H. B. utanpotlassport.hu 2021.12.02 16:11 Frissítve: 2021.12.02 16:15

Kosár: az oroszlányi Szabadfi Márk igazi pontgyárossá nőtte ki magát

Az oroszlányiak 17 éves kosárlabdázója, Szabadfi Márk nemcsak a juniormezőnyben hozza a jobbnál jobb teljesítményeket, hanem az idősebbek, az U20-asok között is vezéregyéniségként – az egész bajnokság egyik legjobb pontszerzőjeként – játszik hétről hétre, valamint már a felnőttélvonalban is kapott szerepet.

Korántsem megszokott jelenség, hogy az OSE Lions fiataljai képviseltetik magukat az U20-as férfi kosárlabda-bajnokság pontdobólistájának közvetlen élmezőnyében, pláne nem mindössze 17 évesen. Azonban idén ősszel ezt sikerült elérnie az oroszlányiak tehetségének, Szabadfi Márknak, aki jelenleg meccsenkénti 23,4 pontjával a harmadik legjobb az egész bajnokságban. Ezzel párhuzamosan a juniormezőnyben is kiválóan teljesít, valamint – fiatal kora ellenére – már olykor-olykor az NB I/A-csoportban is szóhoz jut.

„Az előző évadban már megszoktam a felnőttritmust, ugyanis végig az első csapattal készülhettem, és bár eleinte még mély víznek hatott, napról napra beleerősödtem, majd a szezon végére egész jól felvettem a tempót az edzéseken, és nagyon örültem, hogy tavasszal már debütálhattam az NB I/A-csoportban – kezdte Szabadfi az Utánpótlássportnak. – Az ott megszerzett tapasztalatokat abszolút kamatoztatni tudom az U20-ban és a saját korosztályomban, a juniorban is. Az U20-asok között például ez már a második évem, és az első után mostanra sikerült szintet lépnem. Nyáron rengeteget dolgoztam a hiányosságaimon: fizikailag egyértelműen előreléptem, gyorsaságban és erőben is fejlődtem, illetve a dobásom is a helyére került – sokkal stabilabb vagyok, főleg kintről, de a nagyobb önbizalomnak köszönhetően bentről, középtávolról és büntetőből is jobban megy.”

Szabadfi Márk (fehérben) Forrás: OSE Lions / hunbasket.hu

Szabadfi Márk (fehérben)  •  Forrás: OSE Lions / hunbasket.hu

A fiatal irányító-hátvéd eközben a juniorbajnokságban is szállítja a jó teljesítményeket. A legutóbbi két játéknapon 35 és 33 pontot szórt a Veszprém és az Újpest ellen, így az OSE Lions együttese a korosztályos bajnokság alapszakaszában – a másodvonalat jelentő – a Főtábla II. „C” csoportjában veretlenül áll.

„Bár csupán a C csoportban szerepelünk, szerintem kifejezetten erős brigádot alkotunk. Ha így folytatjuk, akkor a rájátszásban a kiemelt csoportok csapataival is ki-ki meccseket játszhatunk. A juniorban mindenképpen több keresnivalónk lehet, mint az U20-ban, mivel utóbbiban szinte teljes egészében az U18-as csapatunkkal állunk ki, így ott nagyon nehéz dolgunk van, ha bárki ellen nyerni akarunk (1-10-es mérleggel az utolsó helyen állnak az A csoportban – szerk.), eközben ugyanezzel az összeszokott társasággal a juniorban már sokkal inkább ki tudunk bontakozni, és nyilván nekem szintén valamivel könnyebb a feladatom a fiatalabbak között, de a csapatjátékunk egyaránt jobban működik” – fogalmazott Márk.

Az utánpótlás-bajnokságok mellett az Oroszlány színeiben tavasszal már a felnőttélvonalban is bemutatkozhatott, összesen négy mérkőzésen lépett pályára. Majd ősszel folytatta a sort az Atomerőmű ellen.

„Felemelő érzés ilyen fiatalon debütálni az NB I/A-csoportban, igyekszem élni a lehetőséggel a nagyok között is. Próbálom meghálálni a vezetőedző bizalmát azzal hogy, minden nap szorgalmasan dolgozom, és idővel szeretnék még nagyobb szerepet kivívni magamnak. Ehhez fejben még jobban el kell hinnem, hogy képes vagyok felvenni a versenyt a legjobbakkal is, muszáj bátrabban hozzáállnom, és persze mindenekelőtt erősödnöm, érnem kell még, de úgy érzem, jó úton járok.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.