H. B. utanpotlassport.hu 2021.11.25 20:34 Frissítve: 2021.11.26 00:13

Kosárlabda: a kanizsai Zsámár Panna nem ijedt meg a nagyobb szereptől

A mindössze 17 éves Zsámár Panna parádés formában kezdte az új évadot a felnőtt női másodosztályban szereplő Kanizsai Vadmacskák kosárlabdacsapatában: az első nyolc fordulóban 24,8 pontot átlagolt mérkőzésenként, amellyel vezeti a bajnokság pontlistáját.

Úgy látszik, hagyomány teremtődik abból, hogy a Kanizsai Vadmacskák tehetséges fiataljainak egyike vezeti az NB I/B piros csoportos női kosárlabda-bajnokság pontlistáját. Ugyanis az előző évadban a nagykanizsaiak közül a 17 éves Baa Dominika lett a gólkirály (28,3 pont) a felnőtt másodosztályban, majd az élvonalbeli TFSE-MTK-hoz igazolt a nyáron.

Azonban a Zala megyeiek így sem maradtak pontgyáros nélkül: a 17 éves Zsámár Panna sorozatban szállítja a jobbnál jobb teljesítményeket, és az első nyolc fordulóban átlagosan 24,8 pontot dobott találkozónként, amellyel a rangsor élén áll.

Zsámár Panna Fotó: Szilárd Gergely

Zsámár Panna  •  Fotó: Gergely Szilárd

„A mostani jó teljesítményem nagyban köszönhető annak, hogy a nyarat gyakorlatilag teljes egészében végig dolgoztam a 3x3-as válogatottal, és az ott elvégzett sok-sok edzés kifizetődni látszik. Emellett a válogatottban szerzett élmények után nagyobb önbizalommal tértem vissza Nagykanizsára, többet mertem vállalni, egyértelműen bátrabb és erőszakosabb lettem. Illetve miután a nyáron két játékosunk (szerk: Baa Dominika és Szórád Anna) távozott, így bizonyos szempontból szükség is volt arra, hogy nagyobb felelősség háruljon rám, valamint több dobást kell vállalnom. Másképpen kellett hozzáállnom rögtön az elején, de egyelőre élvezem ezt a szerepet, és élni tudtam a lehetőséggel" – nyilatkozta Zsámár az Utánpótlássportnak.

Az édesapja, Zsamár Krisztián által irányított Kanizsai Vadmacskák – jelenleg 2-6-os mérleggel álló – együttesét csupa utánpótláskorú játékos alkotja, az egyetlen felnőtt Jurkó Noémi (26) mellett.

„A nagyon fiatal csapatunk miatt tisztában voltam vele, hogy – Noémi mellett – nekem is elő kell lépnem, segítenem kell a csapatot, ha jól szeretnénk szerepelni, ezért én pontokban igyekszem minél többet hozzátenni."

A nagykanizsai Zsámár Panna a 3x3-as U17-es válogatottal a korosztályos Eb-n szerepelt szeptemberben Forrás: FIBA.Basketball

A nagykanizsai Zsámár Panna (fehérben) a 3x3-as U17-es válogatottal a korosztályos Eb-n szerepelt szeptemberben  •  Forrás: FIBA.Basketball

Panna – ahogy fentebb is említette – a remek rajtját a nyári időszakban alapozta meg, a 3x3-as utánpótlás-válogatottban. Az U17-es nemzeti csapat tagjaként előbb hozzájárult a lengyelek és az osztrákok legyőzéséhez az augusztusi szolnoki Eb-selejtező tornán, ezzel kivívták az indulási jogot a szeptemberi portugáliai Európa-bajnokságon. Majd a korosztályos kontinensviadal csoportküzdelmeiben előbb a franciáktól kikaptak 14-6-ra, majd a továbbjutásról döntő ki-ki meccsen a házigazdák ellen 18-16-ra maradtak alul.

„Sajnos nem a legjobb napunkat fogtuk ki az Eb-n, a selejtezőkön talán jobb formában játszottunk, viszont ezzel együtt is büszke voltam a csapatunkra, hiszen önmagában az a tény, hogy kijutottunk az Eb-re, már az sikerként könyvelhető el. Nyilván, ha visszagondolok az Eb-re, mindig ott van bennem kicsit, hogy szebben is alakulhatott volna, de nem akadt könnyű dolgunk, hiszen pont a portugálokat kaptuk ellenfélként a legfontosabb mérkőzésen, emiatt jobban éreztük magunkon a nyomást, a hazai közönség jelenlétét. Az összképet nézve azonban elégedett vagyok az egész nyáron mutatott teljesítményünkkel. Ezt követően igyekeztem minden pozitívumot megragadni ezekből az élményekből, és továbbvinni azokat az új klubszezonban."

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.