Cselgáncs: Sáfrány Péter ezüstérmes az ecuadori junior-vb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 09:07
Címkék
Megszületett az első magyar érem az ecuadori Guayaquilben zajló junior cselgáncs-világbajnokságon: Sáfrány Péter egészen a döntőig menetelt a 90 kilósok között, majd ott vereséget szenvedett üzbég riválisától, így a dobogó második fokára állhatott fel.

A Miskolci VSC 20 éves dzsúdósa, Sáfrány Péter szombaton címvédőként és első kiemeltként vághatott neki a 90 kilósok versenyének az ecuadori junior-világbajnokságon. (Azonban hozzátartozik a teljes képhez, hogy a tavaly októberi, olbiai vb-aranyát követően Sáfrány hosszú időt kihagyott sérülés miatt, és idén csupán egyetlen nemzetközi versenyen, a bronzéremmelzárulópaksi junior Európa-kupán szerepelt.)Sáfrány Péter szombaton címvédőként és első kiemeltként vághatott neki a 90 kilósok versenyének az ecuadori junior-világbajnokságon. (Azonban hozzátartozik a teljes képhez, hogy a tavaly októberi, olbiai vb-aranyát követően Sáfrány hosszú időt kihagyott sérülés miatt, és idén csupán egyetlen nemzetközi versenyen, a bronzéremmelzárulópaksi junior Európa-kupán szerepelt.)

Forrás: IJF
Forrás: IJF

Sáfrány Péter (fehérben) ezüstérmet nyert a junior-vb-n Ecuadorban  •  Forrás: IJF

Ennek fényében különösen nehéz sorsolást kapott a magyar fiú, mivel a nyitányként az ifjúsági vb-bronzérmes, japán Todaka Junnoszuke várt rá a legjobb 32 között. A hosszabbításban végződő meccsen a japán három intést is összeszedett, ezzel Sáfrány jutott tovább. Majd a következő ellenfél márjóval könnyebbnek ígérkezett– az összevont– pánamerikai és óceániai juniorbajnokság bronzérmese, az ausztrál Danny Vojnikovich személyében, akit fél perc alatt ipponnal le is győzött Bartha Ákos tanítványa. A negyeddöntőben a német Tom Drostének is az intések okozták a vesztét a magyar címvédővel szemben, így Péter már az elődöntőben találta magát.

A döntőbe jutásért a francia Aleksa Mitrovic sem jelentett különösebb akadályt neki, másfél perc után ipponnal nyert. Az aranycsatában jöhetett a junior Ázsia-bajnok, üzbég Jakhongir Mamatrakhimov, akivel viszont végül márt nem bírt Sáfrány, bő egy perc után eldobta őt az ellenfele, és lezárta az ütközetet. Sáfrány Péter ezüstérmet szerzett Guayaquilben.

A nap másik magyar indulója, Demeter Marcell (81 kg; MTK Budapest) az első meccsén a legjobb 32 között búcsúzott a későbbi aranyérmes, moldovai Mihail Latisev ellen.

Mivel sem a hátralévő, szombati egyéni versenyekben (férfi 100 kg és +100 kg; női 78 kg és +78 kg), sem a vasárnapi vegyes csapatversenyben nem lesz magyar résztvevő, ezzel mieink befejezték a szereplésüket a világbajnokságon. Egy ezüstérem mellett két ötödik és két hetedik hely lett a válogatott termése.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik