N. D. utanpotlassport.hu 2022.01.09 08:53 Frissítve: 2022.01.09 09:13

Labdarúgás: sűrű félév vár az utánpótlás-válogatottakra

Sorsdöntő meccsek következnek tavasszal több magyar utánpótlás-válogatott számára is; az U21-es, az U19-es és az U17-es korosztályok labdarúgói egyaránt Európa-bajnoki selejtezőkre készülnek.

A 2021-es év második felében több magyar korosztályos válogatott is megmérette magát tétmeccseken a nemzetközi mezőnyben. Az U21-esek, az U19-esek és az U17-esek egyaránt Európa-bajnokságra selejteztek, több-kevesebb sikerrel. A sorozatoknak még nincs vége; lássuk, mi vár tavasszal és nyáron a fiatalokra!

Kezdjük a sort a legidősebb, tehát az U21-es korosztállyal. Tavaly ősszel három „blokkban” rendezték meg a román-georgiai 2023-as Európa-bajnokság selejtezősorozatának első hat mérkőzését, így a Gera Zoltán által vezetett együttes szeptemberben, októberben és novemberben is két összecsapáson mutathatta meg magát. Az eredmények – a múlt tavaszi, részben hazai rendezésű Eb-hez hasonlóan – nem az eredeti elképzelések szerint alakultak, és az előzetesen is esélyesként kezelt német csapat mellett Izrael korosztályos legjobbjaival sem bírtak a magyar fiatalok. Hiába a lengyelek elleni, hosszabbításban kicsikart döntetlen, illetve a lettek és a San Marinó-iak elleni kötelező sikerek, a még hátralévő márciusi és júniusi két-két összecsapáson már nem maradt más cél, mint a tisztes helytállás.

Nem lesz könnyű dolga az U19-es válogatottnak a tavaszi elitkörben Forrás: MLSZ

Nem lesz könnyű dolga az U19-es válogatottnak a tavaszi elitkörben  •  Forrás: MLSZ

Az U19-es válogatott a nagyobbakkal ellentétben pozitívan zárta a 2021-es évet, hiszen első helyen jutott tovább az Eb-selejtezőkör első szakaszából, amelyet októberben rendeztek. Tímár Krisztián csapata az észt, a fehérorosz és az osztrák korosztályos csapatot előzte meg, és készülhet a március végén rendezendő elitkörre, amelynek sorsolását decemberben tartották: a magyarok az első kalapból a törököket, a harmadikból az izraelieket, a negyedikből a skótokat kapták ellenfélként. Könnyű dolguk biztosan nem lesz a fiataloknak, hiszen csak csoportelsőként lehet kijutni a 2022-es szlovákiai Európa-bajnokságra, amelyen mindössze nyolc csapat vehet majd részt. Ami viszont jó hír, hogy hazai pályán küzdhetnek majd a kvartett első helyéért Sztojka Dominikék.

Hasonló program vár az U17-es garnitúrára, akik tavaly ősszel harmadik helyen végeztek és jutottak tovább az Eb-selejtezőkör első szakaszából Észtország és Georgia korosztályos legjobbjai mögött. A Szélesi Zoltán által vezetett együttes szintén március végén vívja az elitkörös összecsapásait, sorrendben a házigazda hollandok, a görögök és a szlovákok ellen. Az idén májusban rendezendő izraeli kontinensviadalra akár csoportmásodikként is lehet kvalifikálni (a tizenhat csapattal zajló Eb-re a nyolc elitkörös kvartett hét legjobb másodikja is utazik), így bizakodva vághatnak neki a fiatalok a tavaszi mérkőzéseknek.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.