N. D. utanpotlassport.hu 2023.05.25 19:47 Frissítve: 2023.05.25 19:51

Kézilabda: Kis Ákos irányíthatja az ifjúsági fiúválogatottat a vb-n

A felnőtt férfi NB I-es OTP-Bank Pick Szeged irányítását a nyáron átvevő Kárpáti Krisztián helyett új vezetőedző irányítja majd az ifjúsági fiú kézilabda-válogatottat; a változással kapcsolatban az MKSZ sportszakmai igazgatóját, Juhász Istvánt kérdeztük.

Május első felében vált hivatalossá, hogy a nyártól a következő egy évben Kárpáti Krisztián lesz a férfi kézilabda NB I-ben szereplő OTP-Bank Pick Szeged vezetőedzője. A szakember jelenleg a klub akadémiájának szakmai vezetője, emellett a magyar ifjúsági fiúválogatott szövetségi edzője, amellyel tavaly nyáron remek eredményt ért el, negyedik lett a montenegrói korosztályos Európa-bajnokságon. A fiatalokra idén még nagyobb feladat vár, hiszen augusztusban Horvátországban szerepelnek a korosztályos világbajnokságon. Felmerül hát a kérdés, Kárpáti távozásával ki irányítja majd az ificsapatot a vb-n?

Az augusztusi ifi vb-n már nem Kárpáti Krisztián (pirosban) irányítja majd a magyar fiúkat Forrás: MKSZ

„A legutóbbi válogatott héten, április végén jelezte nekem Krisztián, hogy – mint a szegedi klub főállású alkalmazottját – visszarendelték az egyesülethez a nemzeti csapattól, amelynél megbízásos szerződéssel dolgozott. Ezzel biztossá vált, hogy új szakembernek kell irányítania az ifjúsági fiúcsapatot, hiszen a vb augusztus elején kezdődik, a fiatalok közvetlen felkészülése pedig július ötödikén  – mondja a hazai szövetség sportszakmai igazgatója, Juhász István. – Fájó szívvel, de tudomásul vettük a változást, ezzel együtt rögtön lépnünk kellett, nagy mozgásterünk azonban nem volt, hiszen a vb előtt már csak az emlegetett júliusi edzőtábor vár a fiúkra – olyan szakember kellett, aki eddig is ott volt a válogatottal, ismeri a rendszert és a játékosokat, látta az elmúlt időszak munkáját.

A másodedzőt, Kis Ákost kértük meg, hogy vegye át a szövetségi edzői feladatokat, aki szerencsére igent mondott; a segítője Kilvinger Bálint lesz.”
Kis Ákos Forrás: bfakademia.hu

A világbajnokságon tehát biztosan az említett szakemberek irányítják majd az ifiket, a folytatásról pedig a vb-k után, nyár végén döntenek a szövetségben, a férfiszakágban tevékenykedő edzők szerződése ugyanis két év után, augusztus 31-én jár le.

„A folyamatosság elve indokolta ezt a döntést. Hiába tartunk közös elveket, stratégiai pontokat egy válogatottnál, a rendszerbe újonnan bekerülő edző elképzelései ebben eltérhetnek, az alkalmazkodási idő pedig nem egy-két hét. Így pedig, hogy világbajnokságra készülnek a fiúk, ebből nem engedhettünk.”

(Kiemelt képünkön: a magyra ifjúsági fiú kézilabda-válogatott Forrás: EHF)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.