Birkózás: változások a stábban, állandóság a koncepcióban a KIMBA-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.09.22. 19:50
Címkék
Martin Gábor személyében szeptembertől új szakember vezeti a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia női szakágát. A csepeli feladatai mellett a felnőtt és az U23-as női válogatottat is irányító trénert kérdeztük az új szerepköréről.

Idén ősztől a második tanévét kezdte megteljes évfolyammal a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, és az újabb esztendő elindulása előtt több változás is történt a csepeli központ nevelőműhely szakmai stábjában. Öt új tréner érkezett a KIMBA-ra, közülük hárman is a női szakágért lesznek felelősek.több változás is történt a csepeli központ nevelőműhely szakmai stábjában. Öt új tréner érkezett a KIMBA-ra, közülük hárman is a női szakágért lesznek felelősek.

A Kozma István-akadémia leányai remekeltek a nyári utánpótlás világversenyeken Forrás: KIMBA
A Kozma István-akadémia leányai remekeltek a nyári utánpótlás világversenyeken Forrás: KIMBA

A Kozma István-akadémia leányai remekeltek a nyári utánpótlás világversenyeken  •  Forrás: KIMBA

A távozó szakágvezető, Ritter Diletta helyét Martin Gábor veszi át a jövőben. TovábbáLigeti Richárd és az ukrán Irina Huszjak szintén újonnan csatlakozott az akadémiához, míg Sleisz Gabriella az állandóságot képviseli a stábban. (Az elmúlt tanévben az edzői csapatot erősítő Barka Emese jelenleg gyermeket vár, szülési szabadságát tölti.)

„Ligeti Richárd bizonyított már a kadétválogatott élén, idén számos érmet nyertek a tanítványai a világversenyeken, így nem kérdés, hogy a személyében felkészült edző jött hozzánk– kezdteMartin Gábor az Utánpótlássportnak.– Míg a stáb másik új tagja,Irina Huszjak már hosszabb ideje Magyarországon él, szintén remek szakember. Versenyzői pályafutása alatt 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett, a 2013-as vébén pedig ötödik lett, és nemrég fejezte be a karrierjét. Végül azért esett rá a választásunk, mert fiatalkénta lvivi sportiskolában nevelkedett, ahol csak lányokkal foglalkoztak, ennek köszönhetően pedig abszolút tisztában lehet azzal, hogy milyen jellegű munka zajlik egy ehhez hasonló akadémián. Itt a KIMBA-n mi is szeretnék erre a rutinra és tudásra építeni. Szerencsére az eddig eltelt rövid időben tökéletesen működik a közös munka."

Martin Gábor Forrás: KIMBA
Martin Gábor Forrás: KIMBA

Martin Gábor  •  Forrás: KIMBA

A személyi „vérfrissítés" mellettazonban a szakmai munka terén a meglévő, eddig jól működő irányvonalat követnék.

„Nyilvánvalóan, teljes mértékben nem tudjuk ugyanazt folytatni, mint a korábbi edzői gárda, ugyanakkor a szakmai koncepciót, az edzésprogramot illetően változatlan a helyzet. Eközben természetesenmindenki hozza a saját elképzeléseit, emiatt az apróságokban már lehetnek változások az eddig megszokotthoz képest.Ami leginkább abban nyilvánul meg, hogynagyobb figyelmet fordítunk a pontos technikai elemekre. Mindamellett, hogy erőben és állóképességben is megfelelően fejlődjenek a lányok. Az a fő célunk, hogy a pillanatnyilag még az utánpótlás-világversenyeken remeklő fiataljainkból idővel sikeres felnőtt birkózókat neveljünk, és bízunk benne, hogy a párizsi olimpia után már a KIMBA-n nevelkedett versenyzők fogják alkotni a felnőttválogatott magját. "

Az elmúlt nyáron tíz újabb lány csatlakozott a csepeliekhez, ígya női szakágban összesen 31fiatallalkezdhették meg a munkát szeptembertől.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik