Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.08.15 18:40 Frissítve: 2022.08.15 18:41

Kosár: csalódottan zártak a magyar lányok az U18-as Eb-n

Az U18-as leány kosárlabda-válogatott a 11. helyen végzett a Kréta szigetén rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. A torna végeztével a csapat centerét Strausz Edinát kérdeztük, aki a magyarok közül a legjobb teljesítményindexet átlagolta a hét meccs alatt.

A belgák legyőzésével fejezte be szereplését a magyar válogatott a görögországi U18-as leány kosárlabda Európa-bajnokságon. A vasárnapi sikerrel a mieink 11. helyen zártak a kontinensviadalon.

Forrás: FIBA.Basketball

A 11. helyen végzett az U18-as leányválogatott a görögországi korosztályos Eb-n  •  Forrás: FIBA.Basketball

„Nyilvánvalóan, mindannyian jobb eredményben bíztunk, amikor neki vágtunk az Eb-nek, emiatt alapvetően csalódottan zártuk a tornát – kezdte az értékelést Strausz Edina, a válogatott kezdő centere az Utánpótlássportnak. – Elsődlegesen a legjobb nyolc közé kerülést tűztük ki célul, illetve előzetesen úgy éreztem, hogy akár a jövő évi U19-es vb-kvalifikáció kiharcolására (az első hatban kellett volna zárni ehhez – A szerk.) is reális esélyünk lehet. Szóval megvolt a potenciál a csapatban, viszont ezt sajnos nem sikerült a pályán is bebizonyítani minden meccsen. A kulcspillanatokban sokszor a fegyelmezetlenség okozta a vesztünket. Voltak jó periódusaink, de nem tudtuk folyamatosan fenntartani a szükséges koncentrációs szintet, túl gyakran elkerülhető hibákat követtünk el, ez pedig sokba került több meccsen is."

A mieink a csoportkörben előbb legyőzték a svédeket és finneket, majd a harmadik játéknapon kikaptak a későbbi aranyérmes litvánoktól. A nyolcaddöntőben drámai csatában elszenvedett egypontos vereség következett a németekkel szemben, így a 9-16. helyért folytatta a válogatott. Az alsóházban a görögök elleni sikerrel nyitottak a lányok, majd nem bírtak a törökökkel, a záró napon pedig megverték a belgákat a 11. helyért.

Strausz Edina (középen, fehérben) produkálta a legjobb teljesítményindexet a magyar lányok közül Forrás: FIBA.Basketball

Strausz Edina (középen, fehérben) produkálta a legjobb teljesítményindexet a magyar lányok közül  •  Forrás: FIBA.Basketball

„A németek elleni, nyolcaddöntős vereség nagyon fájóra sikerült, több szempontból is. A negyedik negyedben abszolút megvolt az esélyünk a továbbjutásra, de az utolsó perceket sajnos nem hoztuk le jól. Ráadásul a legbosszantóbb az egészben, hogy azt éreztük legbelül, mi vagyunk a jobb csapat. Ezután viszont rendkívül nehéz volt felállni és összeszedni magunkat, hiszen az áhított célt már nem érhettük el. Ugyanakkor persze próbáltunk újabb, kisebb célokat megfogalmazni, amelyeket a görögök, illetve a belgák ellen nagyjából sikerült abszolválni, és nyertünk, azonban a törökökkel szemben a jó első félidő után a másodikban szétestünk."

A magyar együttesből Strausz Edina produkálta a legjobb teljesítményindexet (14,9) az Európa-bajnokságon. A hét meccsen 6,6 pontot, 9,9 lepattanót, 1,9 gólpasszt, 2,4 szerzett labdát és 1,9 blokkot átlagolt 27,5 játékperc alatt.

A válogatottat a csoportkör végéig Völgyi Péter vezette szövetségi edzőként, majd a kieséses szakaszban betegség miatt már nem tudott leülni a kispadra, így az addigi másodedző Iványi Dalma vette át az irányítást.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.