Vizes vb: Cseh a valaha volt legnagyobb úszók egyike – Chad le Clos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.28. 14:22
Nemcsak villámgyors, végtelenül szimpatikus ember is a Cseh Lászlót 200 pillangón legyőző dél-afrikai klasszis Chad le Clos, aki egy nappal világbajnoki aranyérme megnyerése után beszélt a rákkal küzdő szülei támogatásáról, a magyar úszó nagyszerűségéről, és arról, hogy miért nem tekingetett maga mellé a döntőben.

– A kétszáz pillangó rajtjától kezdve tudta, hogy végig bírni fogja a tempót, vagy csak úgy volt vele, hogy minden erejét beleadja, aztán lesz, ami lesz?
– Az a helyzet, hogy nagyon régóta készültem erre a versenyre, szinte azóta, hogy tavaly az olimpián csak negyedik lettem – azóta az volt a legfőbb célom, hogy itt nyerjek – válaszolta a dél-afrikai Chad le Clos, aki szerdán Cseh László előtt célba érve világbajnok lett a férfi 200 pillangó fináléjában. – Tudtam, hogy nagyon szoros lesz a verseny, teljes erőbedobással kellett úsznom, mert kemény ellenfeleim voltak. – A kétszáz pillangó rajtjától kezdve tudta, hogy végig bírni fogja a tempót, vagy csak úgy volt vele, hogy minden erejét beleadja, aztán lesz, ami lesz?
– Az a helyzet, hogy nagyon régóta készültem erre a versenyre, szinte azóta, hogy tavaly az olimpián csak negyedik lettem – azóta az volt a legfőbb célom, hogy itt nyerjek – válaszolta a dél-afrikai Chad le Clos, aki szerdán Cseh László előtt célba érve világbajnok lett a férfi 200 pillangó fináléjában. – Tudtam, hogy nagyon szoros lesz a verseny, teljes erőbedobással kellett úsznom, mert kemény ellenfeleim voltak.

– Mennyire volt tisztában azzal, hogy a többiek nagyon közel vannak?
– Korábban gyakran tekingettem oldalra, de most biztos voltam benne, hogy ezzel időt veszítenék. Szerda este tulajdonképpen önmagammal versenyeztem. Tudtam, hogy a hajrában közel lesznek a riválisaim, így is lett. Fantasztikus, hogy meg tudtam nyerni a világbajnokságot.

PESTI EBÉD A VB MÁSNAPJÁN

– Cseh László lett a második. Mit gondol a magyar versenyzőről, a pályafutásáról?
– László nagyszerű srác, igazi példakép. Uszodán kívül is fantasztikus ember, rám is ösztönzően hatott, amikor először, 2010-ben találkoztam vele. Nagyra tartom őt, és tisztelem, a valaha volt legnagyobb úszók egyike. Elképesztő karrier áll mögötte – harmincegy évesen is világbajnoki ezüstöt szerzett, ez is önmagáért beszél. Én még csak huszonöt vagyok, remélem, amikor annyi leszek mint ő most, én is hasonló eredményekkel büszkélkedhetek majd.

– Miről beszélgettek a verseny után?
– Vicces volt, mert az elődöntő után váltottunk néhány szót, és mondtam neki, lehet, hogy túl sok energiát égettem el. A döntő után azzal viccelődött, hogy arra számított, az utolsó tizenöt méteren „meghalok”, ahogy szoktam… Fantasztikus ember! Boldog vagyok, hogy világbajnok lettem, de ahogy egy nappal a verseny előtt is mondtam: engem is legyőzhet bárki, mint ahogy ő meg is tette 2015-ben a kazanyi világbajnokságon. Aminek azért örültem, mert ha már megver valaki, akkor Laci legyen az.

– Mi várható a folytatásban a száz pillangón?
– Nagyon keményen edzettem, de ezzel aligha vagyok egyedül. Ha negyedik leszek, de mindent kiadok magamból, akkor is elégedett lehetek. Jelenleg legalább hárman esélyesebbek nálam, köztük Laci.

– Találkozik majd az uszodán kívül is Cseh Lászlóval?
– A világbajnokság után maradok még egy napot Budapesten, elmegyünk együtt ebédelni, s persze szétnézek a városban is.

DOPPINGOLNAK VAGY TISZTÁK?

– Január óta Törökországban edz. Milyen változást hozott ez a versenyzésében?
– Egyszerűen boldog vagyok, mert vidám és elégedett emberek vesznek körül. Van táplálkozási tanácsadó és sportpszichológus, a körülmények tökéletesek a felkészüléshez. Nagy köszönettel tartozom az ott dolgozóknak, mert sokat segítettek, s noha még csak hat hónapja tréningezem Belekben, olyan, mintha évek teltek volna el.

– Ön az egyik leghangosabb doppingellenes úszó. Az olimpia előtt tele volt a sajtó a FINA által ígért szabályváltoztatásokkal, de valójában semmi sem történt…
– Csak a saját nevemben beszélhetek. Én is aláírtam a papírt, amelyben az áll, hogy kéthetente ellenőrzéseket végeznek, ennek alávetem magam. Kívülről úgy néz ki, hogy ha egyszer lebuksz, akkor az olimpiai ciklusban ugrott a versenyzés. Én magammal törődöm, nem másokkal. Le kell győznöm azokat, akikkel versenyzem, sajnos attól függetlenül, hogy doppingolnak-e, vagy tiszták.

– Miként érintették a tavalyi olimpián történtek, hogy kétszáz gyorson és száz pillangón is ezüstérmes lett, míg kétszáz pillangón csak negyedik?
– Nyilván csalódott voltam, de utána az eredményeimben sok pozitívumot találtam, és rengeteg motivációra leltem. Ez az év új Chad le Clos-fejezet, nagy dolgokat szeretnék még elérni.

VAN, AMIBEN MÁRIS KENDERESI A JOBB

– Lát a magyar férfi úszók között olyan tehetséget, aki a legnagyobbak közé is bekerülhet, és világbajnok lehet?
– Kenderesi Tamás óriási tehetség, még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a szerdai döntő nem sikerült neki a legjobban. Még csak húszéves, erősebbé teszi ez a világbajnokság, sok sikert kívánok neki a folytatásban. Ráadásul neki van olimpiai érme Rióból kétszáz pillangón, nekem nincs…

– Együtt aludt az aranyérmével?
– Nem, édesanyámnak adtam, mert megérdemli. Nehéz és kemény éve volt, a családom nagyon bátran viselkedett az elmúlt időszakban. (Le Clos édesapja és édesanyja is rákos – a szerk.)

– Édesapja mikor hagyta abba a sírást a győzelme után?
– Szerintem még mindig sír… Na jó, komolyra váltva: lenyűgöző szüleim vannak. Borzasztó dolgokon mentek keresztül az elmúlt esztendőben, amit mások nem is értenek meg. De én nem akarok ezzel takarózni, eddig sem tettem, és ezután sem fogok. A szerda este az áldozatvállalás, a siker, a kemény munka és az érzelmek kombinációja volt – nekem is és nekik is. Ezt az aranyat nekik nyertem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik