H. B. utanpotlassport.hu 2021.06.12 17:49 Frissítve: 2021.06.12 17:58

Kosárlabda: Renczes Rebeka ősztől az Új-mexikói Egyetemen folytatja

A szekszárdiak 18 éves kosarasa, Renczes Rebeka ősztől a Albuquerque-i Új-mexikói Egyetemen folytatja pályafutását, illetve kezdi meg a felsőfokú tanulmányait, ahol a sport mellett a pénzügyi ismeretekbe is beleáshatja magát.

Az Atomerőmű KSC-Szekszárd NB I A-csoportos csapatában is debütáló 18 éves kosárlabdázó, Renczes Rebeka az Egyesült Államokban próbál szerencsét, ugyanis ösztöndíjjal felvételt nyert a Albuquerque-i Új-mexikói Egyetemre, amelyen ősztől a kosárlabda mellett a tanulás is kiemelt szerepet kap majd.

„Már általános iskolás korom óta érdekelt az amerikai kaland, és bíztam benne, hogy egyszer összejöhet, hiszen ez a kosárlabda és a tanulmányok szempontjából is óriási lehetőség lenne. Mindig is kitűnő tanuló voltam, illetve fontosnak tartottam – a sport mellett – a továbbtanulást is, így kézenfekvőnek tűnt a döntés, hiszen az amerikai ösztöndíjrendszerben mindkét dologra fókuszálhatok. Tavaly nyáron kezdtem el komolyabban foglalkozni a kérdéssel, kikértem több edző véleményét, majd a felvételihez különböző teszteken kellett átesni. Az utolsó fázisban konkrét ajánlatom két helyről érkezett: a North Dakotától és a New Mexicótól. Végül az utóbbit választottam, és Albuquerque-ben folytatom ősztől" – mesélte Rebeka az Utánpótlássportnak.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű-KSC Szekszárd

Renczes Rebeka ősztől az Új-mexikói Egyetemen folytatja  •  Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű-KSC Szekszárd

Renczes a nemrég véget ért felnőttbajnoki évadban kilenc mérkőzésen lépett pályára (ebből kétszer kezdőként), és 7,3 játékperc alatt 1,8 pontot és 1,6 gólpasszt átlagolt. Az ifjú irányító az Amatőr Nemzeti Bajnokság Piros-csoportjában (másodosztályban) már meghatározó szereplőnek számított, és 21 meccsen 31,3 átlagperc alatt 11,2 pontot, 4,7 gólpasszt, 4,2 lepattanót és 1,8 labdaszerzést jegyzett.

„A szekszárdi klubvezetőkkel a bajnokság előtt, tavaly augusztusban leültünk, és elmondtam a terveimet. Megértették a döntésemet. Csak hálával tartozom az egyesületnek, illetve a nevelőedzőimnek, hiszen az ott töltött tizenkét év nélkül nem tartanék itt most."

A szekszárdiak szakmai- és sportigazgatója, Szabó Noémi így nyilatkozott a korosztályos válogatott tehetségről az Atomerőmű honlapján.

„Rebeka eredményes utánpótlás-karriert tudhat magáénak. Két évvel ezelőtt kadétbajnoki címet szerzett, idén a juniorok között akasztottak ezüstérmet a nyakába, az amatőr csapattal pedig a Hepp Kupában a harmadik helyen végzett. De mindezeknél sokkal fontosabb, hogy ebben a szezonban a felnőttcsapatban is aktív szerepet kapott, így testközelből tapasztalhatta meg, milyen egy immáron európai szinten is magasan jegyzett együttesben dolgozni. Kívánjuk, hogy Amerikában is találja meg a számításait, amihez ezúton is sok sikert kívánunk neki!"

És mi vár majd pontosan a Tolna megyeiek ígéretére  Albuquerque-ben?

„A keretet a következő évadban tizenkét-tizennégy játékos fogja alkotni, öt végzős mellett öt elsőévessel. Többségük amerikai, viszont rajtam kívül lesz még két európai: egy holland és egy török játékos is. Engem mindig nagyon érdekelt az üzlet, a pénzügyek világa, ezért a biznisz szakon fogok majd továbbtanulni. Izgatott vagyok, kíváncsian várom az új kihívásokat. Eleinte nem lesz könnyű majd leküzdeni az állandó honvágyat, remélhetőleg idővel csak megszokom azt is."

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.

2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.