Súlyemelés: Mitykó Veronika nem lazít, 24 órás versenyzőnek készül

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 19:46
Címkék
A mindjárt 21 éves békéscsabai súlyemelő, Mitykó Veronika bízik benne, hogy 2024-ben már ott lesz a párizsi olimpián.

A 21. születésnapját még csak jövő hét elején fogja ünnepelni, de már számos kiemelkedő eredmény fűződik Mitykó Veronika nevéhez, aki a hazai női súlyemelés egyik legreményteljesebb fiataljává nőtte ki magát. A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE-ben Bökfi János szakmai felügyelete mellett a jelenleg 71 kilóban készülő kiválóság első komolyabb sikerét két évvel ezelőtt érte el, amikor szakításban junior Eb-bronzérmet szerzett, míg legutóbb – nagy eseményen – már az idei felnőtt-kontinensviadalon remekelt, és lett negyedik ugyancsak szakításban, 96 kg-os felnőtt országos csúccsal. Pedig kiskorában nem ezt a sportágat nézte ki magának elsőként.Mitykó Veronika nevéhez, aki a hazai női súlyemelés egyik legreményteljesebb fiataljává nőtte ki magát. A Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő SE-ben Bökfi János szakmai felügyelete mellett a jelenleg 71 kilóban készülő kiválóság első komolyabb sikerét két évvel ezelőtt érte el, amikor szakításban junior Eb-bronzérmet szerzett, míg legutóbb – nagy eseményen – már az idei felnőtt-kontinensviadalon remekelt, és lett negyedik ugyancsak szakításban, 96 kg-os felnőtt országos csúccsal. Pedig kiskorában nem ezt a sportágat nézte ki magának elsőként.

Mitykó Veronika nem lazít, 24 órás versenyzőnek készül Forrás: ewfed.com
Mitykó Veronika nem lazít, 24 órás versenyzőnek készül Forrás: ewfed.com

Mitykó Veronika nem lazít, 24 órás versenyzőnek készül  •  Forrás: ewfed.com

„Öt éves korom óra sportolok – kezdi Veronika. – Öt és fél évig tornáztam, majd egészségügyi problémák miatt váltanom kellett. Eljöttem az edzőterembe kondizni, láttam, hogy van súlyemelés, kipróbáltam, és azóta ezzel foglalkozom. Nagyon szeretem csinálni, a legjobb talán az benne, hogy folyamatosan túlléphetem a saját határaimat. Szerencsére már az elején jöttek a sikerek, a legbüszkébb jelenleg a junior Eb-bronzra és a felnőtt Eb-negyedik helyre vagyok szakításban.”

A tavaly már másodszor az év női súlyemelőjének választott Veronika az idén még az U23-as Európa-bajnokságon bizonyíthat.

„Kifejezetten várom az U23-as Eb-t, amelyre már elkezdtük a felkészülést. Szeretnék minél jobb eredményt elérni. Nyáron sincs leállás az edzésekben, ha kicsit fáradtabbnak érzem magam, akkor kicsit visszább veszünk a terhelésből, de aztán új erőre kapok, és csinálom tovább. A nagy álmom, hogy a 2024-es olimpián már ott legyek. Ehhez rengeteg munkára, kitartásra van szükség, és sok mindent fel is kell áldozni.”

Hogy Veronika három év múlva ott lehet a párizsi ötkarikás mezőnyben, arra edzője is reális esélyt lát.

„A cél egyértelműen az olimpia – mondja Bökfi János. – A mostaniról lemaradtunk, bár Veronika benne volt a kvalifikációs rendszerben. Tokióiba tizennégy versenyző jutott ki, ő a tizenkilencedik volt a sorban. Az öt hely kevésnek tűnik, viszont nagyon sok munkát jelent ledolgozni. A feltételek adottak. Szerencsére, a helyi önkormányzat és a hazai szövetség is támogatja, hogy jó versenyző váljon belőle. Súly pedig van bőven az edzőteremben. Ha szorgalmas marad és lemondó lesz, akkor olimpikon válhat belőle. A profizmushoz azonban huszonnégy órás súlyemelőnek kell lennie. A súlyemelő, amikor alszik is súlyemelő. Nem lehet lazítani.”

További korosztályos hírekSÚLYEMELÉSBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik