Kosárlabda: a mennyiség minőséggel is párosul a BEAC-os lányoknál

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.12.09. 14:02
Címkék
Egyedülálló módon a BEAC-Újbuda Kosárlabda Akadémia a junior és a kadét lányok között is két-két együttessel képviselteti magát a korosztályos bajnokság kiemelt csoportjaiban. Mocsai Lászlót, a fővárosiak U18-as és U16-os „B” csapatát egyaránt irányító edzőt kérdeztük a kétcsapatos remeklés hátteréről.

Az elmúlt években megszokott módon a BEAC leány kosarasai a 2022-23-as évadban továbbra is a közvetlen élmezőnyhöz tartoznak a különböző korosztályos bajnokságokban. Ennek fényében az korántsem meglepő, hogy az újbudaiak „A” csapata évről évre országos döntős résztvevő a junior-, a kadét és a serdülőkorosztályban. (Tavasszal az ötödik, a hetedik és a hatodik helyen végeztek a junior, a kadét és a serdülő nyolcas döntőben.) Ám a fekete-fehérek utánpótlása idénre jól láthatóan szintet lépett, ugyanis az ősszel a junior és a kadét „B” együttesük is kivívta a részvételt az országos bajnokság kiemelt csoportjaiban. Ezzel a BEAC jelenleg az egyetlen klub, amely az említett korosztályokban két-két gárdával szerepel a legjobbak között.

Amióta a BEAC-ban dolgozom edzőként, immáron tizennégy éve, ez az első alkalom, hogy sikerült két csapattal is a főtáblára jutnunk, ráadásul ezt saját nevelésű játékosokkal, két teljesen külön csapattal értük el, szóval nincs semmiféle átfedés az A- és a B-keret között

– mondta az Utánpótlássportnak Mocsai László, aki a juniorok és a kadétok „B” csapatát is irányítja edzőként. – A korábbi évek viszonylatában országos szinten valamivel gyengébb a mostani junior- és kadétkorosztály, eközben mi pedig felnőttünk a feladathoz, és szerencsére sok ígéretes fiatalunk gyűlt össze. Nyilvánvalóan, az A-csapatban szerepelnek a legtehetségesebb, legügyesebb gyerekek, míg a többiekkel dolgozom én, ugyanakkor kiemelném, hogy ők is legalább olyan lelkesen és szorgalmasan dolgoznak az edzéseken, nem élik meg büntetésként, hogy a második együttesben játszanak, hanem abszolút fejlődési lehetőségként tekintenek rá.”

Mocsai László (balra) vezetésével a BEAC B" csapatai a legjobbak ellen is helytállnak Forrás: BEAC-Újubda KA

Az alapszakasz jelenlegi állás szerint a BEAC mindkét „B” csapata bejutott az ország 16 legjobb gárdája közé a tavaszi rájátszásra.

„A szezon elejéhez képest is már jelentőset léptek előre a lányok. A juniorokkal nagyon erős csoportban vagyunk, többek között a Csata, a DVTK és a Sopron mellett. Az első mérkőzéseken még igencsak érződött a megilletődöttség a játékosokon, de mostanra szépen belerázódtak. A másik együttessel, a Szekszárd és a Szeged legjobbjaival pedig ki-ki meccsre vagyunk képesek, ami mindenképpen biztató. A B-döntőbe jutásunk már most biztosnak tűnik mindkét korosztályban, de az eddigi eredmények alapján még az A-döntőért is harcban lehetünk.

Augusztusban még elképzelni sem tudtam volna, hogy most erről beszélhetünk majd.

Ugyanakkor, ha az A-döntő végül nem is jön össze, az sem lesz tragédia, mivel nem az eredményes csapat felépítése az elsődleges feladatom, hanem a fiatalok nevelése, illetve hogy a későbbiekben az A-csapatunkba is beverekedjék magukat. Összességében nagyon büszke vagyok a lányok eddigi teljesítményére!”

(Kiemelt kép forrása: BEAC-Újbuda KA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik