N. D. utanpotlassport.hu 2022.12.02 14:43 Frissítve: 2022.12.02 15:00

Kézilabda: fiatalok egyre nagyobb szerepben a férfi NB I-ben

A férfi kézilabda NB I „legfiatalabb” csapata idén is a NEKA együttese, ám a balatonboglári klubon kívül is vannak olyan utánpótláskorú játékosok, akikre egyre nagyobb szerep hárul az együttesükben.

A várakozásokon felül kezdte a HSA NEKA férfi NB I-es kézilabdacsapata az őszi szezont: a Sótonyi László vezette, javarészt utánpótláskorú játékosokat bevető balatonboglári klub három győzelmet is begyűjtött szeptemberben, és bár azóta egyszer sem sikerült pontot szerezniük, öt egység távolságra állnak a kiesőzónától, amivel bizonyítják, hogy „fiatalos” kerettel is lehetséges a helytállás a felnőttélvonalban.

A másik tizenhárom együttes nem dúskál az utánpótláskorú (2002-es vagy fiatalabb) játékosokban, ám a Nemzeti Kézilabda Akadémián kívül is találunk olyan ifjakat, akik hazai tekintetben a legmagasabb szinten bontogatják a szárnyaikat.

Ha a tabella tetejéről indulunk, a hibátlanul, tízből tíz mérkőzést nyerve vezető Telekom Veszprémben a jobbátlövő Ilics Zorant és az irányító Lukács Pétert találjuk a fiatalok képviselőiként. Mindketten tagjai a magyar juniorválogatottnak, szerepeltek nyáron a portugáliai korosztályos vb-n, amelyen ötödikek lettek a csapattal. A 20 esztendős játékosoknak nem ismeretlen a felnőttek mezőnye, az NB I-ben és a Bajnokok Ligájában is többéves tapasztalatuk van; a bajnokság jelenlegi szezonjában egy kivétellel minden meccsen bevetették őket, és már mindketten húsz gól fölött járnak.

A Veszprémet üldöző Pick Szegedben a 18 éves ifiválogatott, Molnár Robin még ismerkedik az NB I légkörével, játékával viszont kiérdemelte Chema Rodriguez meghívóját: a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya a balszélsőt is behívta a januári vb-re készülő bő keretbe.

A harmadik MOL Tatabányából az egyaránt 2003-as születésű Edwards Olivért és Pergel Andrejt érdemes kiemelni, ahogyan a Ferencvárosból Imre Bencét, Ónodi-Jánoskúti Mátét (mindketten 2002-esek) és Csörgő Kristófot (2004), akik foyamatosan az Európa Ligában is edződnek.

A Budakalász csapatából a 2002-es Kovács Dominik 23 góllal együttese legeredményesebbjei közé tartozik az élvonalban, míg a vele egyidős ceglédi páros, Markovics Patrik (17 gól) és Szűcs Balázs (12 gól) is fontos szereplője a klubjának. A Pick Szegedtől a Fejér B.Á.L. Veszprém csapatába kölcsönadott Ludmán Marcell pedig idáig 10 találatot ünnepelhetett új csapatában.

(Kiemelt kép: akcióban a veszprémi Lukács Péter / Forrás: Telekom Veszprém)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.