H. B. utanpotlassport.hu 2022.09.22 19:50 Frissítve: 2022.09.22 20:20

Birkózás: változások a stábban, állandóság a koncepcióban a KIMBA-n

Martin Gábor személyében szeptembertől új szakember vezeti a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia női szakágát. A csepeli feladatai mellett a felnőtt és az U23-as női válogatottat is irányító trénert kérdeztük az új szerepköréről.

Idén ősztől a második tanévét kezdte meg teljes évfolyammal a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, és az újabb esztendő elindulása előtt több változás is történt a csepeli központ nevelőműhely szakmai stábjában. Öt új tréner érkezett a KIMBA-ra, közülük hárman is a női szakágért lesznek felelősek.

A Kozma István-akadémia leányai remekeltek a nyári utánpótlás világversenyeken Forrás: KIMBA

A Kozma István-akadémia leányai remekeltek a nyári utánpótlás világversenyeken  •  Forrás: KIMBA

A távozó szakágvezető, Ritter Diletta helyét Martin Gábor veszi át a jövőben. Továbbá Ligeti Richárd és az ukrán Irina Huszjak szintén újonnan csatlakozott az akadémiához, míg Sleisz Gabriella az állandóságot képviseli a stábban. (Az elmúlt tanévben az edzői csapatot erősítő Barka Emese jelenleg gyermeket vár, szülési szabadságát tölti.)

„Ligeti Richárd bizonyított már a kadétválogatott élén, idén számos érmet nyertek a tanítványai a világversenyeken, így nem kérdés, hogy a személyében felkészült edző jött hozzánk – kezdte Martin Gábor az Utánpótlássportnak. – Míg a stáb másik új tagja, Irina Huszjak már hosszabb ideje Magyarországon él, szintén remek szakember. Versenyzői pályafutása alatt 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett, a 2013-as vébén pedig ötödik lett, és nemrég fejezte be a karrierjét. Végül azért esett rá a választásunk, mert fiatalként a lvivi sportiskolában nevelkedett, ahol csak lányokkal foglalkoztak, ennek köszönhetően pedig abszolút tisztában lehet azzal, hogy milyen jellegű munka zajlik egy ehhez hasonló akadémián. Itt a KIMBA-n mi is szeretnék erre a rutinra és tudásra építeni. Szerencsére az eddig eltelt rövid időben tökéletesen működik a közös munka."

Martin Gábor Forrás: KIMBA

Martin Gábor  •  Forrás: KIMBA

A személyi „vérfrissítés" mellett azonban a szakmai munka terén a meglévő, eddig jól működő irányvonalat követnék.

„Nyilvánvalóan, teljes mértékben nem tudjuk ugyanazt folytatni, mint a korábbi edzői gárda, ugyanakkor a szakmai koncepciót, az edzésprogramot illetően változatlan a helyzet. Eközben természetesen mindenki hozza a saját elképzeléseit, emiatt az apróságokban már lehetnek változások az eddig megszokotthoz képest. Ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy nagyobb figyelmet fordítunk a pontos technikai elemekre. Mindamellett, hogy erőben és állóképességben is megfelelően fejlődjenek a lányok. Az a fő célunk, hogy a pillanatnyilag még az utánpótlás-világversenyeken remeklő fiataljainkból idővel sikeres felnőtt birkózókat neveljünk, és bízunk benne, hogy a párizsi olimpia után már a KIMBA-n nevelkedett versenyzők fogják alkotni a felnőttválogatott magját. "

Az elmúlt nyáron tíz újabb lány csatlakozott a csepeliekhez, így a női szakágban összesen 31 fiatallal kezdhették meg a munkát szeptembertől.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.