N. D. utanpotlassport.hu 2023.03.30 21:19 Frissítve: 2023.03.31 13:41

Evezés: hajóban az utánpótlás, közelednek a világversenyek

A 2022 őszétől utánpótlás szövetségi kapitányként is dolgozó ifj. Pergel Lászlóval beszélgettünk a fiatalok eddigi felkészüléséről és a közeledő megméretésekről.

A tavalyi évadban sem maradt érmek nélkül a világversenyeket tekintve a magyar evezős utánpótlás: szeptemberben U23-as Európa-bajnoki címet szerzett a Boros Bálint, Czinege Tamás kettes, míg a Szigeti Ferenc, Shah Amir, Boros Áron, Gasztonyi Péter és Tóth Dániel összetételű kormányos négyes az ifi Eb-n állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Ezek mellett több értékes, A-döntős helyezést is feljegyezhettünk.

Október elejétől az utánpótlás vezetését ifj.Pergel László, az imént említett Eb-győztes duó edzője vette át, nem sokkal később pedig a korosztályos kereteket is kijelölték a szakemberek. Az idei évad már elkezdődött, a legfontosabb vízi megméretések azonban még előttünk állnak – van mire készülni a fiataloknak.

„Országszerte edzenek a versenyzőink, a 2007-es és 2008-as születésű serdülők, illetve a 2005-ös és 2006-os ifjúságiak is. Az előbbieknek a július végén megrendezendő Olimpiai Reménységek Versenye lesz az első komoly megméretés a nemzetközi színtéren; ami külön pozitívum, hogy hazai környezetben, Szegeden kap helyet az esemény, így a megszokottnál is népesebb csapattal indulhatunk el rajta – mondja Pergel . – A korosztály Mosonmagyaróváron edzőtáborozott korábban, ami inkább még a közeggel való ismerkedésen volt a hangsúly. Az elsődleges feladatuk, hogy a technikát tanulják, és hogy az állóképességüket minél jobban fejlesszék. Nekik ergométeres szintet nem kell teljesíteniük, az áprilisi válogatóverseny lesz a döntő a csapat kialakításával kapcsolatban.”

Az ifjúsági válogatottra – a szokásoknak megfelelően – Eb (május, Brive) és vb (augusztus, Párizs) is vár, mindkettő Franciaországban.

„Az ifiknél a válogatottság alapfeltétele az ergométeres szint teljesítése is, ezeket megadott időpontokban lehet teljesíteni – utoljára április hetedikén. Ami nagy öröm, hogy

folyamatosan bővül azoknak a fiataloknak a száma, akik teljesíteni tudják a megszabott időt.

A vízi versenyek tekintetében kiemeltek is vannak, ilyen a Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstar Simon és Csizmadia Ádám alkotta kormányos nélküli négyes, amely a tavalyi ifi Eb-n remek hetedik helyet szerzett, illetve az egypárevezős Pádár Luca – ők öten külön horvátországi edzőtáborban is készülhettek. Mindennapi nehézségekkel sajnos nekünk is meg kell küzdeni, az energiaválság és az infláció miatt azonban valószínűleg a korábbiaknál kisebb létszámú csapatokkal tudunk majd részt venni a világversenyeken.”

(A kiemelt kép forrása: Magyar Evezős Szövetség)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.