K. B. utanpotlassport.hu 2020.12.02 14:03 Frissítve: 2020.12.02 14:04

Cselgáncs: Sáfrány Péter magát is meglepte a junior Európa-bajnokságon

A 90 kilogrammos dzsúdósok között versenyző Sáfrány Péter felkészülését számos tényező hátráltatta, mégis a dobogó harmadik fokára állhatott a novemberi junior Európa-bajnokságon.

Sokakat meglephetett a Miskolci VSC dzsúdószakosztályának 18 éves sportolója, Sáfrány Péter a november elején, Porecben rendezett junior Európa-bajnokságon, hiszen bronzérmet szerzett. Persze nem azért, mert a képességeit bárki alábecsülné, hanem amiatt, mert mindezt elsőévesként tette úgy, hogy alig egy éve váltott súlycsoportot, és a 81 kilós kategóriából a 90-esek közé lépett fel. Feltétlenül ki kell emelni azt is, hogy nem sokkal a horvátországi seregszemle előtt öt hétig a koronavírussal bajlódott.

Sáfrány Péter a harmadik helyen zárta a poreci junior Európa-bajnokságot Forrás: EJU

Sáfrány Péter a harmadik helyen zárta a poreci junior Európa-bajnokságot  •  Forrás: EJU

„Bíztam abban, hogy jól szerepelhetek Porecben, de magam sem hittem, hogy összejöhet az érem. Szeptemberben egyáltalán nem edzhettem, még akkor sem, amikor már jobban voltam, az edzőim megtiltották, nehogy kialakuljon bármilyen szövődmény. Tavaly rengeteget, összesen tizenkét kilót fogyasztottam nyolcvanegyre, emiatt a mesterek az ifjúsági világbajnokságon már meg sem engedték, hogy a kisebbek mezőnyében induljak... Utólag belátom, jó döntés volt” − magyarázza Sáfrány Péter.

A furcsaság az, hogy a súlya szinte semmit nem változott azóta: 92 kiló körül mozog.

„Ez nem jelenti azt, hogy nem erősödtem! Sokat fejlődött az izomzatom. A cselgáncsozók között kifejezetten magasnak számítok, százkilencvenkét centiméter vagyok. Néhány évig még biztosan maradok a kilencvenesek mezőnyében, aztán meglátjuk, miként változik a súlyom. Akár az is elképzelhető, hogy végül a száz kilogrammosok mezőnyében kötök ki.”

Péter tizennégy éve dzsúdózik, négyévesen kezdett sportolni. Saját bevallása szerint eleinte nagyon félt az edzőktől, de hamar feloldódott. Későn érő típus. Erre jó bizonyíték az is, hogy 2018-ban nyerte az első országos bajnokságát az ifik között. Azóta már a felnőtt ob dobogójának a második fokára is állhatott az idén februárban. A közelebbi céljait illetően nem titkolja, jövőre világ- és Európa-bajnoki érmet szerezne, mi több azt tervezi, hogy a legszebben fénylő lesz az övé.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.