H. B. utanpotlassport.hu 2022.01.15 13:35 Frissítve: 2022.01.15 13:44

Torna: az utánpótlástól elköszönő lányok felnőttben is sokra vihetik?

A lányok közül Balázs Kira, Makai Lilla, Mayer Gréta és Peresztegi Nóra személyében az elmúlt év végén négy tehetséges tornász is elköszönt az ifjúsági korosztálytól, és januártól már a felnőttválogatottba kerülésért küzdhetnek. A női szakág szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre szerint szép jövő előtt állhatnak a reménységek.

Bár 2021-ben világversenyt nem rendeztek az utánpótláskorú szertornázóknak, a magyar fiatalok a hazai és a nemzetközi porondon is eredményes évet tudhatnak mögött.

Mayer Gréta a felnőttben is sokra lehet hivatott Fotó: Freschli József / MATSZ

Mayer Gréta a felnőttben is sokra hivatott  •  Fotó: Freschli József / MATSZ

Az ifjúsági leány versenyzőkre ez különösképpen igaz: Peresztegi Nóra (Postás SE) csapatban, egyéni összetettben és a gerenda döntőben is aranyérmet szerzett az esztendő legrangosabb külföldi eseményén, a brnói Olimpiai Reménységek Versenyén. A tavaly egyéni összetettben ifjúsági magyar bajnok Makai Lilla (Dunaújvárosi KSE) felemáskorláton nem talált legyőzőre Csehországban, illetve a magyar csapat sikerében is szerepet vállalt. Mayer Gréta (DKSE) – a csapat mellett – a talajon állhatott a dobogó tetejére az ORV-n. Majd az év utolsó viadalán, a győri Mesterfokú bajnokságon megnyerte a gerendadöntőt a felnőttek között. Míg Balázs Kira (KSI) ugrásban és talajon ezüstérmes lett Brnóban, valamint az előbbiben májusban ifi országos bajnoki címet szerzett.

Valamennyien 2006-os születésűek, így december végén hivatalosan is elköszöntek az utánpótlásévektől, és idéntől átlépnek a felnőttmezőnybe.

„Azt remélem, hogy idővel majd mind a négyen a felnőttválogatott stabil tagjává válnak. Ehhez az alaptudásuk és a képességeik megvannak, de nyilván a felnőttszint nagyon más, mint az utánpótlás. Sokat kell még fejlődniük, főleg anyagerőben kell javulniuk" – nyilatkozta a női válogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre.

És vajon hogyan tudják kiharcolni a fiatalok a nemzeti csapatba kerülést?

„Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felnőttválogatottba, ötvenpontos egyéni összetett eredményt kell teljesítenie egy hazai és egy nemzetközi versenyen is. Mayer Gréta korábban már többször abszolválta ezt, emellett a gerendán és a talajon is rendkívül erős, ezért úgy vélem, előbb-utóbb ezen a két szeren is jó esélye van a csapatbe kerülésre. Továbbá Peresztegi Nóra az ORV-n és Makai Lilla az ifi ob-n is közel állt már az ötvenes összetett pontszámhoz, bennük szintén nagy potenciál rejlik hosszú távon – fogalmazott a szakvezető. – Összességében kifejezetten örvendetes, hogy az elmúlt évek után, amikor általában maximum egy-két fiatal lépett fel a felnőttbe, ezúttal négy ilyen reményteli tornásszal büszkélkedhetünk."

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.