Kosár: csalódottan zártak a magyar lányok az U18-as Eb-n

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.15. 18:40
Címkék
Az U18-as leány kosárlabda-válogatott a 11. helyen végzett a Kréta szigetén rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. A torna végeztével a csapat centerét Strausz Edinát kérdeztük, aki a magyarok közül a legjobb teljesítményindexet átlagolta a hét meccs alatt.

A belgák legyőzésével fejezte be szereplését a magyar válogatott a görögországi U18-as leány kosárlabda Európa-bajnokságon. A vasárnapi sikerrel a mieink 11. helyenzártak a kontinensviadalon.

Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball

A 11. helyen végzett az U18-as leányválogatott a görögországi korosztályos Eb-n  •  Forrás: FIBA.Basketball

„Nyilvánvalóan, mindannyian jobb eredményben bíztunk, amikor neki vágtunk az Eb-nek, emiattalapvetően csalódottan zártuk a tornát– kezdte az értékelést Strausz Edina, a válogatott kezdő centere az Utánpótlássportnak.– Elsődlegesen alegjobb nyolc közé kerülést tűztük ki célul, illetve előzetesen úgy éreztem, hogy akár a jövő évi U19-es vb-kvalifikáció kiharcolására(az első hatban kellett volna zárni ehhez – A szerk.) is reális esélyünk lehet. Szóval megvolt a potenciál a csapatban, viszont ezt sajnos nem sikerült a pályán is bebizonyítani minden meccsen. Akulcspillanatokban sokszor a fegyelmezetlenség okozta a vesztünket. Voltak jó periódusaink, de nem tudtuk folyamatosan fenntartani a szükséges koncentrációs szintet, túl gyakran elkerülhető hibákat követtünk el, ez pedig sokba került több meccsen is."

A mieink a csoportkörben előbb legyőzték a svédeket és finneket, majd a harmadik játéknapon kikaptak a későbbi aranyérmes litvánoktól. A nyolcaddöntőben drámai csatában elszenvedett egypontos vereség következett a németekkel szemben, így a 9-16. helyért folytatta a válogatott. Azalsóházban a görögök elleni sikerrelnyitottak a lányok, majd nem bírtak a törökökkel, a záró napon pedig megverték a belgákat a 11. helyért.

Strausz Edina (középen, fehérben) produkálta a legjobb teljesítményindexet a magyar lányok közül Forrás: FIBA.Basketball
Strausz Edina (középen, fehérben) produkálta a legjobb teljesítményindexet a magyar lányok közül Forrás: FIBA.Basketball

Strausz Edina (középen, fehérben) produkálta a legjobb teljesítményindexet a magyar lányok közül  •  Forrás: FIBA.Basketball

„A németek elleni, nyolcaddöntős vereség nagyon fájóra sikerült, több szempontból is. A negyedik negyedben abszolút megvolt az esélyünk a továbbjutásra, de az utolsó perceket sajnos nem hoztuk le jól. Ráadásul a legbosszantóbb az egészben, hogy azt éreztük legbelül, mi vagyunk a jobb csapat. Ezután viszont rendkívül nehéz volt felállni és összeszedni magunkat, hiszen az áhított célt már nem érhettük el. Ugyanakkor persze próbáltunk újabb, kisebb célokat megfogalmazni, amelyeket a görögök, illetve a belgák ellen nagyjából sikerült abszolválni, és nyertünk, azonbana törökökkel szemben a jó első félidő után a másodikban szétestünk."

Amagyar együttesbőlStrausz Edina produkálta a legjobb teljesítményindexet (14,9) az Európa-bajnokságon. A hét meccsen 6,6 pontot, 9,9 lepattanót, 1,9 gólpasszt, 2,4 szerzett labdát és 1,9 blokkot átlagolt 27,5 játékperc alatt.

Aválogatottat a csoportkör végéig Völgyi Pétervezette szövetségi edzőként, majd a kieséses szakaszban betegség miatt már nem tudott leülni a kispadra, így az addigi másodedző Iványi Dalma vette át az irányítást.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik