Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.04.28 17:08 Frissítve: 2021.04.28 17:12

Ökölvívás: Párizsra érhet be igazán az ifi vb-bronzérmes Kiss Levente

A nemrégiben véget ért kielcei ifjúsági ökölvívó-világbajnokság egyetlen magyar érmese a 19 éves Kiss Levente volt, akit mesterével, Erdei Zsolttal a második otthonában, az újpesti Madárfészek-akadémián látogattunk meg.

Díszsorfal és vastaps fogadta az ifjúsági bokszvébéről hazatérő Kiss Leventét Újpesten, a Madárfészek-akadémián. Először érkezett edzésre a kielcei viadalon bronzérmes fiatal, akire méltán büszkék egyesületében is. Mint az korábban megírtuk, nehéz ágon verekedte el magát az elődöntőig, amelyben szoros mérkőzésen győzte őt le az üzbég Zokirov. Így hiába lett a magyar csapat legjobbja, kicsit keserű a 19 éves sportoló szájíze a befejezés miatt.

Most már jól néz ki a bronz, tetszik is, de még azért mindig fáj az elődöntő – kezdte Kiss Levente az Utánpótlássportnak. – Ráadásul a döntőben nyert az üzbég, nem voltam messze tőle, ha megvan az a meccs is, akkor könnyen lehet, hogy a legfényesebb éremmel térhettem volna haza.”

Kiss Levente a párizsi olimpiára érhet be Fotó: Bodrogi Tamás

Kiss Levente a párizsi olimpiára érhet be  •  Fotó: Bodrogi Tamás

Kiss bokszkarrierje hatévesen kezdődött, azonban nem egyenes út vezetett a világbajnoki dobogóig, szükség volt egy-két kitérőre is.

„Apukám vitt le először még az UTE-ba, akkor ugyanúgy, mint most a kicsik, labdát pattogtattam, elkezdtem ugrókötelezni, megtetszett a közeg. Az iskola és a távolság miatt viszont váltanom kellett, így jött előbb a judo, majd a birkózás. Viszont ahogy idősödtem, egyre jobban tudtam közlekedni, és körülbelül tizenhárom évesen visszataláltam a régi szerelemhez, az ökölvíváshoz.”

És nagyon jól tette, hiszen így kerülhetett először az ukrán mester, Anatolij Gavrilov, majd pedig az idén Erdei Zsolt keze alá, akivel remekül megértik egymást.

„Minden adottsága megvan ahhoz, hogy jó ökölvívó váljék belőle – mondja a Madár becenévre hallgató korábbi klasszis a fiatal sportolóról. – Remek családi háttérrel bíró, elszánt, semmitől sem félő fiút ismertem meg benne. Csapatmunka, hogy idáig eljutott, de elsősorban persze magának és a családjának köszönheti ezt az eredményt. Kicsit még forrófejű fiú, ami nem baj, mert ez kell majd ahhoz, hogy amikor később lehiggad, tovább lobogjon benne a tűz.”

Erdei Zsolt egy semmitől sem félő sportolót ismert meg a 19 éves bokszolóban Fotó: Bodrogi Tamás

Erdei Zsolt egy semmitől sem félő sportolót ismert meg a 19 éves bokszolóban  •  Fotó: Bodrogi Tamás

És persze a hazai ökölvívósport egyik legnagyobb reménysége is issza Erdei szavait.

„Nagyon jó érzés, hogy látja bennem a lehetőséget, én pedig próbálok a nyomdokaiba lépni. Tudom azt, hogy amit csinálunk az jó. Egyszer ő ezt már végigcsinálta, és neki kijött a lépés, ezért gondolom, hogy nekem is ki fog jönni.”

A mester bízik abban, hogy Levente felfelé ívelő pályája nem áll meg, és a következő olimpián már igenis számolni kell vele.

„Azt gondolom, hogy óriási sikerek állnak előtte, még csak tizenkilenc éves, Párizsban még csak huszonkettő lesz, ami nehézsúlyban még mindig nagyon fiatalnak számít, vagyis azon kívül is lehet benne még egy olimpia. Aztán lehet, hogy a profi pálya felé kacsingat, meglátjuk.”

Kiss pedig azon dolgozik, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket, ha rajta múlik minél hamarabb. Az idén még a tervek szerint indul az U22-es Európa-bajnokságon és a felnőttvébén, de ő is elsősorban 2024-re koncentrál.

„Én is így gondolom, hogy a párizsi olimpiára már beérek, szeretnék ott lenni, mert jó eredményt hozhatnék a magyar csapatnak. Természetesen nagyon jólesik, hogy ezt rajtam és az edzőimen kívül mások is így látják.”

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.