályi V. 1. Csere: MÁTÉ ZS. 2, Mahieu, Leimeter, HAJDÚ 1, Faragó K. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
EGYESÜLT ÁLLAMOK: LONGAN – Mammolito 1, ROEMER 2, Raney 1, Prentice, Fattal 1, Neushul 1. Csere: Ausmus, Flynn 1, SHABB 2, Woodhead, Weber. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
Gól – emberelőnyből: 9/3, ill. 9/4. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1. Kipontozódott: Pőcze (18. p.), Neushul (32. p.)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
ELŐDÖNTŐ
Spanyolország–Hollandia 14–10
Az 5–8. helyért
Olaszország–Új-Zéland 13–5
Ausztrália–Kanada 12–10

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
14.40:
MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport +)
A 3. helyért
13.00: Egyesült Államok–Hollandia
Az 5. helyért
11.20:
Olaszország–Ausztrália
A 7. helyért
9.40:
Új-Zéland–Kanada

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik