N. D. utanpotlassport.hu 2023.05.23 20:58 Frissítve: 2023.05.23 21:35

Evezés: régen látott jó magyar szereplés az ifi Eb-n

A kizárólag olimpiai számokban induló magyar csapat hat egységéből négy is A-döntőbe jutott a franciaországi ifjúsági Európa-bajnokságon, kettő pedig a dobogóra is felállhatott; az utánpótlás szövetségi kapitány, Ifj. Pergel László értékelőjében elmondta, kiemelkedő eredmény született, ami a jövőre nézve is biztató.

Vasárnap délután ért véget az ifjúsági evezős Európa-bajnokság, amelyen a magyar küldöttség rég nem látott szép eredményeket ért el. A tizenhárom fiatal hat egységre tagolódott, amelyek közül négy A-döntőbe, azaz a legjobb hat közé jutott, közülük pedig az egypárevezős Pádár Luca (ezüstérem) és a kormányos nélküli négyesként húzó Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám is felállhatott a dobogóra.

Az éremtermés az előzetes reményeket is túlszárnyalta, hiszen a beharangozónkban az utánpótlás szövetségi kapitány, ifj. Pergel László úgy fogalmazott, minél több A-döntős produkcióban bízik, egy érem pedig még nagyobb boldogságot okozna. Tekintve azt, hogy a magyar fiatalok a korábbiakhoz képest idén kizárólag olimpiai számokban indultak, ez különösen megsüvegelendő teljesítmény. A küldöttség az összetett éremtáblázat nyolcadik helyén végzett, a múlt hét végén látottakat pedig – érthető módon – boldogan értékelte a szakember.

„A tavalyi ifi Eb-hez képest valamivel szűkebb kerettel vágtunk neki az idei kiírásnak, a reális cél pedig három A-döntős helyezés volt – mondja Pergel. – A leány kétpárevezős egység sötét ló volt, a válogató első napján tettem össze őket az egypár alapján; közös múltjuk nem nagyon volt, a produkciójuk alapján viszont nem volt kérdés, hogy így indítjuk el őket a kontinensviadalon. Döntős elvárásunk nem volt velük kapcsolatban, ám a legjobbat hozták ki az együttműködésből, negyedikek lettek. A fiú kettes a válogatón szerepelt jobban, de az Eb-n is maximálisan odatették magukat, míg a fiú kétpár menedzselési szándékból utazott ilyen formában. Valódi nemzetközi rutinjuk nem volt, így az volt a cél, hogy legalább egy hajót előzzenek meg, ami meg is történt – hosszútávon tervezünk velük, ezt ők is tudják.

Pádár Lucában benne volt ez az eredmény – egypárevezősben dobogóra állni Európa-bajnokságon szenzációs teljesítmény, le a kalappal előtte. Az őt legyőző olasz versenyzőről ráadásul tudtuk, hogy remek képességei vannak, már a tavalyi korosztályos vb-n is dobogóra állhatott. A négyesünk is kemény mezőnyben versenyzett, az őket megelőző két egység valószínűleg a vb-n is éremesélyes lesz majd. Régen voltunk ilyen eredményesek az ifi Eb-n!”
Vízen a bronzérmes négyes Forrás: MESZ

A kapitánnyal a hosszabb távú célok is szóba kerültek.

„Arra kell törekednünk, hogy ezek a fiatalok a sportágban maradjanak, ne kallódjanak el, kitartsanak az élsport mellett, az eredményességtől függetlenül. Azt gondolom, az ifjúsági korosztály az igazi kezdet, hiszen az evezés késői specializációs sportág.

Extra helyezéseket értek el a fiataljaink, ami biztató a jövőre nézve, de fontos, hogy az U23-asok között is minél szélesebb legyen a hazai mezőny, hiszen ebből kerekedhetnek a felnőttek között is komoly eredmények.”

(Kiemelt képünkön: Pádár Luca Forrás: MESZ

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.