Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.12.02 20:30 Frissítve: 2022.12.03 12:41

Torna: történelmi sikert hozó, eseménydús évet zárt a fiúutánpótlás

Molnár Botond idén első magyar fiú tornászként ifjúsági Európa-bajnoki címet ünnepelhetett egyéni összetettben. Ugyanakkor nem a győri fiatal szenzációs müncheni aranyérme volt az egyetlen siker a hazai fiúktól a 2022-es esztendőben. A szakági utánpótlásért felelős szövetségi kapitány, Puskás Jenő értékelte az évet.

A járványhelyzet sújtotta 2020-as és 2021-es versenynaptár után a tornasportban idénre gyakorlatilag minden visszatért a régi, megszokott kerékvágásba. Az itthoni versenyek mellett rangos nemzetközi viadalok sora – köztük világversenyek – vártak a fiatalokra 2022-ben: májusban a Gymnasiadén, júliusban az EYOF-on, és néhány hétre rá, augusztus közepén Európa-bajnokságon szerepelhettek a magyar utánpótláskorú tornászok legjobbjai. A mieink részéről ebben az évben elsősorban a fiúk vitték a prímet, ami a nemzetközi sikereket illeti. Azok közül is kiemelkedik:

Molnár Botond egyéni összetettben begyűjtött ifjúsági Európa-bajnoki győzelme.

Ráadásul a siker értékét csak továbbnöveli az a tény, hogy Molnár a hazai férfi tornasport első egyéni összetett kontinensbajnoki címét szerezte a korosztályban.

„Az elmúlt évek fényében a legnagyobb örömünk, hogy egyáltalán megrendezték a nemzetközi versenyeket, és a hazai eseményeket pedig végre nézők előtt, a megszokott rendben tudtuk lebonyolítani – kezdte az idei évről való számvetést Puskás Jenő, a fiúutánpótlásért felelős szövetségi kapitány. – A gyerekek motivációja szempontjából különösen fontosak a versenyek, mert ha nincsen cél előttük, igencsak nehéz edzésmunkára bírni őket, de most szerencsére nem volt gond ezzel, mi több, kifejezetten sűrű éven vagyunk túl. Már tavasszal csúcsformában kellett lenni a fiataloknak a Gymnasiadéra készülve. Molnár Botond sérülése miatt nem tudtunk teljessel kerettel kiutazni, de így is szép eredmények születtek: Závory Szilárd nyújtón szerzett bronza mellett értékes helyezéseket gyűjtöttek a fiúk.”

Molnár Botond korszakos sikert ért el az egyéni összetettben szerzett ifjúsági Európa-bajnoki címével Forrás: European Gymnastics

Majd ezt követte a nyáron az EYOF és a korosztályos Eb, ráadásul a két versenyt csupán két hét választotta el egymástól, ami nagy dilemma elé állította a szakvezetést.

„Sokáig gondolkodtunk, vajon bevállaljuk mindkettőt ugyanazzal a csapattal, de végül úgy döntöttünk, az Európa-bajnokság a legfontosabb, és annak rendeljük alá a felkészülést.

Az eredmények tudatában pedig ez abszolút jó döntésnek bizonyult, hiszen Botond egyedülálló összetett aranya mellett ugrásban bronzérmet nyert, míg a csapat hatodik lett, és összesen öt finálés helyet szereztek a versenyzők, ami mindenképpen nagy örömre ad okot.

Eközben az EYOF-on pedig a többiek is lehetőséget kaptak a bizonyításra, és fontos tapasztalatokat szereztek, amely utána vissza is köszönt a későbbiekben. Nagy Márk – aki az EYOF-on a legeredményesebben szerepelt a mieink közül – az Olimpiai Reménységek Versenyén nemrégiben aranyérmet nyert ugrásban. Összességében egyértelműen jó szájízzel zárjuk az évet, amit a néhány hete rendezett ORV is megerősített az ott bezsebelt hat éremmel.”

A hazai fiúszakág előretörésében Puskás nagy szerepet tulajdonít a feltörekvő, új edzői generációnak, közülük is kiemelte Pisák Tamást (Győri AC), Tóth Leventét (FTC-Telekom), Mihók Ádámot, Marján Pétert (mindkettő Budapesti Honvéd), illetve Rácz Attilát (KSI).

„Ugyan Molnár Botond az év végével kiöregszik az ifjúságiak közül,

de a mögötte jövő korosztályok legalább olyan ígéretesek.

Az elmúlt években nemcsak minőségben, hanem mennyiségben is sikerült jól látható előrelépést produkálni, ami rendkívül biztató. Úgy tűnik, a felnőttválogatott jövője stabil lábakon, néhány éven belül többen is odaérhetnek majd a nagyok közé a mostani ifjúsági névsorból – mondta a szakvezető. – Nagy örömünkre szolgá, hogy jövőre ismét két világverseny elé nézünk: március végén rendezik az ifjúsági világbajnokságot Törökországban, majd a nyáron ismét lesz EYOF, szóval ennek megfelelően tervezzük majd meg a felkészülést.”

(Kiemelt kép forrása: European Gymnastics/Simone Ferraro)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.