H. B. utanpotlassport.hu 2021.06.09 20:37 Frissítve: 2021.06.09 20:55

Kosár: Székely Norberték hasznos tapasztalatokat szereztek Athénban

A magyar női kosárlabda-válogatott a közelmúltban Athénban vett részt összetartáson, amely alatt három mérkőzést is játszott a házigazda görögök ellen.

Nemrégiben a felnőtt női válogatott kosarasai Athénban edzőtáboroztak, amelynek keretében három görögök elleni felkészülési találkozó is szerepelt a programban. Az erősen megfiatalított keretben öt U20-as játékos is helyett kapott. A szövetségi kapitányt, Székely Norbertet kérdeztük az összetartás, illetve az edzőmérkőzések tanulságairól.

„Ha az elmúlt éveket tekintjük, akkor mi folyamatosan figyeltünk arra, hogy a fiatal játékosoknak bizonyítási lehetőséget adjunk a felnőttválogatottban is. Tehát ez nemcsak erre az öt napos görögországi túrára szólt, hanem az a cél, hogy ezek a lányok hosszútávon is meghatározó tagjai legyenek a nemzeti csapatnak. Mivel ezen a nyáron sajnos lemaradtunk az Európa-bajnokságról, illetve az U20-as korosztálynak pedig nem rendeznek kontinenstornát, így a tehetségeknek ez kiváló alkalom, hogy beépüljenek a „nagy” válogatottba. Jelenleg különösen fontos, hogy a fiataljaink minél több nemzetközi meccset játszanak, éppen ezért az athéni mérkőzések rendkívül hasznosak voltak” – nyilatkozta a szövetségi kapitány az Utánpótlássportnak.

Öt U20-as leányzó is helyett kapott Székely Norbert legutóbbi keretében Fotó: Tumbász Hédi / nemzetisport.hu

Öt U20-as leányzó is helyett kapott Székely Norbert legutóbbi keretében  •  Fotó: Tumbász Hédi / nemzetisport.hu

A 20 éven aluli korosztályos nemzeti alakulatból Mányoky Réka (Ludovika-FCSM Csata), Tóth Franka (Aluinvent DVTK), Kiss Angelika (Aluinvent DVTK), Varga Alíz (Sopron) és Wentzel Nóra (PEAC-Pécs) is lehetőséget kapott a szövetségi kapitánytól Görögországban. Az első mérkőzésen a házigazdák ellen 73-70-re kikapott a magyar gárda, ám másnap 61-54-re sikerült visszavágni, végül az utolsó csatát pedig szintén a görögök nyerték 67-51-re.

„Úgy hiszem, összességében ez a pár nap remekül szolgálta a válogatott épülését. Amellett, hogy a fiatalok szerepet kaptak, még mérkőzést is tudtunk nyerni. Továbbá próbáltunk alakítani a csapat játékstílusán. Még fizikálisabb, attraktívabb irányba tereltük a játékot, amely a meccsek nagyrészében jól is működött. Az elmúlt időszakban abszolút a sebesség került a fókuszba a modern kosárlabdában, ennek megfelelően pedig mi is gyorsítani szeretnénk a csapat tempóját. Ez a fiatalságból adódóan pedig még kézenfekvőbbnek tűnt a mostani találkozókon.”

Az Európa-bajnokságra készülő görög válogatott elleni ütközeteknek a magyarok 21,5 éves átlagéletkorú kerettel vágtak neki. Székely elmondása szerint Athénban legalább öt-hat rutinos játékos hiányzott a névsorból, akikre a novemberben kezdődő, új selejtezősorozatban már mindenképpen számítana, ám az ajtó nyitva áll majd ott is a most lehetőséghez jutó ifjabbak számára. A kvalifikációs csoport sorsolását majd júliusban tartják.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.